foto: Shutterstock
Ziemassvētku lampiņu ceļvedis: kā skaisti izrotāt eglīti, māju un dārzu
Noderīgi ikdienā
2018. gada 13. decembris, 13:02

Ziemassvētku lampiņu ceļvedis: kā skaisti izrotāt eglīti, māju un dārzu

Jauns.lv

Ziemassvētki tuvojas straujiem soļiem, tādēļ pienācis laiks parūpēties par svētku noskaņas radīšanu, izrotājot mājokli. Viens no palīglīdzekļiem mājokļa izgreznošanai ir dekoratīvo spuldzīšu virtenes, ar kurām var ne tikai izgaismot Ziemassvētku eglīti, bet arī izrotāt mājokli. Ieskaties, lai uzzinātu, kuras spuldzīšu virtenes ir piemērotākās mājokļa rotāšanai, un ko var panākt ar klasisko spuldzīšu virteni.

LED – efektīvākas un drošākas

Plānojot jaunas spuldzīšu virtenes iegādi, ņem vērā, ka ir pieejamas divu veidu virtenes ar krasi atšķirīgu elektroenerģijas patēriņu – virtenes ar kvēlspuldzītēm un virtenes ar LED spuldzītēm. Dekoratīvo LED virteņu elektroenerģijas patēriņš var būt pat 5 reizes mazāks nekā līdzvērtīgai virtenei ar kvēlspuldzītēm. Tāpat LED spuldzīšu virtene kalpos daudz ilgāk nekā virtene ar kvēlspuldzēm, jo LED spuldžu mūžs ir garāks.

foto: Shutterstock

LED spuldzītes ir krietni izturīgākas, jo tām ir plastmasas apvalks salīdzinājumā ar kvēlspuldžu stikla apvalku. Turklāt LED spuldzes to darbības laikā izdala mazāk siltumu, samazinot ugunsbīstamības risku, tādējādi šādu gaismas virteni var bez bažām atstāt ieslēgtu.

Ja viena LED spuldzīte izdeg, virtene turpina darboties

Noteikti kādreiz esi saskāries ar situāciju, kad kvēlspuldžu virtenē izdeg viena spuldzīte un pārējā virtene pārstāj darboties. Tas notiek, jo dekoratīvajā virtenē ar kvēlspuldzēm visas spuldzītes ir savienotas virknē, un ja viena spuldzīte izdeg, tad pārtrūkst visa spuldzīšu ķēde un tās nedeg. Darbīgākie cilvēki meklēja vainīgo, izdegušo spuldzīti un to nomainīja, bet ne tik prasmīgie iegādājās jaunu virteni. Savukārt virtenē ar LED spuldzēm visas spuldzītes ir savienotas paralēli. Tādēļ, ja spuldzīšu virtenē izdeg viena vai pat vairākas LED spuldzītes, tad pārējā virtene tāpat turpina darboties.

Spuldzīšu virteņu dažādie veidi un krāsas

Dekoratīvo LED spuldzīšu virteņu piedāvājums veikalos ir ļoti plašs. Lai izvēlētos piemērotāko virteni, ieteicams ņemt vērā vairākus faktorus atkarībā no pielietojuma:

•    LED spuldzīšu forma – eglītes dekorēšanai ir piemērotas gan garenas mini LED spuldzītes, kas atgādina kvēlspuldzītes, gan mini kvadrātveida LED spuldzītes, kas gaismu izstaro plašā leņķī, gan nedaudz lielākas apaļas LED spuldzītes. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iekštelpu dekorēšanai piemērotas būs virtenes ar dažāda veida dekoratīvām spuldzītēm, kas izskatās kā ornamenti, piemēram, sniegpārsliņas vai pēdējā laikā aktuālās kokvilnas bumbiņas.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

•    Spuldzīšu skaits virtenē – sākot no dažām spuldzītēm vienā virtenē līdz pat 2000 spuldzītēm. 1 metru garas eglītes rotāšanai iesaka izvēlēties virteni ar 100 mazām spuldzītēm.

