foto: Shutterstock
Pasaules meži zaudē pret zāģi
Arī Latvijā izcirtumi plešas plašumā. Kaut gan oficiālā statistika liecina, ka 52% sauszemes teritorijas ir meži, saskaņā ar starptautisko un arī Latvijas definīciju, arī izcirtumus uzskata par mežu.
Viena Vide Visiem
2019. gada 4. oktobris, 05:32

Pasaules meži zaudē pret zāģi

Jauns.lv / LETA

Pirms pieciem gadiem noslēgtā pasaules vienošanās par atmežošanas apturēšanu ir cietusi neveiksmi.

ANO klimata samita laikā parakstītās Ņujorkas Mežu deklarācijas mērķis bija līdz 2020. gadam atmežošanas tempus samazināt uz pusi, bet līdz 2030. gadam pilnībā apturēt.
Atmežošana ir ne tikai turpinājusies, bet patiesībā tā ir paātrinājusies, atzīst viena no ekspertu ziņojuma koordinatorēm Šarlote Štreka, organizācijas "Climate Focus" līdzdibinātāja un direktore.

2014.–2018. gadā vidēji zaudētā mežu platība pasaulē viena gada laikā ir pielīdzināma Lielbritānijas teritorijai. Tropisko mežu zaudējums veido 90% no kopējās atmežošanas pasaulē, viskritiskāk situācija vērtēta Amazones baseina valstīs Bolīvijā, Brazīlijā, Kolumbijā un Peru.

Īpašas bažas rada jauna atmežošanas epicentra veidošanās Rietumāfrikā. Kongo Demokrātiskajā Republikā pēdējo piecu gadu laikā koku izzāģēšana ir dubultojusies.

Ņujorkas Mežu deklarācija ir brīvprātīga un juridiski nesaistoša. Tai ir pievienojušās 40 nacionālās valdības, tostarp Igaunija un Lietuva, bet Latvijas paraksts pagaidām izpaliek. Deklarāciju parakstījusi arī Eiropas Savienība, virkne reģionālo valdību, piemēram, Katalonija un Kalifornija, gandrīz 60 starptautisku uzņēmumu (to vidū "McDonald's", "Nestle", "Orkla"), aptuveni 60 nevalstisko organizāciju.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.