Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Eimija Vainhausa, Kurts Kobeins, Liams Peins un citi – zvaigznes, kuras zaudēja dzīvību atkarību varā
foto: Shutterstock
Atkarība atņēmusi pasaulei vairākas slavenas un talantīgas zvaigznes.
Slavenības

Eimija Vainhausa, Kurts Kobeins, Liams Peins un citi - zvaigznes, kuras zaudēja dzīvību atkarību varā

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Šonedēļ traģiski bojāgājušais grupas "One Direction" bijušais dalībnieks Liams Peins pievienojas garajam mūziķu un aktieru sarakstam, kuri zaudējuši dzīvību jaunībā, cīnoties ar atkarībām.

Eimija Vainhausa, Kurts Kobeins, Liams Peins un ci...

Diemžēl Peins nav vienīgais mūziķis, kurš cīnījās ar vielu lietošanu un garīgās veselības problēmām, piedzīvojot traģisku dzīves noslēgumu pāragrā vecumā.

Liams Peins 

Grupas "One Direction" dziedātāja Liama Peina šokējošā nāve joprojām tiek izmeklēta, taču sākotnējais autopsijas ziņojums no Argentīnas varas iestādēm norāda, ka mūziķis "piedzīvoja kādu krīzi, kas bija saistīta ar vielu lietošanu".

Varas iestādes apstiprināja, ka Peins miris pēc plkst. 17:00 Casa Sur viesnīcā Palermo rajonā, Buenosairesā, Argentīnā, kā "rezultātā no kritiena, ko viņš piedzīvoja no viesnīcas trešā stāva balkona". Viņam bija 31 gads.

Viesnīcas darbinieks izsauca ārkārtas palīdzību, lūdzot palīdzību viesim, kurš bija "narkotiku un alkohola ietekmē un bija izdemolējis dažus priekšmetus telpā". Varas iestādes ziņoja, ka Peina viesnīcas istaba atrasta "pilnīgā haosā" ar "dažādiem salauztiem priekšmetiem". Starp viņa mantām tika atrastas klonazepāma iepakojumi, enerģijas uztura bagātinātāji un citas ārpusbiržas zāles.

Peins iepriekšējās intervijās bija atklāti runājis par savām atkarības un garīgās veselības problēmām, tostarp sarunā ar Stīvenu Bārtletu podkāstā "The Diary of a CEO," kur viņš atzina, ka daudzas viņa dienas bija piepildītas ar "tablešu un alkohola" lietošanu.

Ārons Kārters

Ārons Kārters, grupas "Backstreet Boys" dziedātāja Nika Kārtera jaunākais brālis, uzsāka savu popzvaigznes karjeru agrā vecumā, izlaižot savu pirmo albumu 13 gadu vecumā.

Kad viņa karjera uzplauka, Kārters sāka cīnīties ar atkarībām, jo viņa vecākā māsa Leslija, kura nomira no narkotiku pārdozēšanas 2012. gadā, bija viņu iepazīstinājusi ar huffingu (ieelpošanas atkarību).

"Es sāku, kad man bija apmēram 16," viņš atzina 2019. gada epizodē The Doctors. Kārters atklāja, ka pēc dalības šovā Dancing with the Stars viņš sāka apmeklēt Staples un Office Depot, lai iegādātos inhalantus: "Es tos pērku ar skaidru naudu, lai nekas netiktu uzskaitīts čekos, lai neviens nevarētu mani izsekot."

Kārters atklāja, ka viņam diagnosticētas vairākas garīgās veselības problēmas, tostarp "vairāku personību traucējumi, šizofrēnija, akūta trauksme." Viņam tika izrakstīti medikamenti, tostarp Xanax, Seroquel, gabapentīns, hidroksizīns, trazodons un omeprazols.
Kārters vairākkārt bija devies uz rehabilitāciju, taču 2022. gadā viņš tika atrasts miris savas mājas vannā. 

Eimija Vainhausa

Dziedātāja Eimija Vainhausa kļuva par pasaules mēroga sensāciju ar savu retro stilu un ikonisko bišu stropa frizūru, strauji gūstot slavu, pateicoties savam 2006. gada albumam "Back to Black". Taču, augot viņas popularitātei, palielinājās arī viņas cīņa ar alkoholu un narkotikām.

