foto: Shutterstock
Zoodārza saimei pievienojas kailie smilšracēji
Dabā kailie smilšracēji mīt Kenijā un Somālijā.
Viena Vide Visiem
2017. gada 26. decembris, 05:56

Zoodārza saimei pievienojas kailie smilšracēji

Kas Jauns Avīze

Rīgas Zooloģiskajā dārzā atjaunots terārijs, un dzīvnieku labturības prasībām atbilstošas iekštelpas ieguvuši piecu sugu pārstāvji.

Jaunā mājvieta sarūpēta grifu pērļvistām, sarkanastes žako, surikatiem, klinšu damaniem, zoodārza saimei pievienojušies arī kailie smilšracēji.

Terārija ēka ir uzbūvēta 20. gadsimta 30. gados, un sākumā tajā dzīvoja trūcīgo ģimeņu bērni, jo līdz 1934. gadam zoodārzs bija slēgts. Vēlāk uz šīm telpām pārvietoja Mežu departamenta muzeju.

Pēc Otrā pasaules kara šajā ēkā sāka izvietot terārijus ar dzīvniekiem, bet 2012. gadā sākās apjomīga pārbūve. Zoodārza pārstāvji norāda, ka terārija remontdarbi vēl turpinās un plānots veidot vēl vairākas mūsdienīgas ekspozīcijas.

Pirmo reizi Rīgas zoodārzā apskatāmie kailie smilšracēji (Heterocephalus glaber) ir neparasti alu dzīvnieki ar milzīgiem zobiem. Dabā tie mīt Austrumāfrikā, Kenijā un Somālijā.
Tiem patiešām gandrīz nemaz nav apmatojuma. Šie radījumi mīt pazemē alu sistēmās, un to dzīve drīzāk līdzinās sabiedriskajiem kukaiņiem (bitēm, lapsenēm, skudrām), nevis zīdītājiem.
Savvaļā vienā kolonijā mīt 70–80 īpatņu, katrā kolonijā gluži kā bišu stropā vairojas tikai dominējošā mātīte – karaliene. Mazāka izmēra mātītes un tēviņi rok alas un pienes barību, kamēr augumā lielākie pavada laiku ar valdnieci. Šie dzīvnieki ir ļoti izturīgi, visai nejūtīgi pat sāpēm.

Ziemas naktis zoodārzā

Līdz 28. janvārim norisinās Ziemas naktis Zoodārzā. Kases būs atvērtas līdz pulksten 19, dzīvniekus vērot varēs līdz pulksten 21. 31. decembrī kases strādās tikai līdz pulksten 14.