foto: Shuttterstock
Kas jāzina, ja meklē dzīvokli jaunā projektā
Vajadzētu apskatīt dzīvokli rītā un arī vakarā, lai novērtētu apgaismojumu telpās: dzīvokļu ekonomiskumu bieži panāk, piemēram, uz dienasgaismas rēķina.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 21. septembris, 17:27

Kas jāzina, ja meklē dzīvokli jaunā projektā

"100 Labi Padomi"

Konsultē Jānis Deksnis, Swedbank Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas Korporatīvo klientu attiecību vadītājs, un Gatis Didrihsons, arhitekts, vairāku daudzdzīvokļu māju projektu autors Rīgā.

■ Apzinies, kāda dzīvojamā platība tev nepieciešama šobrīd un kādu vajadzēs pēc gadiem (vidēji pēc 40–50 gadiem). Jāvērtē visas izmaksas, kas šajā laikā būs vajadzīgas. Mājokļa uzbūvēšana ir tikai 20 % no izmaksām, bet pārējo notērējam 40 gados – pārbūvējot, maksājot par ekspluatāciju, apsaimniekošanu, par apsildāmu autostāvvietu utt. Ja iespējams gudri plānot mājokļa platību un iekārtojumu vēl būvniecības laikā, var samazināt turpmāko gadu izmaksas no 5 līdz pat 20 procentiem.

■ Jāizvērtē infrastruktūra: lai pie nama ir ne tikai skaisti koki, bet arī veikali, sporta klubi, skolas, bērnudārzi, sabiedriskā transporta satiksme.

■ Ja namam būs pazemes stāvvieta, tas būtiski sadārdzinās projektu.

Gatis Didrihsons: “Es dotu priekšroku dzīvoklim kvartāla principa namā. Atsevišķas dzīvokļu mājas ne vienmēr var piedāvāt labu rotaļu laukumu, kur bērni var spēlēties un kvalitatīvi pavadīt laiku, kafejnīcas, kur pasēdēt vakaros kopā ar draugiem, jo šajos projektos pulcējas pēc vecuma un sociālā statusa līdzīgi cilvēki un ģimenes.”

Daudzi jauni projekti sabiezina mājas: lai maksimāli izmantotu platību, uz vienu kāpņutelpu sakabina pēc iespējas vairāk dzīvokļu, šādi panākot zemāku cenu. Tomēr tas notiek uz vides kvalitātes rēķina.

Vēlams nolūkot caurejošu dzīvokli: lai skats pa logiem būtu gan uz rītiem, gan vakariem, būtu redzams gan pagalms, gan iela. Vajadzētu apskatīt dzīvokli rītā un arī vakarā, lai novērtētu apgaismojumu telpās: dzīvokļu ekonomiskumu bieži panāk, piemēram, uz dienasgaismas rēķina. Labi, ja dzīvoklī ir daudz logu un tāds ir arī vannas istabā. Tagad vairs nav modē apvienotās istabas ar virtuvi, taču virtuvi pavisam slēpt arī nevajag, iekomponējot to nišā un panākot, ka viesību laikā saimniece nav norobežota no citiem. Dzīvojamai zonai jābūt plašākai nekā guļamzonai. Ja nav kur nolikt somu un mēteli, nedzīvojam sociāli pilnvērtīgu dzīvi.

Tipveida projektu problēma – šauri balkoni, kur nevar izvietot mēbeles. Pie galda ar draugiem nepasēdēsi. Turklāt uz balkona iziet no guļamistabas, nevis viesistabas vai virtuves.