Medainie un veselīgie augļi - melones. Kā noteikt, vai tās ir gatavas?
foto: Shutterstock
Zemēs, kur melones aug tāpat kā pie mums ķirbji, saimnieces un pavāri meloņu gatavību nosaka pēc izskata un smaržas.
Garšīgi

Medainie un veselīgie augļi - melones. Kā noteikt, vai tās ir gatavas?

"100 Labi Padomi"

Zemēs, kur melones aug tāpat kā pie mums ķirbji, saimnieces un pavāri meloņu gatavību nosaka pēc izskata un smaržas.

Dienvidu zemēs melones mēdz sagriezt šķēlēs un reizēm vēl pārkaisīt ar cukuru, savukārt austrumnieki apgalvo, ka melones jāapkaisa ar pipariem un jāpasniedz kopā ar kāda ugunīga dzēriena glāzi, jo tikai šāda kombinācija, viņuprāt, pasargā no gremošanas traucējumiem. No gatavām melonēm daudzviet tiek vārīta marmelāde, savukārt no negatavajām – kompots. Nenogatavojušās melones mēdz arī izmantot marinēšanai etiķī.

Kas ir kas meloņu pasaulē? Vienkārša ābece

* Medus melone ir viena no vispopulārākajām un iecienītākajām melonēm pasaulē. Tai ir ovāla forma, dzeltena miziņa un bāli zaļgans mīkstums ar ļoti maigu garšu. Tas lieliski garšo kopā ar plānām vītināta šķiņķa šķēlītēm un saldenu vīnu.

* Tīklaino meloni var viegli pazīt pēc grubuļainās, it kā ar tīklu pārklātās, oranžas nokrāsas mizas. Arī mīkstums ir aprikožu krāsā, turklāt ļoti salds un aromātisks. Šī melone ir piemērota dažādu salātu gatavošanai, it sevišķi, ja tajos ir arī kātu selerijas vai avokado. Šie dārzeņi allaž lieliski papildina cits cita garšu.

Tīklaino meloni atšķirībā no citām ieteicams uzglabāt istabas temperatūrā un tikai pusstundu pirms pasniegšanas nolikt vēsumā. Ja tā pārlieku ilgi tiek turēta vēsā vietā, mīkstums kļūst sīksts un zaudē aromātu.

* Ananasu melone ir sastopama daudz retāk nekā citu šķirņu melones. Tās mīkstums krāsas ziņā patiešām atgādina ananasu, tai ir viegli skābena garša. Šo meloni, sagrieztu šķēlēs, mēdz pasniegt kopā ar bezē cepumiem. Ja ananasu meloni pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un piepilda ar jāņogu sulu, sanāk atspirdzinošs deserts.

* Cantaloupe melones dzimtene ir Āzija, un tā ir gandrīz visaromātiskākā no visām melonēm. To var pazīt pēc dzeltenīgi zaļās, viegli rievotās miziņas un maigā, ļoti saldā persiku krāsas mīkstuma. Ja šī melone ir iegriezta, to noteikti vēlams apēst tajā pašā dienā. Tā ļoti labi garšo desertā kopā ar saldējumu.

* Vidusjūras zemēs un pēdējā laikā arī pie mums ļoti iecienīta ir Charentais melone ar oranžu, ļoti saldu un ļoti aromātisku mīkstumu. Ja gadās nopirkt negatavu meloni, atliek nolikt to siltā vietā, un pēc pāris dienām tā būs gatava.

Kā noteikt, vai melone ir gatava?

Zemēs, kur melones aug tāpat kā pie mums ķirbji, saimnieces un pavāri meloņu gatavību nosaka pēc izskata un smaržas. Mums (vismaz lielākajai daļai) tādas iemaņas vēl nav izstrādājušās, tāpēc varam mēģināt noteikt melones gatavību pēc mizas mīkstuma. Proti, ar pirkstu viegli jāpiespiež miza tajā melones galā, kur nav kāta. Ja miza ir cieta, melone ir negatava, bet, ja miza padodas spiedienam, tad vairumā gadījumu melone ir pietiekami nogatavojusies.

Tēmas