foto: Shutterstock
Ja šķiet, ka mājās nav pietiekami silti - notīri radiatorus
Arī uz radiatoriem mēdz sakrāties putekļi, un tie slāpē siltumu.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 11. decembris, 07:43

Ja šķiet, ka mājās nav pietiekami silti - notīri radiatorus

"100 Labi Padomi"

Būtu jau vēlams radiatorus tīrīt regulāri – vismaz reizi mēnesī, taču tīrīšanas paradumu pētījumi liecina, ka tieši radiatori ir tas teju vai mistiskais priekšmets, kas mājas un dzīvokļa uzkopšanas laikā itin kā izzūd no telpas un paliek nesakopts. Tomēr, pirms sācies aukstums, radiatori ir pelnījuši rūpīgu notīrīšanu, lai putekļi un netīrumi neaprītu siltumu – vēl jo vairāk gadījumā, ja pavasarī pēc apkures beigām radiatoriem nav veikta ģenerāltīrīšana.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apkures laikā, kad no radiatoriem plūst siltums, tie pievelk putekļus, un  arī vasarā, kad telpas tiek vēdinātas, gaisa plūsma dara to pašu, turklāt vēl pa vaļējiem logiem iekšā ielido dažādi netīrumi. Nosēdušos putekļus un vieglos netīrumus visvienkāršāk notīrīt ar kuplu putekļu slotiņu, kurai turklāt ir lokans kāts, vai arī ar putekļsūcēju, kam ir uzlikts atbilstošs uzgalis.

Lai putekļu vērpetes neaizlidotu pa gaisu un vēlāk nenosēstos uz grīdas, mēbelēm un citur, ieteicams zem radiatoriem izklāt vecu, samitrinātu palagu vai citu drēbes gabalu. Ja telpā, kur notiek tīrīšana, ir ļoti sauss gaiss, der padarīt to mazliet mitrāku – izsmidzināt gaisā radiatoru tuvumā nedaudz ūdens, bet tā, lai lāses nekrīt uz radiatoriem, – tad no tīrīšanas nekas labs nesanāks.

Kā vieglāk dabūt nost no radiatoriem taukainus nosēdumus?

Ja radiatori ir baltā vai citā gaišā krāsā, tad – it sevišķi virtuvē – uz tiem sakrājas tauki, savukārt smēķētāju telpās nikotīns un citi kvēpekļi iekrāso radiatorus dzeltenīgus. Kamēr šāda veida netīrumi vēl ir salīdzinoši svaigi, tos var notīrīt ar izsmidzināmiem tauku traipu vai cepeškrāsns tīrīšanas līdzekļiem – uzpūš uz radiatoriem, atbilstoši lietošanas pamācībai kādu laiku notur un tad notīra. Lai varētu noberzt nepieejamākas vietas, der sarūpēt tādu pudeļu tīrāmo slotiņu uz lokāma kāta, kura veidota nevis no atsevišķiem sariņiem, bet gan no švammes.

Taču, ja dūmu un nikotīna ietekmē gaiši radiatori jau tik lielā mērā iekrāsojušies, ka skats kļūst nepievilcīgs, nekas cits neatliks, kā ļoti rūpīgi notīrītus radiatorus no jauna pārkrāsot.

Šim nolūkam vispiemērotākais gan ir laiks pirms apkures sezonas sākšanas.