foto: Pixabay.com
Jēlas gaļas noskalošana pirms pagatavošanas - vēlama vai tomēr ne?
Ilustratīvs foto.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 15. marts, 17:36

Jēlas gaļas noskalošana pirms pagatavošanas - vēlama vai tomēr ne?

Jauns.lv

Cilvēku domas par ēst gatavošanu mēdz būt krasi atšķirīgas. Tik pat dažādi ir uzskati par to, vai jēlu gaļu pirms pagatavošanas nepieciešams mazgāt. Liela daļa uzstāj, ka gaļa obligāti jānoskalo, tādējādi atbrīvojoties no baktērijām, tomēr izrādās, ka jēlas gaļas mazgāšanai var būt vairāk negatīvo, nekā pozitīvo aspektu.

Kā skaidro ASV agrikultūras departaments, pieņēmums, ka nemazgātas, jēlas gaļas gatavošana ir bīstama veselībai, ir stipri apšaubāms.

Lai gan ir skaidrs, ka mazgāšana jēlu gaļu tiešām var atbrīvot no uz tās esošajām baktērijām, tikai patiesi rūpīga beršana var garantēt pilnīgu tīrību. Kuram gan tam ir laiks? Turklāt, ja gaļa tiek pagatavota augstā, vismaz 70 grādu pēc Celsija karstā temperatūrā, baktērijas iet bojā tik un tā.

Kā reiz teicis franču šefpavārs Žaks Pipē, "ja baktērija izdzīvo tādā temperatūrā, tā ir pelnījusi mani nogalināt."

Savukārt iemesls, kāpēc jēlas gaļas mazgāšana var būt pat veselībai bīstama, ir gaužām vienkāršs - to skalojot tekošā ūdenī, ūdens šļakstās uz visām pusēm, tādējādi baktērijām nokļūstot, pirmkārt, izlietnē, otrkārt, uz blakus esošajiem objektiem.

Uzskatāmu videomateriālu, lai atturētu ēst gatavotājus no gaļas mazgāšanas, sagatavojusi pārtikas drošības speciāliste no Drekselas Universitātes, Dženifera Kvinlenda.

Neapšaubāmi, var būt arī izņēmumi, kad gaļas mazgāšana tomēr ir pieļaujama un ieteicama. Piemēram, ja uz gaļas redzamas kaulu atliekas. Pēc šīs darbības silti ieteicams kārtīgi izmazgāt izlietni.

Savukārt, ja nomazgāt gaļu prasās tāpēc, ka tā pirms gatavošanas "peldējusies" šķidrumā, ūdens vietā to vienkārši var nosusināt ar papīra dvieli.

Tēmas