foto: Publicitātes foto
Latvijā stādīs nākotnes dižkokus: Laimes kokus
21. septembrī notiks Pasaules talka, kuras laikā Latvijas iedzīvotāji aicināti stādīt kokus. Šī tradīcija aizsākās pērn.
Viena Vide Visiem
2019. gada 20. septembris, 12:21

Latvijā stādīs nākotnes dižkokus: Laimes kokus

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

21. septembrī Lielās talkas organizatori aicina pievienoties Pasaules talkas dienai, kuras laikā visā valstī tiks stādīti koki. Talka, ko pērn ierosināja Igaunijas nevalstiskā organizācija "Let’s do it world", vienlaikus norisināsies vairāk nekā 150 valstīs, un tajā piedalīsies miljoniem cilvēku.

“2008. gadā visās trijās Baltijas valstīs aizsākās nacionālo Lielo talku kustība, kas ik gadu norit pavasarī. Pērn, kad Baltijas valstis svinēja savu simtgadi, igauņi to nolēma izvērst par globālu pasākumu un 15. septembrī aicināja cilvēkus visā pasaulē piedalīties Pasaules talkā. Atsaucās 18 miljoni cilvēku 157 valstīs, arī Latvijā, kur iestādīja simtiem koku,” "Kas Jauns Avīzei" stāsta Lielās talkas projektu vadītāja Ieva Stare.

Uzsvars uz jauno paaudzi

Atšķirībā no citām valstīm mēs Pasaules talkas dienā nevācam atkritumus gluži prozaiska iemesla dēļ – ikgadējās pavasara talkas laikā tie jau savākti un daudzās vietās atkritumi vairs nav tādā daudzumā, lai talciniekiem būtu ko darīt.
Bet cilvēki izjūt piederību savai apkārtnei un kopienai, grib piedalīties talkās. Arī šogad tiks izveidota koku stādīšanas interaktīvā karte vietnē talkas.lv, kurā ikviens varēs atzīmēt savu iestādīto koku.

“Uzsvaru šajā reizē liekam uz bērniem un jauniešiem, jo daudziem jauniešiem saikne ar dabu ir pazudusi – viņiem, piemēram, nav priekšstata, ko nozīmē iestādīt koku. Tāpēc aicinām vecākus kopā ar bērniem kaut vai mājās podiņā iesēt sēklu – ielikt ozolzīli vai kastani. Varbūt pirmajā gadā arī nekas neizdīgs, bet tad varēs mēģināt vēlreiz,” aicina Stare.

Galvenais veidot sapratni

Galvenais mērķis ir jaunajā paaudzē veidot apziņu, ka koku ir viegli nocirst, bet izaudzēt gan ir sarežģītāk. “21. septembrī iestādītajiem kokiem jākļūst par nākotnes dižkokiem. Kad tas izdosies, tu vairs vienaldzīgs nepaiesi garām kociņam! Aiz simboliskajām aktivitātēm ir sabiedrības izglītošana par vides procesiem un apziņas veicināšana, ka katrs esam atbildīgs, nevaram tikai patērēt, mums arī kaut kas ir jādara,” skaidro Stare.

Atšķirībā no Lielās talkas šajā reizē neko priekšā nesaka. Stādi pārsvarā jāgādā pašiem, var, piemēram, vienoties ar vietējiem stādaudzētājiem vai paši tos sagādāt. Tie, kuriem ir lauki, paši kādā vietā var iestādīt jau izdīgušu stādiņu. “Ja gribam koku iedēstīt publiskā teritorijā, tas, protams, jāsaskaņo ar pašvaldību,” atgādina Stare.

Būtībā jāizdara trīs soļi: jāiestāda sēkla vai kociņš, mājaslapā talkas.lv jāieliek atzīme, kur tas iestādīts, pēc tam ar paveikto jādalās sociālajos tīklos.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.