foto: Rex Pickar/Unsplash
Kā iztīrīt iestāvējušos traipus no rudens mēteļa?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 2. oktobris, 06:06

Kā iztīrīt iestāvējušos traipus no rudens mēteļa?

Jauns.lv

Tu jau zini, ka vislabāk būtu traipus tīrīt, līdzko tie radušies, un tāpat nav noslēpums, ka vasaras guļā labāk likt tīras un sakārtotas drēbes. Bet, kā teicis Mērfijs, perfekta tīrība ir kaut kas tuvu neiespējamam, tāpēc tagad, kad rudens ir klāt, steidzami jāķeras pie plāna B.

Novērtē traipu – vai tas radies no lietusūdens šļakatām, ēdamlietām vai kāda cita iemesla dēļ.

Dubļu un ceļmalas notekūdeņu atstātos traipus var izmazgāt ar apģērbam paredzēta mazgāšanas līdzekļa putām: samitrina drānu, mazgā ar putām un kārtīgi izskalo.

Pēc iespējas rūpīgāk izspaida no auduma ūdeni, ņemot talkā dvieli vai baltas salvetes, un žāvē ar vēsu vai aukstu fēna gaisa strūklu virzienā no malām uz centru. Ja skaidri redzams, ka traips ir virspusējs, to var mēģināt izberzt no pilnīgi sausa auduma, taču svarīgi ar pārlieku centību neieberzēt netīrumus dziļāk.

Savalkātus traipus, piemēram, uz apkaklītes, pie kabatām vai piedurkņu galos var tīrīt ar šķidrā veļas mazgājamā līdzekļa putām, tāpat kā dubļu traipus. Tikai var gadīties, ka netīrās vietas nāksies mazgāt vairākas reizes.

Ja audumu skāruši eļļaini traipi, sula, kafija vai nezini, kas tas ir par pleķi uz drēbēm, ieteicams tomēr uzticēt mēteli ķīmiskās tīrītavas profesionāļiem.

Pašai tīrot traipus ar spēcīgiem tīrīšanas līdzekļiem, var gadīties, ka auduma krāsa tīrītajā vietā kļūst gaišāka vai pat nedaudz atšķirīga.