foto: Shutterstock
Ādažos varēs šķirot arī mizas
Viena Vide Visiem
2017. gada 24. septembris, 17:45

Ādažos varēs šķirot arī mizas

Kas Jauns Avīze

SIA Eco Baltia vide Ādažu novadā pilnveidos 36 publiskos atkritumu šķirošanas punktus un vienu izveidos no jauna. Iecerēts izvietot arī konteinerus bioloģisko atkritumu nošķirošanai.

Projektu paredzēts īstenot līdz aprīļa sākumam, lai kopumā varētu savākt 368 tonnu šķiroto atkritumu gadā. Eco Baltia vide parakstījusi līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru.  Uzņēmuma direktors Jānis Aizbalts stāsta, ka visus šķirošanas punktus papildinās ar konteineriem bioloģiskajiem atkritumiem.”

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks atgādina: “Neviena atkritumu savākšanas sistēma nav efektīva, ja iedzīvotāji nemaina savus paradumus. Atkritumu šķirošana katram savā virtuvē ir sākums modelim, kurā iespējams samazināt atkritumu saimniecības izmaksas un nodrošināt resursu atkārtotu pārstrādi. Ilgtermiņā sabiedrība iegūs dubultā – nepārmaksājot par atkārtotu šķirošanu un iegūstot tīru, nepiemēslotu vidi.”

Projekta kopējās izmaksas ir 41 848,21 eiro. Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums ir 14 314,86 eiro, Eco Baltia vide iegulda pārējo.  

Kopumā līdz nākamā gada beigām bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādei no Kohēzijas fonda Latvijai pieejami vairāk nekā 15,2 miljoni eiro.

Par šo naudu atbalsta ieguldījumus gan iekārtās, gan ražošanas telpās, darbmašīnās, transportlīdzekļos, aprīkojumā. Projektu iesniegumus Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pieņems līdz 14. decembrim.