foto: Pexels.com
Vasara patiešām ir galā, tāpēc ieziemojam dārza mēbeles
Noderīgi ikdienā
2018. gada 1. oktobris, 05:52

Vasara patiešām ir galā, tāpēc ieziemojam dārza mēbeles

"100 Labi Padomi"

Skaistā, siltā vasara nu ir garām, taču tā vēl atgriezīsies. Kā pareizi ieziemot dārza mēbeles, lai nākamgad tās atkal būtu kā jaunas?

Plastmasas mēbeles 

To sakopšana neprasa daudz laika un pūļu. Lielākoties pietiek, ja pirms novietošanas ziemas guļā ar suku un mitru lupatu notīra netīrumus, zirnekļtīklus un kukaiņus.

Ja netīrumi pamatīgāk ieēdušies, var ņemt palīgā trauku mazgāšanas līdzekli un pēc tam nopulēt ar sausu lupatiņu – tad mēbeles iegūs papildu spīdumu.

foto: Pixabay.com

Kad notīrītās mēbeles nožuvušas vai nosusinātas, tās bez speciālas iepakošanas var glabāt pagrabā vai citā piemērotā telpā. Laukā gan nevajag atstāt, jo aukstumā veidojas sīkas plaisiņas, kurās uzkrājas netīrumi.

Koka mēbeles

Tās gan prasa lielāku uzmanību – koka mēbeles ieteicams pasargāt no krasas laikapstākļu maiņas. Pārāk liels mitrums un aukstums padara koku neizskatīgu un rada labu augsni pelējumam.

foto: Pexels.com

Mēbeles vispirms ļoti rūpīgi notīra vai nu ar siltu ūdeni, vai ar speciālu tīrīšanas līdzekli, kas nopērkams būvniecības veikalos. Pēc tam tās ieziež ar impregnējošu šķidrumu vai eļļu.

No skuju kokiem gatavotas mēbeles labāk uzglabāt kādā ne pārāk siltā un sausā telpā, nevis zem klajas debess. Cietkoka mēbeles, kas piemērotas arī pārziemošanai laukā, tomēr jāapklāj ar aizsargājošu pārvalku.

Metāla mēbeles

Tās pārziemošanas ziņā ir pieticīgas. Tās notīra vai nomazgā ar siltu ūdeni un nosusina.

foto: Pexels.com

Ja lakojumā nav plaisu, mēbeles var atstāt laukā, turklāt neapsegtas. Ja lakojums saplaisājis vai nolupis, tas jāatjauno, un mēbeles drošības labad vēlams glabāt sausumā, jo sīkajās plaisiņās mitrums ātri vien veido rūsu.

Citas

No poliratāna (pītas mākslīgās šķiedras) gatavotas dārza mēbeles pēdējā laikā kļuvušas ļoti populāras, jo ir viegli kopjamas. Tā kā šis materiāls neuzsūc mitrumu, notīrītas mēbeles var atstāt laukā, taču, vēlams, no tiešas saules pasargātā vietā, jo saules stari ir tie, kas laikā gaitā sabojās mēbeļu izskatu.

foto: Pixabay.com