Viena no viņas pazīstamākajām dziesmām, "Rehab", ironizē par atkarību un atteikšanos no rehabilitācijas. Intervijā ar Rolling Stone 2007. gadā Vainhausa atzina, ka viņa sāka smēķēt marihuānu 14 gadu vecumā un pameta skolu. Viņa arī atklāja, ka cīnās ar depresiju, un raksta autors pieminēja, ka uz viņas ķermeņa bija redzamas pašsakropļošanās rētas.

Vainhausa saskārās ar tiesvedībām saistībā ar narkotikām, tostarp arestiem un vairākkārtējiem rehabilitācijas mēģinājumiem.

2021. gada jūlijā Vainhausa nomira no alkohola saindēšanās 27 gadu vecumā.

Maks Millers 

Maks Millers, dzimis kā Malkolms Džeimss Makormiks, bija reperis ar vairākiem albumiem un hitu dziesmām, tostarp "The Way", ko viņš izpildīja kopā ar savu draudzeni Arianu Grandi.
Millers savā mūzikā atklāti runāja par savām problēmām, tostarp atsaucoties uz narkotiku atkarību.

2015. gadā intervijā Billboard, runājot par savu albumu "Faces", Millers atzina, ka tas ir ļoti depresīvs albums, piebilstot: "Es vairs neesmu tik depresīvs. Mūzikas radīšana depresijas laikā ir lieliska terapija, bet es vēlējos, lai šis albums būtu citā noskaņojumā." Viņš arī piebilda, ka mācās "dzīvot mazliet vairāk."

Tajā pašā gadā viņš sarunā ar Leriju Kingu atklāja, ka viņa depresija un narkotiku lietošana bija savstarpēji saistītas, sakot: "Es domāju, ka tas sākās ar panākumiem. Tas ir interesanti, jo cilvēki tev saka: "Kas tev būtu jādepresē? Tev ir nauda." ... Slava ir sarežģīta, jo tu lasi, ko par tevi raksta, un zini, kas ir patiesība, un robežas sāk izplūst."

Millers turpināja atklāti runāt par savām problēmām līdz pat savai nāvei 2018. gadā. Viņu atrada bezsamaņā viņa asistents viņa mājās Losandželosā, un Losandželosas apgabala Medicīnisko ekspertu birojs konstatēja, ka Millers nomira no nejaušas pārdozēšanas, ko izraisīja nāvējošs fentanila, kokaīna un alkohola kokteilis.

Kurts Kobeins

Kurts Kobeins bija nozīmīga figūra 90. gadu sākuma kā grupas Nirvana solists un ģitārists.

Tomēr aizkulisēs Kobeins cīnījās ar depresiju un, kā ziņots, arī heroīna atkarību, kas izraisīja viņa sievas Kortnijas Lovas un citu personu mēģinājumus iejaukties aptuveni nedēļu pirms tam, kad viņš izdarīja pašnāvību 27 gadu vecumā.

Grupas bijušais menedžeris Dens Goldbergs 2019. gadā izdeva memuārus par aizgājušo mūziķi, kuros aprakstīja Kobeina cīņas: "Es jutu milzīgas bēdas, kā jūtu vēl tagad, bet es to redzu kā slimību, kuru neviens nevarēja izārstēt. Ja kāds nomirtu no vēža 27 gadu vecumā, tu uz viņu nebūtu dusmīgs; tu vienkārši sērotu par viņu. Un es domāju, ka tā bija garīga slimība, kuru neviens nezināja, kā izārstēt."

Marta mēnesī Kurts Kobeins bija pārdzīvojis pārdozēšanu ar šampanieti un Rohypnolu un tika hospitalizēts. Vēlāk viņš piekrita doties uz detoksikācijas programmu Losandželosā, taču 30. martā to pameta un vairākas dienas bija pazudis. 8. aprīlī viņa ķermenis tika atrasts viņa mājās Sietlas apgabalā, pēc tam, kad viņš pirms trim dienām bija izdarījis pašnāvību, iešaujot sev galvā.

