Veldzējoši un viegli - 4 veģetāras receptes karstā laikā
Kuskusa salāti ir viegli, tajā pašā laikā pietiekami sātīgi.
Garšīgi

Veldzējoši un viegli - 4 veģetāras receptes karstā laikā

Jauns.lv

Kad termometra stabiņš kāpj arvien augstāk, nav ne mazākās vēlēšanās pēc trekna ēdiena. Veģetārās uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase piedāvā receptes, kas veldzēs un sniegs sāta sajūtu.

Karstā laikā Ditas Lases ledusskapī vienmēr ir augļi, raudzētie piena produkti un piparmētra. "Augļu salāti, dažādas aukstās zupas, salāti vai kokteiļi ar piparmētrām - tas viss palīdz veldzēties un mazināt karstuma radītās mokas."

Kus-kus salāti a la Tabbouleh

Kad aukstās zupas un augļi jau apnikuši, un gribas paēst ko vēderā paliekošāku, šie ir labi salāti - reizē sātīgi, un tomēr viegli. Tradicionāli tabulē salātus taisa ar bulguru, bet karstumā vārīt graudus nez vai ir iedvesma. Toties kuskuss garšos līdzīgi, bet nav jāvāra - tikai jāaplej ar karstu ūdeni un jāuzbriedina.

200ml sausa kuskusa

300ml verdoša ūdens

1 sarkanais sīpols vai buntīte lociņu

Aplej kuskusu ar verdošu ūdeni, samaisa, uzliek vāku un ļauj 3-5 min. uzbriest. Tikmēr sakapā zaļumus, dārzeņus sagriež sīkos gabaliņos. Uzbriedušo kuskusu uzirdina ar dakšu, atdzesē. Pievieno pārējās sastāvdaļas, samaisa.

Arbūzu - persiku salāti ar rozēm

Šajā ēdienā nekādā ziņā neizmanto puķu veikalos pirktos ziedus - tie nav piemēroti ēšanai.
Šajā ēdienā nekādā ziņā neizmanto puķu veikalos pirktos ziedus - tie nav piemēroti ēšanai.

400g arbūza mīkstuma (bez sēklām)

4-5 persiki vai nektarīni, saldas plūmes vai aprikozes

4 tējk. pārtikas rožūdens vai sauja ekoloģiski audzētu rožu ziedlapiņu (nedrīkst izmantot puķu veikalos pirktos ziedus - tie nav piemēroti ēšanai)

buntīte svaiga bazilika

Atdzesētus augļus un baziliku sagriež, sajauc ar rožūdeni vai sakapātām rožu ziedlapiņām. Ļauj pāris minūtes ievilkties.

Sāļais jogurta (kefīra) kokteilis

Visas sastāvdaļas blenderī samaļ, atdzesē ledusskapī, dzer maziem malciņiem.
Visas sastāvdaļas blenderī samaļ, atdzesē ledusskapī, dzer maziem malciņiem.

500ml jogurta bez piedevām (vai kefīra, paniņu, rjaženkas, rūgušpiena, tīrkultūras u.tml.)

500ml smalka ledus vai ūdens

pa 1/2 tējk. sāls (vai pēc garšas), malta koriandra un kumina

bunte piparmētru

Visu blenderī samaļ, atdzesē ledusskapī, dzer maziem malciņiem.

Jogurta (kefīra) aukstā zupaJa garšo, šai aukstajai zupai var likt arī kinzu un pētersīļus.500ml jogurta bez piedevām + 500ml ūdens vai 1 l kefīra

1 gl. novārītu vai saldētu un atlaidinātu zaļo zirnīšu

2 daiviņas ķiploka

1/2 tējk. sinepju

1 svaigs gurķis vai mazs cukini

5 - 6 redīsi

Pa saujai svaigu rukolas lapu un piparmētru, ja garšo, var likt arī kinzu un pētersīļus

Sāls pēc garšas

Gurķi un redīsus sarīvē. Zaļumus sakapā. Sajauc visas sastāvdaļas, ļauj 10 - 15 min. ievilkties.

Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock, vegus.lv