Pagaršo pūpēdi! Sēņotāji ziņo, ka šogad Latvijā pūpēžu raža ir labāka nekā pērn
foto: Shutterstock
Garšīgi

Pagaršo pūpēdi! Sēņotāji ziņo, ka šogad Latvijā pūpēžu raža ir labāka nekā pērn

"100 Labi Padomi"

Izrādās, ka daži pūpēži ir ēdami. Mikologi māca, ka ēdams ir arī milzu apaļpūpēdis (Calvatia gigantea), pats lielākais pūpēdis pasaulē; tā diametrs var pārsniegt 50 centimetrus, bet svars – pat 10 kilogramus. Latvijā līdz šim lielākajam atrastajam milzu apaļpūpēdim apkārtmērs bija 166 cm. Tiesa, šīs sugas pūpēži ir samērā reti sastopami, taču sēņotāji ziņo, ka šogad pūpēžu raža ir labāka nekā pērn. Pūpēži aug vasaras beigās un rudens sākumā auglīgās augsnēs – pļavās, dārzos, krūmājos un parkos.

Pūpēdis medicīnā. Izrādās, pūpēdi agrāk izmantoja medicīniskos nolūkos: tas palīdz apturēt asiņošanu un samazina sāpes, tāpēc to, pārgrieztu uz pusēm, lika klāt brūcēm. Pūpēžu uzlējumu vai novārījumu senatnē izmantoja strutainu brūču skalošanai.

Kā to pagatavot maltītei? Cep, jo vārot tas izjuks. Vari cept ar panējumu kā karbonādi vai bez panējuma, vari grilēt.

Pūpēža karbonāde

VAJAG: pūpēdi, olas un miltus panējumam, sāli, piparus un citas garšvielas.

DARI TĀ: pūpēdi nomizo un sagriez šķēlēs, apviļā sakultā olā un miltos, cep uz pannas zeltaini brūnu.