Kur likt vecas, nevajadzīgas grāmatas? Vismuļķīgāk - vienkārši izmest
Labdarības veikali, publiskie grāmatplaukti, uzdāvināšana sociālajiem centriem - ja vēlies tik vaļā no savām grāmatām, iespēju ir daudz.
Viena Vide Visiem
2016. gada 5. novembris, 05:11

Kur likt vecas, nevajadzīgas grāmatas? Vismuļķīgāk - vienkārši izmest

Jauns.lv

Revidējot savas mājas bibliotēkas, bieži rodas problēma – kur likt vecās, izlasītās un vairs nevajadzīgās grāmatas? Visvienkāršākais, bet arī muļķīgākais būtu tās vienkārši izmest atkritumos vai nodot makulatūrā.

Vairs nevajadzīgās grāmatas var:

* mēģināt pārdot vai uzdāvināt interneta grāmatu antikvariātā ibook.lv;

* atvēlēt labdarības veikalam, Rīgā, piemēram, tāds ir Otrā elpa Berga bazārā Marijas ielā 13;

* uzdāvināt bibliotēkām vai sociālajiem centriem;

* aiznest uz grāmatu apmaiņas punktiem un to vietā iegūt kādu sev vajadzīgu lasāmvielu (grāmatas apmaiņas punkti parasti notiek grāmatu svētku un tirgu laikā gan Rīgā, gan novados);

* nolikt publiskajos grāmatu plauktos, lai tās var paņemt citi (tāds ir Rīgas Centrālajā bibliotēkā Brīvības ielā 49/53, 6. stāvā).

Ja nu grāmatas nolemts likvidēt, tās var aiznest uz dzīvnieku patversmi, kam papīrs vajadzīgs pakaišiem. Sliktākajā gadījumā – izmest papīram un makulatūrai paredzētājos atkritumu konteineros (bet ne parastajās tvertnēs).

Var izmantot jauniem mākslas darbiem

Kursīšu bibliotēkas informācijas centra vadītājs Mārtiņš Lagzdons "Kas Jauns Avīzei" saka: “No savas mazās lauku pagasta bibliotēkas pieredzes varu teikt, ka visbiežāk grāmatu dāvinājumus nepieņemam, ja nu vienīgi kādas grāmatas ir ļoti populāras, klasika, skolā lasāmas vai bērnu grāmatas, kuras mums ir stipri nolietotas, un tad tās var samainīt pret jaunajām dāvinātajām, ja tās ir labā stāvoklī.”

Pārsvarā šeit pieņem pēdējo desmit gadu izdevumus, jo vecākas grāmatas, kas ir daudziem plauktos mājās, lielākoties ir arī bibliotēkās.

“Grāmatas var, protams, nodot makulatūrā skolās akciju laikā, tā palīdzot bērniem iegūt papīru un citas balvas. Tāpat zinu, ka ir sociālās iestādes – pansionāti, dienas centri, kas labprāt ņem grāmatas saviem klientiem. Var arī sadarbībā ar bibliotēkām kādu svētku laikā organizēt grāmatu maiņas punktu, kur ir iespēja dalīties ar grāmatām savā starpā. Var grāmatas izmantot arī jaunu mākslas darbu radīšanai, radošajās nodarbībās un tamlīdzīgi,” iesaka Lagzdons.

Lasītājs lasītājam

Cēsu Centrālās bibliotēkas direktore Natālija Krama stāsta: “Tāpat kā Rīgā, arī Cēsīs ir dažādas iespējas tikt vaļā no nevajadzīgajām grāmatām.” Tās ir:

* Nodot bibliotēkā, kur, izvērtējot to saturu un saglabātības pakāpi, nepieciešamības gadījumā iekļaujam krājumā, bet, ja tās mums nav nepieciešamas, ievietojam speciāli paredzētajā plauktā Lasītājs lasītājam. Daudzi cēsnieki ir iecienījuši šo plauktu, regulāri nāk, bieži atrodot sev interesējošo grāmatu, kuru ņem līdzi uz mājām jau kā savu īpašumu. Plaukts nekad nav tukšs. Tas pats notiek arī pagastu bibliotēkās.

* Grāmatas piedāvā citām reģiona bibliotēkām, arī skolām.

* Cēsīs, Stacijas laukumā, ir izbūvēta speciāla nojume (studentu arhitektu vasaras nometnes projekts), kurā iebūvētajos plauktos iedzīvotāji var atstāt sev nevajadzīgās grāmatas, ko viņi arī bieži dara.

* Tikai tad, ja tās nav vajadzīgas nevienam, grāmatas nodod makulatūrā uzņēmumam Līgatnes papīrs jauna papīra ražošanai.

Bieži izmet vērtīgu literatūru

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma Eco Baltia korporatīvās komunikācijas direktore Dace Jansone Kas Jauns Avīzei saka: “Bieži cilvēki sadzīves atkritumos izmet vērtīgu literatūru, taču ir bibliotēkas, dažnedažādi otras iespējas veikaliņi un organizācijas, kur var atdot vai apmainīt grāmatas. Ja ir skaidrs, ka grāmatas nebūs vajadzīgas nevienam, tad tās bez vākiem var izmest papīram un kartonam paredzētajā konteinerā.”

Uzņēmuma Clean R preses sekretārs Kaspars Līcītis piebilst: “Ja nolemts vecās grāmatas nodot makulatūrā, tās var nogādāt Clean R makulatūras savākšanas punktā Vietalvas ielā 5, Rīgā. Tāpat grāmatas var izmest zilajos šķiroto atkritumu konteineros, kas paredzēti papīram.”

Elmārs Barkāns, "Kas Jauns Avīze" / Foto: Shutterstock

Tēmas