foto: Dabas aizasrdzības pārvalde
Dabas aizsardzības pārvalde aicina talkot
Viena Vide Visiem
2017. gada 14. augusts, 17:20

Dabas aizsardzības pārvalde aicina talkot

Kas Jauns Avīze

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) šoruden vairākās īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās rīkos dažādas talkas, kurās varēs piedalīties arī brīvprātīgie.

Šie darbi ir piemēroti no trīs līdz pat 50 cilvēku lieliem pulkiem, tostarp darba kolektīviem, interešu pulciņu dalībniekiem, skolēnu un studentu grupām un ģimenēm.

Katram ir iespēja piemeklēt savai sagatavotībai un interesei piemērotus darbus. Tā var būt bioloģiski vērtīgu koku atēnošana, dažādu invazīvo sugu, piemēram, Sosnovska latvāņa vai krokainās rozes, ierobežošana, putnu un susuru būru izgatavošana, apsekošana un tīrīšana, zālāju pļaušana un siena grābšana, upju straujteču atjaunošana, likvidējot bebru dambjus un sagāzumus.

Darbu plānošanu, ierādīšanu un vadīšanu nodrošina pieredzējuši dabas aizsardzības darbinieki, kas talkotājiem arī stāsta par padarītā nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā un par konkrētajā apvidū atrodamajām dabas vērtībām.

Pilnais veicamo darbu saraksts pieejams Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapas daba.gov.lv sadaļā Sabiedrības līdzdalība.
Piemēram, Kurzemē, Akmeņragā, var pieteikties talkai dabas liegumā Ziemupe – šeit jāizcērt un jāizzāģē invazīvā krokainā roze. Kaņiera ezera salas plānots attīrīt no krūmiem un zālēm – Latvijas Valsts meži nopļauj, brīvprātīgie savāc.
Vidzemē, Salacas ielejā un liegumā Randu pļavas, jānojauc bebru dambji un jātīra straujteces, atjaunojot upes kā zivīm piemērotas ekosistēmas.