foto: Pexels.com
Viss, kas tev jāzina gudrai spuldzes izvēlei. Ar ko sākt un kam pievērst uzmanību?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 15. oktobris, 10:03

Viss, kas tev jāzina gudrai spuldzes izvēlei. Ar ko sākt un kam pievērst uzmanību?

Jauns.lv

Lielākoties spuldzes mainām tikai tad, kad mājoklī kāda no tām pēkšņi izdeg. Un tad steigā dodamies uz tuvāko veikalu, kur nereti izvēlamies pašu lētāko spuldzīti cerībā, ka tā sniegs pietiekamu gaismas daudzumu un neizdegs pēc pāris mēnešiem. Tomēr mūsdienās, kad veikalu plauktos pieejams tik plašs dažādu ražotāju un veidu spuldžu klāsts, pirms došanās uz veikalu vēlams papildināt savas zināšanas, lai nekļūdītos spuldzes izvēlē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kādu spuldzi izvēlēties?

Kādreiz mājokļos izmantojām tikai spuldžu vecmāmiņas – kvēlspuldzes, bet šobrīd veikalos tās vairs nav iespējams iegādāties. No 2012. gada kvēlspuldzes ir aizliegts ražot un importēt Eiropas Savienībā, ņemot vērā to augsto elektroenerģijas patēriņu un zemo efektivitāti. Tāpat tuvāko gadu laikā šādu aizliegumu plānots piemērot arī halogēnspuldzēm to zemās efektivitātes dēļ un kompaktās luminiscences spuldzēm, jo to sastāvā ir dzīvsudrabs.

Šobrīd energoefektīvākais risinājums kvēlspuldžu un citu veidu spuldžu nomaiņai ir gaismas diožu jeb LED spuldzes. Ja pirms desmit gadiem LED spuldžu klāsts bija šaurs un cena pārlieku augsta, tad patlaban LED spuldžu ražotāji ir parūpējušies, lai patērētājiem būtu izvēles iespējas gan formas, gan gaismas daudzuma, gan citu parametru ziņā.

Kā izvēlēties LED spuldzi?

1. Lai nekļūdītos spuldzes izvēlē, pirms došanās uz veikalu apskati iepriekšējo spuldzi. Noskaidro, kāda ir spuldzes pamatne jeb cokols (attēlā nr.7) un kāds ir spuldzes izmērs (attēlā nr.3), lai jaunā spuldze derētu esošajā gaismeklī. Lai būtu drošs par savu izvēli, veco spuldzi ieteicams paņemt līdzi uz veikalu.

2. LED spuldzes darba mūžu lielākoties ietekmē tieši tās sastāvā esošās komponentes. Jo kvalitatīvākas tās ir, jo ilgāk spuldze neizdegs un tās gaisma būs kvalitatīvāka, tādēļ izvēlies atpazīstamu ražotāju spuldzes.

3. Ņem vērā, ka piemērotākās un energoefektīvākās LED spuldzes izvēle aizņems vismaz 5 minūtes laika un būs nepieciešams rūpīgi pētīt uz spuldzes iepakojuma norādītos parametrus un piktogrammas.

Špikeris, kā no iepakojuma pareizi nolasīt spuldzes parametrus. Saglabā attēlu telefonā, lai vari kārtīgi izpētīt un izdarīt pareizu izvēli!

4. Primārais LED spuldzes izvēles parametrs ir tās gaismas plūsma, ko mēra lūmenos (lm) (attēlā nr.1), nevis jauda (attēlā nr.5), ko mēra vatos (W). Jauda nosaka tikai elektroenerģijas patēriņu, bet nesniedz informāciju par gaismas kvalitāti un daudzumu. Savukārt gaismas plūsma parāda, cik daudz gaismas izstaro spuldze.

5. Jo vairāk lūmenu, jo spožāka spuldze. Visvieglāk LED spuldzi izvēlēties, vadoties pēc kādreiz ierastās kvēlspuldzes jaudas. Ja agrāk lustrā izmantoji 75 vatu kvēlspuldzi, tad izvēlies LED spuldzi ar 1055 lūmenu gaismas plūsmu. Atceries, ka dažādu ražotāju LED spuldžu jauda var būt atšķirīga, lai gan to izstarotais gaismas daudzums ir vienāds.