Elvis Preslijs

Dziedātājs Elviss Preslijs atstāja neizdzēšamu mantojumu popkultūrā, izmainot mūzikas vēsturi ar savu unikālo rokenrola, ritma un blūza, kā arī kantrimūzikas sajaukumu.
Pēc slavas virsotnēm 50. un 60. gados, Preslija veselība sāka pasliktināties 70. gados. Viņš attīstīja atkarību no recepšu medikamentiem, lai spētu izturēt ikdienas dzīvi, vienlaikus uzturot izsmeļošu darba grafiku. Turklāt viņš meklēja mierinājumu ēdienā un ievērojami pieņēmās svarā.

Sallija A. Hoedela, grāmatas "Elvis: Destined to Die Young" autore, atzina, ka pēdējos mēnešos Preslijs cieta no milzīgām sāpēm. "Ir grūti iedomāties, ka viņš cieta fiziskas sāpes, jo viņš ārēji izskatījās tik perfekts, ka nešķita iespējams, ka viņam varētu būt problēmas iekšēji," viņa sacīja. "[Šīs veselības] problēmas kļuva arvien grūtāk pārvaramas, jo viņš turpināja intensīvi koncertēt, īpaši pēdējos gados. Tas radīja lielu slodzi viņa veselībai."

Preslijs nomira 1977. gada 6. augustā, 42 gadu vecumā, savās mājās Greislendā, Memfisā, Tenesī.

Hīts Ledžers

Heits Ledžers bija talantīgs austrāliešu aktieris, kurš ieguva globālu slavu ar savu daudzpusību un dziļajām lomām, īpaši ar savu ikonisko atveidojumu kā Džokers filmā The Dark Knight (2008). Par šo lomu viņš saņēma plašu kritiķu atzinību un pēc nāves tika apbalvots ar Oskaru kā labākais otrā plāna aktieris. Viņa Džokera versija kļuva par vienu no visu laiku ikoniskākajām ļaundaru lomām kinovēsturē.

Tomēr, neraugoties uz panākumiem, Ledžers cīnījās ar personīgajām problēmām, ieskaitot bezmiegu un trauksmi, kas, pēc ziņojumiem, pastiprinājās filmēšanas laikā, jo viņš ļoti intensīvi iesaistījās savā Džokera tēlā. Viņš bieži runāja par grūtībām gulēt, atzīstot, ka mēģināja pārvarēt miega traucējumus ar dažādiem medikamentiem.

Ledžers tika atrasts miris savā dzīvoklī Ņujorkā 2008. gada 22. janvārī. Vēlāk tika konstatēts, ka viņa nāvi izraisīja nejauša medikamentu pārdozēšana, kas ietvēra recepšu pretsāpju, trauksmes un miega zāļu kombināciju. 

Džimijs Hendrikss

Džimijs Hendrikss – leģendārais ģitārists un dziedātājs, kurš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku ietekmīgākajiem mūziķiem, nomira 27 gadu vecumā 1970. gadā no barbiturātu pārdozēšanas. 

Hendrikss revolucionēja ģitāras spēli ar savu novatorisko tehniku, apvienojot blūzu, roku un psihedēlisko mūziku. Viņa dziesmas, piemēram, "Purple Haze", "Hey Joe" un "All Along the Watchtower", kļuva par 1960. gadu rokmūzikas ikonām.

Neskatoties uz milzīgo slavu un talantu, Hendrikss cīnījās ar personīgām problēmām, tostarp atkarību no alkohola un narkotikām. Viņš bieži lietoja dažādus medikamentus, lai mazinātu stresu un nemieru, kas radās, dzīvojot spraigo mūziķa dzīvi.

Hendrikss nomira 1970. gada 18. septembrī Londonā, kad viņš, pēc ziņojumiem, bija lietojis lielu daudzumu barbiturātu (miega zāļu) un aizrijies ar vēmekļiem, esot bezsamaņā. Viņa nāve tika uzskatīta par nejaušu pārdozēšanu.