Pašceptas skandināvu brokastu sausmaizītes jeb „knackerbrod”
foto: Shutterstock
Tradicionāli sausmaizītes gatavoja bez rauga, izrullēja ļoti plānas un cepa uz atklātas uguns pavarda karstajiem akmeņiem.
Garšīgi

Pašceptas skandināvu brokastu sausmaizītes jeb „knackerbrod”

"100 Labi Padomi"

Ciemojoties pie draudzenes Zviedrijā, redzēju, ka viņas mamma katru rītu brokastīm cepa knackerbrod jeb sausmaizītes. Izrādās, tās nemaz nav grūti pagatavot, un maizītes ir veselīgas!

Lai gan skandināvi ir pārtikuši un var atļauties ikdienā baudīt labāko no labākā, ir tradīcijas, no kurām viņi neatsakās, piemēram, pašu ceptas sausmaizītes, ar ko sākt rītu. Zviedri tās sauc knackerbrod, somi par knackebrod, bet norvēģi – flat brød.

foto: Shutterstock

Vēsturiski skarbajā ziemeļu klimatā un skābajās augsnēs nepadevās kvieši, tāpēc maizīti cepa no rudzu, auzu, miežu vai pat zirņu miltiem, bīdelētos kviešus atstājot svētkiem. Tradicionāli sausmaizītes gatavoja bez rauga, izrullēja ļoti plānas un cepa uz atklātas uguns pavarda karstajiem akmeņiem. Savērtas uz kārtīm un piestiprinātas pie virtuves sijām (lai peles netiek klāt), tās glabāja ilgus mēnešus.

"Knackerbrod"

aptuveni 40 maizīšu
gatavošana 30 minūtes

250 g kviešu miltu plus darbam ar mīklu
50 g smalcinātu (izspiestu) linsēklu
150 g pilngraudu miltu
1/2 tējk. sāls
20 g cukura
1/2 tējk. sodas
50 g kausēta sviesta
240 ml kefīra vai paniņu

1. Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas. Pielej kefīru un kausēto sviestu. Samīci viendabīgu mīklu.

2. Savel no mīklas lodes galda tenisa bumbiņu lielumā. Izrullē tās apmēram 1 mm biezumā, liec uz plāts, kas pārsegta ar cepamo papīru. Pamatīgi sadursti mīklu ar dakšiņu un cep aptuveni 10 minūtes vai kamēr maizītes kļūst viegli brūnganas.

Zviedru siera pods

Lieliski sader ar sausmaizītēm. Glabā vēsumā pat nedēļu (ar laiku kļūst pikantāks).

8 porcijas jeb 1 neliels podiņš
10 minūtes sagatavošanai
1,5 tējk. fenheļa sēklu (var nopirkt aptiekās, tirgū un specializētajos garšvielu veikaliņos)
200 g viegla svaigā krējumsiera (piemēram, Kārums)
100 g pikanta un aromātiska puscietā siera (piemēram, Čedara)
2 ēdk. konjaka

Uz sakarsētas pannas viegli apgrauzdē fenheļa sēklas (aptuveni 1 minūti). Sarīvē puscieto sieru. Bļodā rūpīgi samaisi krējumsieru, rīvēto puscieto sieru, fenheļa sēklas un konjaku. Liec traukā, kuru vari noslēgt un glabā ledusskapī.