2 receptes, kā pagatavot ideālu vaniļas mērci
Vaniļas mērce labi garšo gan karsta, gan auksta. Ja ir vēlēšanās, klasisko garšu var mazliet pamainīt ar rīvētu apelsīna vai citrona miziņu
Garšīgi

2 receptes, kā pagatavot ideālu vaniļas mērci

Jauns.lv

Sastāvdaļu saraksts klasiskajai vaniļas mērcei nav garš, taču produktiem jābūt labiem un svaigiem – it sevišķi olām. Kas attiecas uz vaniļu, tad visaromātiskākā mērce sanāks no svaigas vaniļas pāksts.

Svaiga pāksts ir eļļaini spīdīga un lokana, to var viegli pārgriezt gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti vai mazu nazīti izkasīt mīkstumu. Diemžēl vaniļas pākstis nav lēts prieks, it sevišķi, ja mērci gatavo bieži un lielākā daudzumā. Var izlīdzēties ar vaniļas ekstraktu, arī ar kvalitatīvu vaniļas cukuru, bet nevajadzētu izmantot vanilīna cukuru, jo vanilīns ir sintētisks produkts ar atbilstīgi sintētisku garšu.

Vaniļas mērce labi garšo gan karsta, gan auksta. Ja tā paredzēta pasniegšanai auksta, tad ik pa laikam apmaisi, lai virspusē neveidojas plēvīte. Ja gribi mērci treknāku, daļu piena vari aizstāt ar saldo krējumu.

Klasiskā vaniļas mērce

Ja ir vēlēšanās, klasisko garšu var mazliet pamainīt ar rīvētu apelsīna vai citrona miziņu

4 porcijas

20 minūtes pagatavošanai

3. Pāksti izņem no piena, izkasi mīkstumu, kas tur vēl palicis, un iemaisi atpakaļ pienā.

4. Verdošo pienu lēnām iemaisi saputotajās olās.

5. Lej atpakaļ katlā un, nepārtraukti maisot, karsē, bet neļauj uzvārīties. Turpini maisīt, līdz mērce viegli sabiezē.

Vēl viens vaniļas mērces variants – ar kartupeļu miltiem iebiezināšanai

Labi der kā izmēģinājuma variants tiem, kas baidās, ka mērce pietiekami nesabiezēs.

4 porcijas

20 minūtes pagatavošanai

500 ml piena

80 g cukura

30 g kartupeļu miltu

4 olu dzeltenumi

1 vaniļas pāksts

šķipsniņa sāls

1. Kartupeļu miltus iejauc 3–4 ēdamkarotēs piena. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un izkasi mīkstumu.

2. Pārējo pienu ar cukuru un sāli, un vaniļas mīkstumu, un pāksti uzvāri. Iemaisi izšķīdinātos kartupeļu miltus un vēlreiz uzvāri. Noņem no uguns.

3. Olu dzeltenumus strauji sakul ar dažām karotēm karstās mērces un iemaisi pārējā mērcē. Izņem laukā vaniļas pāksti.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock