foto: Shutterstock
5 veidi, kā viegli nospodrināt sudraba galda piederumus
Noderīgi ikdienā
2018. gada 28. novembris, 07:11

5 veidi, kā viegli nospodrināt sudraba galda piederumus

"100 Labi Padomi"

Viens no populārākajiem, taču ne dabai un veselībai draudzīgākajiem paņēmieniem, kā notīrīt apsūbējušus sudraba galda piederumus, ir to karsēšana sālsūdens peldē.

Proti, galda piederumus vai citus sudraba priekšmetus ietin alumīnija folijā un ieliek verdošā sālsūdens peldē. Ķīmisku procesu rezultātā folija kļūst tumša, bet sudrabs – spīdošs.

Īpaši bieži šo paņēmienu izmanto, ja tīrāmo priekšmetu skaits ir samērā paliels. Taču aizvien vairāk pētījumu apliecina, ka folijas izmantošana nav laba veselībai, tāpēc iesaka dot priekšroku dabīgākiem līdzekļiem un paņēmieniem.

foto: Shutterstock

5 paņēmieni, kā vienkārši nospodrināt apsūbējušu sudrabu

1. Ar citrona sulu un sāli.

Citrona sulu samaisi ar sāli, lai izveidojas putriņa, un nopulē sudrablietas. Pēc tam noskalo ar siltu ūdeni un noslauki ar mīkstu drāniņu, kas neatstāj plūksnas.

2. Ar cepampulveri.

Mazu, mīkstu birstīti, piemēram, zobu suku, samitrini ūdenī, pēc tam iemērc cepampulverī un uzmanīgi nospodrini sudrablietas.

3. Ar zobu pulveri.

Mīkstu lupatiņu pamērcē zobu pulverī un rūpīgi norīvē sudrablietas. Ja sūbējums pamatīgs, uzber pulveri uz priekšmeta un tad spodrini, līdz sudrabs atkal spīd un laistās.

4. Ar zobupastu.

Zobupastu uzzied uz sudraba priekšmeta, ļauj 5–10 minūtes pastāvēt un tad noskalo ar aukstu ūdeni un nopulē ar kokvilnas lupatiņu.

5. Ar sodu, citrona sulu un sāli.

Sudrablietas ieliec vieglā citrona sulas ūdenī un atstāj uz pusstundu. Pēc tam pieber sodu, lai uzputo. Atstāj vēl uz 5 minūtēm, pēc tam nosusini un nopulē ar drāniņu.

Kā aizkavēt sudraba priekšmetu apsūbēšanu

■ Ietin audumā. Audums aizkavēs skābekļa piekļūšanu sudrablietām un oksidēšanās procesu.

■ Ar vara monētu. Tā uzņems visu slikto uz sevi – kļūs tumša, apsūbēs, bet sudrablietas ilgāk saglabās spožumu. Dari tā – sudrablietas, kuras nelieto regulāri, kopā ar pāris vara monētām ietin kokvilnas dvielītī un tā arī uzglabā.

■ Ar krīta gabaliņu. Krīts uzsūc mitrumu, līdz ar to arī uzņem sevī to, kas kaitē sudrabam. Ieliec krīta gabaliņu sudrablietu vai galda piederumu uzglabāšanas kastē/traukā/iesaiņojumā.

■ Piemērota mazgāšana. Sudrablietas nemazgā trauku mazgājamā mašīnā – pat tad, ja lietošanas pamācībā tas it kā ir atļauts. Lieta tāda, ka trauku mazgāšanai paredzētie ķīmiskie līdzekļi var saturēt vielas, kas bojā sudrabu. Labāk uzreiz pēc lietošanas sudraba galda piederumus nomazgā ar rokām turpat izlietnē.