foto: Shutterstock
Saldēt var gandrīz visu - arī zupu un pankūkas. Produkti, kurus drīkst un kurus nedrīkst saldēt
Saldēt var gandrīz visu. Produkts saglabājas garšīgs un mazāk zaudē vitamīnus.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 3. decembris, 05:34

Saldēt var gandrīz visu - arī zupu un pankūkas. Produkti, kurus drīkst un kurus nedrīkst saldēt

Mammamuntetiem.lv

Saldēt var ne tikai ogas un dārzeņus. Ir vēl daudz dažādu pārtikas produktu, kurus var sasaldēt un lietot tad, kad nekā cita mājās nav un ātri jāpagatavo silts ēdiens.

Siers

Sieru var saldēt lielos gabalos, jo pēc atsaldēšanas tas nemainīs savu struktūru. Ja nepieciešams sasaldēt  siera šķēles, tad traukā ieberiet nedaudz miltu, tad tās nealips un pēc tam būs ērtāk lietojamas. Sasaldējams ir arī rīvēts Parmezan siers, iepriekš to sadalot mazākos maisiņos.  To var uzglabāt saldētavā vairākus mēnešus un izņemt no saldētavas tikai gatavošanas dienā.

Pankūkas, vafeles un grauzdiņi

Ja vēlaties brokastīs ēst pankūkas, tās var sacept un ielikt saldētavā gan ar, gan bez pildījuma.  Ātri atkausējamas mikroviļņu krāsnī un uzreiz arī ēdamas. Jebkurā gadījumā tas būs lētāk un garšīgāk par veikalā pirktām smalkmaizītēm.

Augļi

Mazākos gabalos sagriezti augļi –  bumbieri, persiki, banāni, ērtāk saldējami uz pergamenta papīra un pēc tam porcionējami mazākos maisiņos. Noderēs desertiem un kokteiļiem.

Banānus var saldēt ar visu mizu. Tādu izņemot no saldētavas, var ātri atkausēt mikroviļņu krāsnī, noņemt mizu un pievienot kokteilim.

Rīsi

Saldēt var arī jau vārītus rīsus. Tas ir vēl viens veids, kā ietaupīt laiku, jo rīsi, īpaši brūnie rīsi, vārās ilgi. Uzvāri vairākas porcijas, atdzesē, izklāt uz paplātes un sasaldē tos. Pēc tam sadali pa porcijām.  Atkausējot rīsus var cept, izmantot zupās vai sautējumos. Ietaupīsiet vismaz stundu laika, ieskaitot mazgāšanas, mērcēšanas un vārīšanas laiku pirms tam.

Pīrāgi

Sagatavojiet  lielāku daudzumu ābolu pīrāgu un sasaldējiet tos, ietītus pergamentā vai speciālā papīrā.  Izņemot no saldētavas un neatkausētu lieciet to cepeškrāsnī uz 150 ° C un cepiet to 2 stundas.

Saldēt drīkst arī kūkas, ja vien tajās nav veselas svaigas ogas, kas pēc atkausēšanas zaudē formu un izskatu.

Kukurūzas vālītes

Vieglākais veids, kā saglabāt ziemai svaigas kukurūzas vālītes – sasaldēt tās ar visām lapām, kas iekļauj kukurūzas vālīti.  Kad ņemsiet to ārā no saldētavas, 5 minūtes mikroviļņu krānī to atsladēs, bet lapas aizsargās kukurūza sēklas no termiskās iedarbības un saglabās svaigo garšu.

foto: Shutterstock

Tomātu pasta

Tomātu pilnbrieda laikā sasautē blanšētus tomātus ar zaļumiem, ķiploku un nedaudz olīveļļas un liec šo mērci saldētavā, kad tā ir atdzisusi. Virumu var izmantot kā bāzi čili ēdieniem vai tomātu mērces vietā. Starp citu, saldēt var arī svaigus blenderētus tomātus.

Kartupeļu biezenis

Vismaz divus mēnešus saldētavā var uzglabāt saldētu kartupeļu biezeni, kas salikts maisiņos mazākās – vienas ēdienreizes, porcijās.

Cepumu mīkla

Vienreiz sagatavojot lielu daudzumu cepumu mīklas, to mazās porcijās glabā saldātavā un dažu minūšu laikā uzcep svaigus cepumiņus.

Piens

Pienu, sevišķi vērtīgo kazas pienu, var droši uzglabāt saldētavā, ja ikdienā to lietojat maz, bet krājumi “visādam gadījumam” tomēr ir nepieciešami.  Uzmanību – izvēlieties trauku, kurā šķidrums var plesties, pretējā gadījumā sasaldtot tas var saplēst pudeli.  Pienu neiesaka atsildīt mikroviļņu krāsnī. Labāk tam ļaut atlaidināties pašam.  Tieši tāpat var saldēt svaigas sulas.

Maize

Saldētavā labi glabājas šķēlēs sagriezta maize.Īpaši, ja tā ir mājās cepta maizes bez e-vielām, kurai ir tendence ātri palikt cietai. Izņemot no saldētavas, to var uzsildīt cepeškrāsnī.

Dārzeņi

Ne visus dārzeņus var saldēt. Piemēram, kartupeļi pēc atsaldēšanas ir salkani un nav garšīgi, bet neapceptas sēnes – rūgtenas. Tāpēc sēnes pirms saldēšanas iesaka apcept sviestā vai eļļā. Toties lieliski var saldēt sasmalcinātus sīpolus, papriku, čili piparus, blanšētas sviesta pupiņas, zirņus, burkānus. Saldēt var visus garšaugus, tikai jāņem vērā, ka saldēti loki un baziliks nezaudēs savu garšu, bet to skats pēc atkausēšanas nebūs pārlieku pievilcīgs.

Citrona un laima sula

Ideāls risinājums kokteiļiem vai ēdieniem, kuriem nepieciešams viens neliels daudzums citrona sulas. Izspiediet lielāku daudzumu sulas un salejiet to saldējamos trauciņos.

Iemarinēta gaļa

Neapēsto šašliku droši drīkst saldēt līdz nākamajam piknikam. Pēc atkausēšanas gaļai nebūs nekādas vainas.

Mājas sautējumi

Lazanja, gaļas sautējumi (bez kartupeļiem), jau gatava Boloņas mērce, zupas – tas viss ir droši saldējams un velkam ārā no ledusskapja krājumiem tad, kad katra minūte ir no svara.

Sautējumus saldē veidnē, kurā ieklāts cepamparīrs. Kad produkts ir sasalis, to izņem no vednes,ietin papīrā un atstāj saldētavā.

Mājās gatavotus zivju pirkstiņus

Pusfabrikāti, ko pārdod veikalos, diez vai ir veselīgi un garšīgi. Tāpēc tos var pagatavot mājās un uzglabāt saldētavā.

Recepte: Svaigas zivs fileju sagriež mazākos gabaliņos, panē olā, miltos vai rīvmaizē, kuram pievienotas garšvielas. Izliek uz paplātes un sasaldē. Ēdīs arī bērni!

Ko saldēt NEVAJAG:

*    Augļus un dārzeņus, kas satur daudz šķidruma, piemēram, kartupeļus, gurķus.
*    Jau vienreiz atsaldētu gaļu
*    Vārītus makaronus
*    Kafijas pupiņas
*    Konservus
*    Svaigas olas
*    Krējumu un krēmus
*    Mīkstos sierus
*    Mērces, kurās ir izmantots saldais krējums vai milti
*    Jau vienreiz izkusušu saldējumu
*    Atsildītu picu