Viena Vide Visiem
2017. gada 17. jūlijs, 15:26

Uzmanīgi ar šīferi! Azbests izraisa drausmīgas slimības

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Daudziem joprojām mājas, vasarnīcas un šķūnīši, it īpaši laukos, ir apjumti ar veselībai kaitīgo azbestu saturošo šīferi, ko sevišķi plaši izmantoja padomju gados. Tagad to vairs celtniecībā nelieto, bet kur likt veco šīferi, kas klasificēts kā bīstamais atkritums?

Jāuzsver, ka kaitīgie azbesta putekļi izplatās, šīferi dauzot, un to nekādā gadījumā nedrīkst izmantot, piemēram, sasmalcinot un aizberot bedres uz ceļa. Modernais šīferis gan vairs nesatur azbestu un veselībai nav kaitīgs.

Aizliegts visā Eiropas Savienībā

Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas kompānijas ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Jegorova Kas Jauns Avīzei skaidro: “Kaitīgs ir nevis pats šīferis, bet tā sastāvā esošā viela – azbests. Ir iespēja iegādāties arī bezazbesta šīferi, kas nav bīstams cilvēkiem un dabai.”

Azbests atrodams ne tikai šīferī. Azbests ir šķiedrveida silikātu minerāls, kuram piemīt unikālas īpašības: mehāniskā izturība un elastība, termiska noturība, labas siltumizolācijas spējas un noturība pret ķīmisko vielu iedarbību. Pateicoties šīm īpašībām, senāk azbestu iestrādāja jumta šīferī, termoizolācijas un celtniecības materiālos, piemēram, flīzēs, cauruļu un apkures katlu izolācijā, pat mājsaimniecības priekšmetos, piemēram, gludekļos un tosteros.

Eiropas Savienības kancerogēno vielu sarakstā azbests klasificēts kā 1. kategorijas kancerogēnā viela. Šā iemesla dēļ azbesta izmantošana pasaulē tiek samazināta. Sākot ar 2005. gada 1. janvāri, azbesta lietošana ir aizliegta visā Eiropas Savienībā. Latvijā no 2001. gada 1. janvāra ir aizliegts piedāvāt tirgū un lietot azbestu un to saturošos produktus.

Azbestu saturošo atkritumu bīstamība ir noteikta valdības Noteikumos par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus, tātad, apsaimniekojot azbestu saturošos atkritumus, ir jāievēro ne tikai vispārējā atkritumu apsaimniekošanas likumdošana, bet arī specifiskās prasības, kādas ir izvirzītas bīstamo atkritumu apsaimniekošanai – iepakošanai, marķēšanai, transportēšanai, uzglabāšanai un apglabāšanai poligonā.

Rada vēzi un plaušu slimības

Azbests iedalās vairākos tipos, kas atšķiras pēc kristāliskās struktūras, fizikālajām īpašībām un bioloģiskās aktivitātes dzīvajos organismos. Kaut gan tam piemīt daudzas tehnoloģiski vērtīgas īpašības, tas apdraud cilvēku veselību.

Azbesta šķiedras novājina imūno sistēmu – nonākot plaušās, tiek traumēti plaušu audi un izraisīta patoloģisku šūnu veidošanās, radot audzēja attīstības risku. Biežākās azbesta izraisītās slimības ir azbestoze, plaušu vēzis un mezotelioma. Azbests var izraisīt arī barības vada, balsenes, kuņģa, resnās un taisnās zarnas audzējus.

Visas minētās slimības parasti attīstās ilgā laika periodā (15–20 gadu laikā pēc pirmās saskares ar azbestu). Tādēļ darbam ar azbestu saturošiem materiāliem visās Eiropas valstīs ir noteiktas stingras prasības. Taču azbestu saturošie materiāli atstāj kaitīgu ietekmi uz cilvēku veselību un uz apkārtējo vidi tikai tad, ja, ar tiem strādājot, netiek ievērotas darba drošības un vides aizsardzības prasības.

Darbā ar augstu azbesta putekļu koncentrāciju, piemēram, novācot izolācijas materiālus, jārīkojas atbildīgi un pārdomāti – iespēju robežās jāizvairās no materiālu drupināšanas vai laušanas, to demontāžai neizmantojot elektroinstrumentus, jālieto individuālās aizsardzības līdzekļi, atkritumi jāsavāc speciālā iepakojumā un jānodod kā bīstamie.

Nekādas citas darbības (piemēram, ceļa seguma uzlabošanu) ar azbestu saturošajiem materiāliem nedrīkst veikt.

Kā atbrīvoties no vecā šīfera?

Šīferis ir ne tikai bīstamais, bet arī būvniecības atkritums, un tie jānodod speciālos atkritumu poligonos. Tiesa, par šo pakalpojumu ir jāmaksā.

Ziemeļvidzemē azbestu saturošu šīferi iedzīvotājiem un uzņēmumiem ir iespējams nodot cieto sadzīves atkritumu poligonā Daibe Pārgaujas novada Stalbes pagastā, iepriekš to piesakot.

SIA ZAAO darbības reģionā ir iespēja pieteikt šīfera savākšanu arī klienta adresē, pirms tam sazinoties un vienojoties ar uzņēmuma Nestandarta atkritumu savākšanas nodaļas speciālistiem.

Maksa par azbestu saturošu būvmateriālu savākšanu klienta norādītajā adresē ir 84,10 eiro par tonnu, nododot poligonā Daibe – 49,61 eiro par tonnu.

ZAAO 2016. gadā no klientiem ir pieņēmis un poligonā noglabājis 426 tonnas azbestu saturošu būvniecības atkritumu – jumta šīferi.

Rīgā pieņem dažas firmas

Uzņēmuma Eco Baltia grupa pārstāve Ilze Čikule Kas Jauns Avīzi informē, ka tuvākā vieta Rīgai, kur var nodot šīferi, ir atkritumu apsaimniekošanas sabiedrības Piejūra šķirošanas laukums Jūrmalā, Ventspils  šosejā 61 (iepretim būvmateriālu veikalam Kurši).

Ir iespēja arī vest uz poligonu Daibe, kur utilizācijas izmaksas ir zemākas, bet tas atmaksājas tikai tad, ja ir ļoti liels apjoms. Vēl ir uzņēmumi Ekodem TD, BAO un Vējdole, kas oficiāli pieņem azbesta izstrādājumus Rīgā. Par cenām jāinteresējas pie pieņēmējiem. Šīferi uzkrāj un pēc tam nodod pārstrādei.
Piejūras tālruņu numuri ir 63123306 un 22008989, atkritumu poligonam Daibe – 64132822 un 28394140.