Ja mājās ir tomātu kalns: 3 vīriešu zaptes versijas
Kečupi un vīriešu zaptes ir labs risinājums, kā ražas laikā garšīgi izlietot lielāku daudzumu vienlaikus nogatavojušos tomātus. Iesaka kulinārijas speciāliste un pavārgrāmatu autore Iveta Galēja.
Paša gatavots tomātu kečups
Tas ir pārbaudīts fakts – tie, kuri nobaudījuši labu mājas kečupu, rūpnieciski ražotajam met līkumu.
2 kg nogatavojušos tomātu
250–300 g sīpolu
100 g cukura
1 ēdk. sāls
3–4 ēdk. 9% etiķa
1 tējk. maltu balto piparu
1 tējk. maltu sinepju sēkliņu
½–1 tējk. malta ingvera
½ tējk. maltu smaržīgo piparu
1. Tomātus sagriez gabaliņos. Sīpolus nomizo un smalki sakapā.
2. Visus produktus pildi katlā un uz lēnas uguns vāri aptuveni 45 minūtes.
3. Sablenderē vai izberz caur sietu, lej atpakaļ katlā un, vāku neuzliekot, vāri tik ilgi, līdz kečups sabiezē vēlamajā konsistencē.
4. Karstu pildi burciņās vai pudelītēs un aizvāko.
Tomātu un plūmju kečups
Laba ideja, kā pielāgoties ražas laikam, – ja vairāk tomātu, palielina receptē doto tomātu un samazina plūmju daudzumu; ja vairāk plūmju – rīkojas otrādi. Blenderēšana šajā reizē nebūs piemērota, traucēs veselās garšvielas.
1 kg plūmju
4 vidēji sīpoli
80–100 g cukura
180 ml balzametiķa
2 ķiploka daiviņas
1 bieza selerijas saknes šķēle
1 svaiga vai kaltēta čili pāksts
1 maza kanēļa standziņa
10 smaržīgo piparu graudiņi
1 tējk. melno piparu graudiņu
1 tējk. sinepju graudiņu
1–2 tējk. sāls
1. Tomātus, plūmes un nomizotus sīpolus sagriez mazos gabaliņos, selerijas sakni – palielākos. Ber katlā un uz lēnas uguns vāri gandrīz stundu.
2. Izberz caur parupju sietu, lej atpakaļ katlā, pievieno pārējos produktus un uz lēnas uguns vāri vēl 1,5–2 stundas.
3. Vēlreiz izberz caur sietu, lai atdalītu garšvielas, un karstu pildi burciņās vai pudelēs. Aizvāko.
Klasiskā vīriešu zapte
Par vīriešu zapti pie mums varētu sacīt gandrīz vai tāpat kā par kariju Indijā – katrai saimniecei sava recepte. Šis ir viens no klasiskajiem variantiem ar vismaz trīsdesmit gadu stāžu.
3 kg tomātu
6 lieli sīpoli
6 ķiploka daiviņas
1 ½ glāzes cukura
½ glāze sāls
200–250 ml 9% etiķa
pa vienai – pētersīļa saknes, buntīte pētersīļu zaļumu, neliela selerijas saknes, buntīte seleriju zaļumu, ēdk. svaigi maltu melno piparu, ēdk. maltas saldās paprikas, tējk. maltu čili piparu
1. Dārzeņus un zaļumus sasmalcini virtuves kombainā vai samal gaļas mašīnā un pildi katlā.
2. Pievieno pārējos produktus, uzvāri un, ik pa laikam apmaisot, turpini vārīt 2,5 līdz 3 stundas. Karstu pildi burkās un aizvāko.