foto: Shutterstock
Kumelītes un lavandas - dabīgi līdzekļi pret stresu
Stresa gadījumā nevajag uzreiz ķerties pie tabletēm - tev var palīdzēt augi, kas aug dārzā.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 8. oktobris, 17:30

Kumelītes un lavandas - dabīgi līdzekļi pret stresu

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Ilgstoši ciešot no sliktā stresa jeb tā saucamā distresa, var rasties grūtības koncentrēties, var būt pastiprināta uzbudinātība, nemiers un arī noguruma sajūta. Daudzas no šīm pazīmēm izjūt skolēni un studenti, kā arī garīgā darba darītāji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izrādās, ka stresa gadījumā nevajag uzreiz ķerties pie ķīmiskiem līdzekļiem, jums var palīdzēt augi, kas aug dārzā.

Lavanda. Palīdzēs pret bezmiegu, galvassāpēm, telpā radīs patīkamu aromātu. To var izmantot dažādos veidos: tējā, eļļā un pat kapsulās. Lavandas tēja samazina galvassāpes, stresu un pat baiļu sajūtu. Lavandas eļļas ieelpošana pozitīvi ietekmē cilvēka centrālo nervu sistēmu, kas normalizē asinsspiedienu un stabilizē sirdsdarbību, tādējādi samazinot stresu. Lavandas eļļas lietošana līdzsvaro smadzenēs esošā serotonīna līmeni, bet serotonīns, kā zināms, rūpējas par mūsu laimes sajūtu. Zema serotonīna līmeņa dēļ cilvēks nereti jūtas nelaimīgs, un tad arī dzīvesprieks un darbaspējas strauji krītas. Lavandas ēteriskā eļļa, ko plaši izmanto aromterapijā, pieejama arī aptiekās. Stresa apstākļos tā rosinās atslābināšanos.

Kumelīte. Lielisks palīgs cīņai pret stresu. Tēja nomierina un palīdz samazināt nervu spriedzi, nervozitāti, un stabilizē mentālās spējas. Kumelīšu tēja var izraisīt miegainību, tāpēc pirms tās lietošanas jāizvērtē, vai tā neietekmēs darbaspējas. Kumelītes ir viens no labākajiem ārstniecības augiem pret nemieru un bezmiegu, to var pievienot arī vannas ūdenim (kumelīšu ēterisko eļļu vai tēju). Aptiekās pieejamā kumelīšu tēja stiprinās organismu, kā arī palīdzēs vieglas saaukstēšanās gadījumā.