•    Attālums starp spuldzītēm – pieejamas virtenes ar atšķirīgu attālumu starp spuldzītēm, piemēram 2 cm, 5 cm, 10 cm u. c. Eglītes izgaismošanai iesaka izvēlēties virteni ar 10 centimetru attālumu starp spuldzītēm. Ja ir vēlme panākt bagātīgi izgaismotu efektu, izvēlies virteni ar mazāku attālumu starp spuldzītēm. 

•    Enerģijas avots – pieejamas LED spuldzīšu virtenes, kas darbināmas gan ar akumulatoru baterijām, gan no kontaktligzdas. Dažādu interesantu dekoru veidošanai piemērotākas būs virtenes, kas darbojas ar akumulatoru baterijām.

Tāpat arī pieejamas gan dažādu krāsu, gan vienkrāsainas LED virtenes. Vienkrāsainās virtenes biežāk sastopamas ar silti baltu jeb dzeltenīgu (Warm white) un baltu (White) gaismas krāsu.

Silti baltā krāsa atgādina klasisko kvēlspuldžu virteņu radīto mājīgo gaismu un tā lieliski saskan ar zeltītiem Ziemassvētku dekoriem. Savukārt baltās krāsas LED virtene radīs gaišu un dzīvīgu gaismu, kas paspilgtinās sniega baltumu un lieliski saskanēs ar krāsainām dekorācijām.

Rotājot mājokli

Tāpat pieejami arī dažādi virteņu izpildījumi – vienkārša virtene, tīklveida virtene, tā saucamais lietutiņš jeb lāstekas, kur uz vienas virtenes ir izvietotas dažāda garuma virtenes ar vairākām spuldzītēm, kā arī tā saucamais aizkars, kur uz vienas virtenes ir izvietotas garas vienāda garuma virtenes ar vairākām spuldzītēm. Tīklveida virtene ir piemērota logu izgaismošanai, tāpat arī tā izskatīsies iespaidīgi uz ārsienas, savukārt iekštelpās, izvietota pie griestiem, atgādinās zvaigžņotas debesis. 

foto: Shutterstock

Virteni lietutiņš var izvietot uz mājas fasādes vai arī iekštelpu karnīzes, tāpat arī šī virtene labi izskatīsies iekarināta logā vai pie aizkaru stangas. 

foto: Shutterstock

Virtene aizkars arī ir piemērota izvietošanai logā vai pie aizkariem. Savukārt parastā klasiskā virtene ir vispiemērotākā eglītes izgaismošanai. Lampiņu izvietošanu eglītē ieteicams sākt no galotnes, virzoties visapkārt eglītei uz leju.

foto: Shutterstock

Ja ir pieejamas tikai parastās klasiskās virtenes, arī ar tām var radīt dažādus radošus rotājumus.

Dažas idejas:
•    Tukšās burciņās salikt čiekurus, skujas un ievietot īsu LED spuldzīšu virteni, kas darbināma ar akumulatoru baterijām.

foto: Shutterstock

•    Garu cilindra veida stikla trauku aptīt ar akumulatoru baterijām darbināmu LED spuldzīšu virteni, traukā ievietot mandarīnus, konfektes, čiekurus un citas veltes.

•    LED spuldzīšu virteni izvietot plauktā, kur glabājas mīļlietiņas.

foto: Shutterstock

•    Ja nevēlies cirst vai iegādāties eglīti, vari izveidot paštaisītu uz sienas izvietotu eglīti no paresniem koku zariem. Tev būs nepieciešami, piemēram, 6 dažāda garuma koku zari, sākot no īsākā uz garāko, kas atveidos egles formu.  Garāko zaru izvieto apakšdaļā un katru nākamo zaru, īsāku par iepriekšējo, izvieto kā pakāpienu uz augšu, rezultātā izveidojot stilizētu eglīti. Uz zariem vari izvietot čiekurus vai kādu eglītes rotājumu un arī LED lampiņu virteni.

foto: Shutterstock

•    Ja nav iedvesmas meklēt koku zarus, tad eglīti uz sienas vari izveidot tikai no lampiņu virtenes, to izvietojot zig zag formā.