Kvēlspuldzes jauda

LED spuldzes aptuvenā jauda

LED spuldzes gaismas plūsma

25 W

3-4 W

249 lm

40 W

4-9 W

470 lm

60 W

6-12 W

806 lm

75 W

9-13 W

1055 lm

100 W

16-20 W

1521 lm

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

6. Apskatot energoefektivitātes marķējumu (attēlā nr.4), iegūsi informāciju par spuldzes efektivitāti. A++ klases spuldze ir energoefektīvākā un patērē vismazāk elektroenerģijas.

7. LED spuldzes var izstarot gaismu ar dažādu nokrāsu – dzeltenīgu, baltu un pat zilganu. Tādēļ pievērs uzmanību uz spuldzes iepakojuma norādītajai gaismas krāsas temperatūrai (attēlā nr.8), ko mēra Kelvina grādos un apzīmē ar K. Jo mazāk Kelvina grādu, jo dzeltenāka gaisma, jo vairāk – jo zilganāka.

Kvēlspuldžu un halogēnspuldžu gaismas krāsa var būt tikai silti balta, savukārt kompakto luminiscences spuldžu un LED spuldžu gaisma var būt:

  • silti balta jeb dzeltenīga (2700 – 3200 K);
  • balta (3200 – 4000 K);
  • zilgani balta (4000 – 6000 K);
  • un pat zilgana (virs 6000 K).

Dzīvojamo un atpūtas telpu izgaismošanai ieteicams izvēlēties spuldzes ar silti baltu jeb dzeltenīgu gaismu. Bet virtuvē, darbistabā un citās vietās, kur nepieciešams darboties, var izvēlēties spuldzes ar baltu nokrāsu. Balta gaismas krāsa radīs mundru sajūtu, uzlabos koncentrēšanās spējas un produktivitāti, savukārt dzeltenīgā gaisma radīs nomierinošu un atslābinošu sajūtu.

8. Ja jauno spuldzi paredzēts uzstādīt vietā, kur apgaismojumu bieži ieslēdz un izslēdz, piemēram, gaitenī, tad pievērs uzmanību uz spuldzes kastītes norādītajam pārslēgšanas ciklu skaitam (attēlā nr.6) un izvēlies LED spuldzi ar lielāko skaitu.

9. Tāpat apskati ražotāja prognozēto spuldzes darbības laiku stundās (attēlā nr.2), piemēram, 15 000 stundas = 15 gadi. Ņem vērā, ka Latvijā apgaismojumu izmantojam vairāk nekā 1000 stundas gadā jeb 2.7 stundas diennaktī, tādēļ spuldzes mūžs var nesasniegt 15 gadus, bet, piemēram, to darbinot vidēji 5 stundas dienā, spuldze kalpos vismaz 8 gadus.

10. Ja mājoklī ir iespējams regulēt apgaismojuma intensitāti, izvēlies spuldzi, kuru var darbināt ar apgaismojuma regulatoriem jeb dimmeriem. To uz iepakojuma norāda piktogramma ar dimmera simbolu – ja tā ir nosvītrota, spuldzi nevar savietot ar apgaismes regulatoru.

Būtiska nianse - CE marķējums

Diemžēl veikalu plauktos ir pieejamas arī LED spuldzes, kas izstaro nekvalitatīvu un redzei nevēlamu gaismu, tādēļ pirms spuldzes iegādes noteikti pievērsiet uzmanību uz spuldzes un tās iepakojuma norādītajam marķējumam – CE burtiem, kas apliecina, ka produkts atbilst visām ES direktīvu prasībām. 

Tomēr jāņem vērā, ka ir arī spuldžu ražotāji, kas vilto arī CE marķējumu, tādēļ tas pirms spuldžu iegādes rūpīgi jāizpēta. Viltotiem marķējumiem burti C un E dažkārt ir tuvāk vai deformēti, izstiepti, saspiesti u. tml.

Augšējā rindā - kā jāizskatās CE marķējumam; apakšēja - kā mēdz izskatīties viltojums