foto: Shutterstock
5 padomi, kā pareizi uzglabāt kartupeļus
Piemērotākais trauks kartupeļu glabāšanai ir koka kaste.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 11. decembris, 08:11

5 padomi, kā pareizi uzglabāt kartupeļus

"100 Labi Padomi"

Kādā temperatūrā un apstākļos vislabāk glabāt kartupeļus, lai nesabojātos un nezaudētu mitrumu? Lūk, 5 galvenie noteikumi, kas jāievēro.

1. Kartupeļi jāuzglabā pavēsās telpās, vislabāk 4–8 grādu temperatūrā.

Kartupeļiem nepieciešams vēsums, tomēr pat mazam daudzumam ledusskapis nav tā piemērotākā vieta. Ja temperatūra ir augstāka par 10 grādiem, kartupeļi ātri vien sāk dzīt asnus, turklāt tie zaudē mitrumu, sāk sažūt un sarauties. Turpretī, ja uzglabāšanas temperatūra ir zemāka par 4 grādiem, ciete pārtop cukurā un kartupeļiem rodas nepatīkama salkana garša.

2. Vēlama tumša un sausa vieta.

Ja uzglabāšanas vietā ir mitrs, kartupeļi ātri vien sāk pelēt un pūt. Savukārt, ja kartupeļi dabū par daudz gaismas, tajos veidojas solanīns un tie nokrāsojas zaļgani. Solanīns lielākā koncentrācijā cilvēkam var izraisīt nelabumu un caureju.

3. Piemērotākais uzglabāšanas trauks – koka kaste.

Ja iegādāta neliela kartupeļu porcija, tos var uzglabāt dabīgas šķiedras maisā vai pītā grozā, savukārt lielākam daudzumam ieteicamas koka kastes ar šķirbām. Galvenais, lai kartupeļiem piekļūtu gaiss un tie labi vēdinātos, tāpēc plastmasas kastes uzglabāšanai neder.

Koka kastē vispirms ieklāj papīru un tad uzmanīgi ieber kartupeļus. Labāk, ja ir vairākas seklas kastes, nevis viena dziļa.

4. Atsevišķi no dārzeņiem, kas veicina bojāšanos.

Kartupeļus nedrīkst uzglabāt cieši blakus āboliem, plūmēm un bumbieriem, jo tie izdala etilēnu, kas veicina citu dārzeņu un augļu ātrāku nobriešanu un līdz ar to arī bojāšanos. Turklāt āboli un citi augļi zaudēs garšas īpašības. Tas pats attiecas arī uz banāniem un persikiem, bet diezin vai to krājumi būs tik lieli, ka vajadzēs uzglabāt pagrabā.

5. Kartupeļi regulāri jāpārbauda.

Kartupeļus nepieciešams regulāri pārbaudīt, lai gadījumā, ja kāds sācis pūt, to uzreiz varētu izņemt laukā. Tas ir svarīgi, jo puve mēdz ātri pārmesties uz pārējiem kartupeļiem. Ja pamanīts kāds kartupelis ar asniem, to ņem laukā un pēc iespējas ātrāk izlieto.