Ņem vērā, ja dekorē ārpus telpām

Ja ar spuldzīšu virteni plāno rotāt mājokļa ārpusi vai āra eglīti, tad pārbaudi, vai uz spuldzīšu virtenes un tās iepakojuma ir norādīta burtu un ciparu kombinācija IP44 vai IP67. Tā raksturo virtenes aizsardzību pret svešķermeņu un ūdens iekļūšanu. IP44 norāda, ka tā ir izturīga pret mitrumu un laika apstākļu maiņu, bet nav paredzēta iemērkšanai ūdenī.

Savukārt IP67 norāda, ka virtene ir mitruma un ūdens izturīga. Dažkārt uz iepakojuma mēdz norādīt arī dekora izmantošanas vietu ar mājiņas simbolu un bultiņu iekšpus vai ārpus tās. Ja bultiņa ir virzīta uz ārpusi, tad virteni ir paredzēts lietot ārpus telpām.

foto: Shutterstock

Lieto efektīvi

Lai gan šķiet, ka spuldzīšu virtene nepatērē pārlieku daudz elektroenerģijas, piemēram, 10 metru gara LED spuldzīšu virtene ar jaudu 9,6 vati (W) diennaktī patērē 0,23 kWh elektroenerģijas, tomēr mēneša griezumā patēriņš būs 6,9 kWh. Un tas ir tikai vienas virtenes patēriņš, bet lielākoties tomēr mājokļa rotāšanai izmantojam  vairākas virtenes. Tādēļ spuldzīšu virtenes ieteicams izslēgt laikā, kamēr neesi mājās un naktī, kad esi devies pie miera. Tādējādi elektroenerģijas patēriņu varēsi samazināt aptuveni divas reizes.

Lai atvieglotu spuldzīšu virtenes darbības laika regulēšanu kā arī lai ērti tās varētu ieslēgt/izslēgt izmantojot savu viedtālruni, aicinām virtenes pievienot Elektrum Viedajai mājai. Tā jūs varēsiet ērti un vienkārši sekot līdzi arī pievienoto gaismas virteņu elektroenerģijas patēriņam. Lai to varētu izdarīt, jums būs nepieciešama Elektrum Viedās mājas bāzes stacija un Viedā rozete. Plašāk par Elektrum Viedā māja sniegtajām ērtībām un iespējām lasiet šeit.

Kā padarīt dārzu romantiskāku ar spuldzīšu virtenēm

Ja gribi veidot plašāku un īpašu gaismiņu spēli, pirms virteņu izkāršanas pievakares krēslā izstaigā dārzu ar iedegtu kabatas lukturīti un pārbaudi, kādi varianti un kombinācijas būtu vispiemērotākie. Vēl jo labāk, ja lukturītim var noregulēt gaismu vairākās krāsās, piemēram, zilganā, baltā, zaļā, oranžā, sārtā.

foto: Shutterstock

Ziemas vakaros sevišķi pasakaini izskatās ar spuldzītēm izrotāti nelieli kupli koki un augstāki krūmāji, kuru pakājē papildus iedegti lukturi ar dzīvo gaismu – svecēm.

Ja spuldzīšu nav daudz, bet tikai dažas virtenes, tad labāk krāšņi izrotāt vienu koku vai krūmu, nevis mazumiņu sadalīt pa vairākiem objektiem.

