Tetrapakas Latvijā vairs nepārstrādā - tās ved uz ārzemēm
No celulozes masas var ražot papīru, iepirkuma somas, čaulītes tualetes papīra un citu materiālu uztīšanai. Kamēr nebija likvidēta Līgatnes papīrfabrika, izlietotās tetrapakas pārstrādāja Latvijā.
Viena Vide Visiem
2016. gada 1. septembris, 07:49

Tetrapakas Latvijā vairs nepārstrādā - tās ved uz ārzemēm

Jauns.lv

Iztukšotās sulu un piena tetrapakas ir izmetamas papīra vai plastmasas iepakojumam paredzētajos konteineros. Uz atkritumu šķirošanas līnijas tukšās tetrapakas nodalīs atsevišķi un nosūtīs pārstrādei.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eco Baltia grupas korporatīvās komunikācijas direktore Dace Jansone Kas Jauns Avīzei skaidro: “Atsevišķu konteineru, kur nodot dzērienu kartona pakas, nav, jo Latvijas tirgū šo dzērienu ir salīdzinoši mazāk nekā citās Baltijas valstīs. Pēc to izvešanas šķirošanas konteineru saturu pāršķiro un šīs pakas atdala no pārējā iepakojuma, jo to pārstrāde ir atšķirīga. Ievācot lielāku apjomu tetrapaku, tās nogādā pārstrādei ārpus Latvijas.”

Clean R preses sekretārs Kaspars Līcītis piebilst, ka tetrapakām ir jābūt izskalotām un salocītām, lai neaizņem daudz vietas.

To sastāvā ir gan papīrs, gan alumīnijs un polietilēns. Atkritumu šķirošanas rūpnīcā tetrapakas sapresē ķīpās un nogādā pārstrādei. Vispirms tās sasmalcina un tad mērcē, lai atdalītu papīru no polialumīnija kārtas.

Plastmasu, kniedes, skaviņas un citas nešķīstošas makulatūras sastāvdaļas atdala no celulozes masas. Atdalīto polietilēnu un alumīnija foliju var izmantot plastmasas mēbeļu vai enerģijas ražošanā.

No celulozes masas var ražot papīru, iepirkuma somas, čaulītes tualetes papīra un citu materiālu uztīšanai. Kamēr nebija likvidēta Līgatnes papīrfabrika, izlietotās tetrapakas pārstrādāja Latvijā, bet tagad tās ved uz ārzemēm.

Elmārs Barkāns, "Kas Jauns Avīze" / Foto: Shutterstock