foto: LETA
Gribu iestāties zemessardzē. Kādas ir prasības un pārbaudījumi?
Likums un taisnība
2018. gada 21. aprīlis, 12:11

Gribu iestāties zemessardzē. Kādas ir prasības un pārbaudījumi?

"100 Labi Padomi"

Apsveicama interese! Šī brīvprātīgā iespēja kalpot savai valstij kļūst arvien populārāka jauniešu un briedumu sasniegušo cilvēku vidū neatkarīgi no dzimuma.

Zemessardzē uzņem pilngadīgus valsts pilsoņus, bez sodāmības vai apsūdzībām par nozieguma izdarīšanu. Tiks atteikts narkotiku atkarīgajiem, psihiatra uzskaitē esošiem vai tiem, kas sadarbojušies ar PSRS izlūkošanas iestādēm.

Zemessardzē nevar iestāties arī par 55 gadiem vecāki cilvēki un personas, kurām to liedz ieņemamais amats, piemēram, muitas kriminālpārvaldes darbinieki un citi. Bet gaidīti tajā ir bijušie profesionālā dienesta karavīri, saglabājot dienesta pakāpi un iegūstot atbilstošu amatu. Dienests Zemessardzē ļauj izmantot arī civilajā dzīvē gūto profesionālo pieredzi, tāpēc līdzdarboties valsts aizsardzības spēju stiprināšanā aicināti visdažādāko profesiju pārstāvji: IT speciālisti, pavāri, šoferi un citi.

Lai pieteiktos zemessarga statusam, jādodas uz dzīvesvietai tuvāko bataljonu (skatīt www.zs.mil.lv sadaļā “kontaktinformācija”). Jāņem līdzi pase un izglītību apliecinošs dokuments (obligāta izglītības līmeņa nav, bet dokumentu prasa) un jāraksta iesniegums. Tu kļūsi par Zemessardzes kandidātu un saņemsi norīkojumus veselības pārbaudei pie ģimenes ārsta, psihiatra, narkologa un uz medicīnisko komisiju.

Pēc pārbaudēm kandidāts saņem atzinumu, ir vai nav derīgs dienestam. Ja viss kārtībā, sāksies pirmszvēresta apmācība, kas parasti plānota nedēļas nogalēs. Būs ierindas mācība, būs jāapgūst dažādi normatīvie dokumenti.

Ja apmācība bijusi sekmīga, kandidāts dod zvērestu: būt uzticīgam Latvijas Republikai, tās Satversmei un valdībai, netaupot spēkus, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību, klausīt komandieru pavēles, ievērot disciplīnu un pakļauties likumiem.

Zemessardzē ir 18 bataljoni un vairākas vienības. Mācības notiek uz lauka, mežā, telpās, un tās nodrošina gan teorētisko, gan fizisko iemaņu treniņu labā militārā līmenī. To biežums var būt atšķirīgs katrā bataljonā, bet parasti zemessargam jārēķinās, ka būs jāierodas uz mācībām 1–2 reizes mēnesī un visbiežāk – brīvdienās.

Sākot dienestu, zemessargs apgūst ieroču mācību, pirmo medicīnisko palīdzību, militāros sakarus, topogrāfiju, ierindas mācību, reglamentu, lauka kaujas iemaņas, izdzīvošanu un nodaļas-vada līmeņa taktiku. Pēc pamatapmācības ir iespēja paaugstināt savu kvalifikāciju, piedaloties kursos, kas dod iespēju saņemt nākamo dienesta pakāpi.

Zemessardzē var apgūt arī sakarnieka, snaipera, izlūka, prettanku ieroča operatora, sanitāra, ložmetējnieka, militārā transporta autovadītāja, spridzinātāja, radiostaciju operatora un citas specialitātes. Papildus var mācīties, piemēram, izdzīvošanu ziemā, taktisko šaušanu, kaujas mākslu apdzīvotās vietās.

Pieredzējušākie un aktīvākie zemessargi var tikt iekļauti paaugstinātas gatavības vienību sastāvā, norādīts Zemessardzes mājaslapā www. zs.mil.lv.