Vēlams izmantot tikai tādas spuldžu virtenes, kas domātas āram, jo tās nesakarst un līdz ar to nekaitē zariem un kokiem. Protams, var jau lietot arī telpām paredzētās, bet tad jārēķinās, ka tās, iespējams, visai ātri izies no ierindas.

foto: Shutterstock

Kāpēc zarus nevajadzētu rotāt ar tādām virtenēm, kuru spuldzītes sakarst? – Pirmkārt, karstums var bojāt mizu un skujukokiem sakaltēt skujas; otrkārt, spilgta gaisma var samulsināt kokus – tiem sāk likties, ka nāk pavasaris un jāplaucē lapas/ziedi.

Ja papildus izmanto arī citus gaismas objektus, piemēram, eļļas lampiņas vai lukturus ar tējas svecītēm, tad ieteicams šos gaismas objektus sagrupēt vietās, kur arī ziemā var ilgāk pakavēties, piemēram, ap apsnigušu galdu, ap dārza kamīnu, kur aukstā laikā var kaut ko uzcept, galu galā – ap ugunskuru, uz kura salā var uzvārīt sātīgu, sildošu ziemas zupu. 

Dārza dizaina speciāliste Līga Arbuzova sniedz noderīgas idejas, kā izgaismot dārzu

Izvēlēties pareizo daudzumu un izkārtojumu gaismekļiem
Dārza vai terases lielums noteiks to, cik daudz gaismas ķermeņu būs nepieciešams dārzā, kā arī to, kā tos vislabāk izvietot. Nav vajadzīgs pārspīlēt ar to daudzumu un ievietot mazā laukumā pēc iespējas vairāk apgaismojuma. Vislabāk ir saprast, kuras vietas dārzā izcelt, kuras atstāt ēnā, kā arī svarīgi ir pareizi nostādīt gaismas virziena leņķus. Gaismekļiem jāizceļ un jāizgaismo vajadzīgie objekti, tiem nevajadzētu traucēt ērti pārvietoties pa dārzu, kā arī apžilbināt.

foto: Shutterstock

Piemērots dārza lampu veids
Dārza gaismekļu klāsts ir ļoti plašs, tādēļ ir iespējams atrast savam dārzam piemērotāko.
•    Zemē iebūvējamās lampas un lampas ar durkli zemes līmenī vislabāk izgaismos celiņus, vārtus, nišas, kāpnes, kā arī dizaina objektus.
•    Prožektoru tipa gaismas lieliski der koku un krūmu izgaismošanai, kā arī arhitektūras objektu izgaismošanai, tā radot ēnu spēles un optiski paplašinot dažādas zonas.
•    Solārās lampas lielākoties izmanto dekoratīvu efektu radīšanai. Tām nav nepieciešama elektroenerģijas padeve un tās darbojas pēc saules bateriju principa – diennakts tumšajā laikā izdalot saulē uzkrāto enerģiju. Tomēr šīs lampas ar pilnu atdevi darbojas tad, ja tās saņemt saules enerģiju, kas rudenī un ziemā ir mazākā daudzumā.
•    Ar lampiņu virtenes āra objektu dekorēšanai izmanto lai izceltu ēkas fasādi vai jumtu, terases formu vai logu ailes, kā arī akcentētu lielākus augus vai koku, aptinot ap tiem virtenes.

foto: Shutterstock

•    Stāvlampām dārzā ir ne tikai dekoratīvs pielietojums, bet arī funkcionāls. Tās visbiežāk tiek izmantotas akcentējot dārza līniju vai celiņu.

Dārza apgaismojums var būt funkcionāls, kas paredzēts praktiskiem nolūkiem, lai izgaismotu konkrētus objektus vai vietas dārzā. Visbiežāk tiek izgaismotas vietas, kur nepieciešams uzturēties un pārvietoties. Dekoratīvais apgaismojums vairāk paredzēts apkārtnes noskaņas radīšanai un neparastu vizuālu efektu panākšanai.

Gaismiņām jārada mājīga, patīkama noskaņa, nevis jāžilbina ar spilgtiem stariem.

