foto: Shutterstock
Daugavpils universitāte palīdzēs Lietuvai sargāt retu vaboli
Lapkoku praulgraži apdzīvo vecus, dobumainus kokus.
Viena Vide Visiem
2017. gada 3. novembris, 05:07

Daugavpils universitāte palīdzēs Lietuvai sargāt retu vaboli

Kas Jauns Avīze

Lietuva īstenos projektu Eiropā reti sastopamas un aizsargājamas vaboles – lapkoku praulgrauža (Osmoderma eremita) – aizsardzībai.

Projektu četrarpus gadu garumā uzņēmies Lietuvas Dabas fonds sadarbībā ar Daugavpils universitātes Dabas izpētes un vides izglītības centru, Kauņas pašvaldību un Lietuvas zooloģisko dārzu. Daugavpils zinātniekiem ar universitātes rektoru Arvīdu Barševski priekšgalā ir liela pieredze vaboļu pētniecībā.

Šim mērķim paredzēts atvēlēt kopumā 1,38 miljonus eiro. Lielāko daļu šīs summas – 1,03 miljonus – veidos Eiropas Savienības programmas "LIFE+" atbalsts. 316 900 eiro piešķirs no Lietuvas valsts budžeta, ar vēl 27 880 eiro piedalīsies projekta partneri.

Lapkoku praulgrauzis, kas ierakstīts gan Lietuvas, gan Latvijas Sarkanajā grāmatā, apdzīvo vecus, dobumainus kokus, un šo sugu stipri apdraud tādu koku skaita samazināšanās.
Lietuvā lapkoku praulgrauža aizsardzībai tiks veidots īpašs ekoloģiskais tīkls, kas ietvers "Natura 2000" teritorijas – Kauņas ozolu audzi un Neres upes ieleju pie Viļņas Verķu pils.

Lietuvas Vides ministrija norāda, ka, radot labvēlīgu vidi lapkoku praulgrauzim, uzlabosies dzīves apstākļi arī citām retām kukaiņu, zīdītāju un sēņu sugām, kuru pastāvēšana atkarīga no lielu, vecu, dobumainu koku audzēm, tajā skaitā marmora rožvabolei un blāvajam praulgrauzim, platausainajam sikspārnim, lielajam susurim, dobumu māņskorpionam, košajai zeltporei un plaisājošajai rūtainei.