Mājdzīvnieks uz balkona! Kas jāņem vērā?
Mūsu mīluļi
2019. gada 11. jūlijs, 10:54

Mājdzīvnieks uz balkona! Kas jāņem vērā?

100 Labi padomi

Jauns.lv

Pilntiesīgam mājas mīlulim ļoti patīk pārzināt ar to, kas aug un atrodas uz balkona vai lodžijas. Ja tur uzturas saimnieks, jābūt iespējai uzturēties arī sunim vai kaķim. Tikai daži ieteikumi, lai izvairītos no nepatīkamiem brīžiem.

  • Ne suni, ne kaķi nedrīkst atstāt uz balkona vienu – jābūt iespējai atgriezties telpās: puspavērts logs vai balkona durvis.
  • Kaķi uz atklāta balkona nevajadzētu laist bez pavadas, kas apņem dzīvnieka plecus un priekškājas. Vienalga, cik lēnīgs un prātīgs tam ir raksturs, ieraugot putniņu vai lielu mušu, kaķis var mesties pakaļ un izkrist. Tā gādās ne reizi vien, un iznākums ir bēdīgs. Redzēts, ka pie pirmā stāva balkona pielikts dēlis vai kāpnes, lai mājas mincis brīvi varētu doties pastaigās, tādā gadījumā vien jābūt gatavai, ka arī kāds cits kaķis var sadomāt atnākt ciemos.
  • Arī suns var izlēkt no balkona – no šādām traumām suņi cieš smagāk nekā kaķi.
  • Ja kaķis grauž mājas puķes, tāds pats liktenis sagaidīs arī balkona augus, tāpēc līdzās puķēm vai dārzājiem ieaudzē kaķu zāli un centies sargājamos augus novietot tā, lai kaķim tos neērti aiztikt. Kaķis var sadomāt nosnausties tieši petūniju kastes vidū: stādot augus, vidū liec ko lielāku, piemēram, ja nokarenās petūnijas ir malā, tad zonālās – vidū.
  • Suns uz balkona var riet un traucēt kaimiņus. Sevišķi, ja tas redz garām ejošos cilvēkus un jo īpaši – viņu suņus. Tracis var būt pamatīgs.
  • Balkons nevar būt soda vieta par nepaklausību. Bet uz tā var glabāties tikai balkona rotaļām paredzētas mantiņas, ko lieto kopā ar saimnieku. Izņemot bumbiņas! Tās nejauši var pārmest pāri balkona malai, un apzinīgais dzīvnieks – lēkt pakaļ.
  • Ja balkonam priekšā ir restes, jābūt drošai, ka dzīvnieks tām ne tikai netiek cauri, bet nevar arī iesprūst. Pārlūko, vai suns nevar iesprūst arī parastajās balkona margās.
  • Balkons nav vieta, kur varētu atļaut nokārtoties mājdzīvniekiem!
  • Ja balkons ir saules pusē, karstā laikā dzīvniekam ir jābūt iespējai atgriezties istabā vai paslēpties ēnā. Uz balkona var turēt ūdens trauku, taču balkons nevar būt pastāvīga uzturēšanās vieta ne sunim, ne arī kaķim.