Ar tā palīdzību tiek izgaismoti koki, puķu dobes un citi objekti un visbiežāk tie ir prožektori, kuru gaisma ir mērķtiecīgi virzīta konkrētā virzienā, kā arī tā var būt dažādās krāsās.

Vai elektriskās svecītes un spuldzīšu virtenes ir drošākas par parastajām svecēm?

Ja tās ir kvalitatīvas elektriskās svecītes, ja visi kontakti ir kārtībā, ja tās tiek uzraudzītas, tad var sacīt, ka elektriskās spuldzītes ir drošākas, taču tikai tādā gadījumā, ja šie trīs faktori patiešām tiek absolūti ievēroti.

Protams, tumsā un naktī izgaismoti logi izskatās ļoti jauki, tomēr ugunsdzēsējiem nākas dzēst aizvien vairāk ugunsgrēku, kas izceļas bez uzraudzības atstātu tā dēvēto elektrisko eglīšu (tie ir trīsstūrveida un tamlīdzīgi elektriskie rotājumi, ko mēdz novietot uz palodzēm) un elektrisko virteņu dēļ. Iemesls – defekti un īssavienojumi, jo pie mums tirdzniecībā nonāk ļoti daudz nekvalitatīvu ražojumu no Āzijas valstīm.

Zināšanai – Vācijā, kur preču kvalitāte tiek pārbaudīta daudz biežāk un stingrāk nekā Latvijā, divos testos atklājušies pagalam bēdīgi fakti: pirmajā testā pārbaudīti 52 veidi tirdzniecībā nonākušo elektrisko svecīšu un virteņu, no kuriem 38 nav atbilduši pat ne vismazākajām drošības prasībām, kas jāievēro Eiropā.

Otrajā testā no 24 paraugiem bīstami bijuši divdesmit trīs! Piemēram, Ķīnā ražota virtene ar 20 mini spuldzītēm sakarst līdz 250 grādiem pieļaujamo 90 grādu vietā, pirmās pusstundas laikā izdeg trīs no 40 spuldzītēm u. tml. Ja virtene sakarst līdz šādai temperatūrai, ātri vien var aizdegties gan eglīte, gan rotājumi, gan palodze. Ja virtenē sabojājas kaut viena spuldzīte, rodas riska faktors nākamajiem bojājumiem.

foto: Shutterstock

Kas jāņem vērā, lietojot elektriskās svecītes un spuldžu virtenes?

* Pērkot svecītes, jāpārliecinās, vai tās domātas lietošanai telpās vai ārā.

* Ja vien iespējams, jāizvēlas Eiropā ražota produkcija, kas atbilst šeit noteiktajām drošības prasībām.

* Ja elektriskās svecītes ražotas Ķīnā vai tās kaimiņvalstīs, tad vēl jo cītīgāk jāpārbauda, vai tajās jau nav kāds bojājums.

* Izejot no mājām, telpās jāizslēdz kā elektriskās svecītes, tā spuldžu virtenes.

* Jebkurā gadījumā nevajag tuvumā novietot viegli uzliesmojušus priekšmetus, par Adventa vainagiem nemaz nerunājot. Pēdējā laikā nācis modē elektriskās virtenes iepīt šajos vainagos, un, ja tos atstāj bez uzraudzības, tas nozīmē riskēt ar savas mājas drošību. Jāņem vērā, ka no skujām un citiem dabīgiem materiāliem gatavoti vainagi un rotājumi ar katru dienu vairāk izžūst, kļūst sausāki un līdz ar to vieglāk aizdegas.

* Jāatceras, ka ieslēgtas elektriskās svecītes un virtenes – kaut gan mazākā mērā nekā parastās sveces – ne tikai izstaro gaismu, bet arī rada karstumu, un, ja karstums pārsniedz pieļaujamo temperatūru, tas var izraisīt nepatīkamas sekas.

Raksts tapis sadarbībā ar Elektrum