Kaķu īpašniekiem ieteicams izvairīties no aromātisko eļļu lietošanas
Ēteriskās eļļas kaķiem var radīt veselības problēmas.
Mūsu mīluļi
2019. gada 6. marts, 15:41

Kaķu īpašniekiem ieteicams izvairīties no aromātisko eļļu lietošanas

Jauns.lv

ASV veterinārārsti Ohaio štatā izplatījuši brīdinājumu kaķu turētājiem - dažādu aromātisko eļļu izmantošana gaisa difūzeros var negatīvi ietekmēt mājas mīluļa veselību, ziņo medijs "Fox News".

Lai gan sabiedrībā izplatījies uzskats, ka ēteriskās eļļas uzlabo cilvēku veselību, piemēram, kliedējot galvassāpes vai uzlabojot miega kvalitāti, dažādo aromātu izplatīšanās gaisā var ietekmēt kaķu veselību.

"Ēteriskās eļļas kaķiem var izraisīt aknu problēmas," stāsta veterinārārste Beta Meliniča. Kaķu aknās ir ļoti zems enzīmu līmenis, tāpēc dzīvniekiem ir grūti metabolizēt dažādus toksīnus, tai skaitā ēteriskās eļļas. Kaķi ir ļoti jūtīgi pret fenolu, ko lielā daudzumā var saturēt eļļas.

Ēteriskās eļļas kaķiem var radīt veselības problēmas.

Par īpaši bīstamām kaķiem atzītas eikalipta, tējas koka, piparmētru, kanēļa un skuju ēteriskās eļļas, jo tās var izraisīt saindēšanos.

Mājokļos ir izplatīti divu veidu difūzeri - aktīvie un pasīvie. Pasīvie eļļu iztvaicē, radot patīkamu smaržu, savukārt aktīvie gaisā izdala sīku migliņu, kas ir īpaši bīstama mājas mīluļiem, jo mikropilieni var nosēsties uz kaķa kažoka. Savukārt pasīvie difūzeri var radīt elpceļu kairinājumu, kā rezultātā kaķiem var sākt ūdeņot deguns vai acis, var rasties dedzinoša sajūta rīklē, kā arī klepus vai sēkšana.

Ēteriskās eļļas kaķiem var radīt veselības problēmas.

"Vemšana, grīļošanās, elpošanas traucējumi, trīce, tās visas var būt saindēšanās pazīmes," stāsta Meliniča. Ja tomēr ir vēlme iegādāties gaisa aromatizētājus, ieteicams izvēlēties tvaika difūzerus.

Dzīvnieku ārste uzsver, ka arī suņiem ēterisko eļļu dēļ var rasties veselības problēmas, tomēr viņu imunitāte ir stiprāka.