Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai brāļi Menendezi pēc 30 gadiem cietumā varētu tikt atbrīvoti? Ģimene apvienojas, lai pieprasītu taisnīgumu
foto: ©2002 RAMEY PHOTO 310-828-3445 / Vida Press
Brāļi Menendezi izcieš mūža ieslodzījumu par vecāku slepkavību.
Slavenības

Vai brāļi Menendezi pēc 30 gadiem cietumā varētu tikt atbrīvoti? Ģimene apvienojas, lai pieprasītu taisnīgumu

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Desmitiem radinieku parādījās kopīgā preses konferencē, paziņojot par petīcijas "Taisnīgums Ērikam un Lailam" izveidošanu. Ēriks Menendezs, kuram ir 53 gadi, un Lails Menendezs, 56 gadi, šobrīd izcieš mūža ieslodzījumu par savu vecāku slepkavību.

Vai brāļi Menendezi pēc 30 gadiem cietumā varētu t...

Brāļi Lails un Ēriks Menendezi vairāk nekā trīs gadu desmitus atrodas aiz restēm par viņu vecāku, Hosē un Kitijas Menendezu, nogalināšanu 1989. gadā. Viņi tika notiesāti par pirmās pakāpes slepkavību un saņēma mūža ieslodzījumu. Viņi apgalvo, ka nogalinājuši savus vecākus baiļu un pašaizsardzības dēļ, pēc tam, kad visu dzīvi bija cietuši no fiziskas, emocionālas un seksuālas vardarbības, ko piedzīvojuši no saviem vecākiem.

Aptuveni divi desmiti plašākas ģimenes locekļu trešdien pulcējās uz preses konferenci Losandželosā, kas tika organizēta pēc tam, kad prokurori paziņoja, ka tiek pārskatīti jauni pierādījumi viņu lietā.

Pēdējās nedēļās šīs slepkavības atkal nonākušas uzmanības centrā pēc “Netflix” izlaistās dramatizētās sērijas “Monsters”, kas attēlo viņu stāstu, kā arī dokumentālās filmas iznākšanas.

Preses konferencē runājot, Hosē Menendeza brāļameita Anamarija Baralta paziņoja, ka ģimenes locekļi ir izveidojuši jaunu petīcīju ar nosaukumu "Taisnīgums Ērikam un Lailam". Viņa sacīja žurnālistiem: "Abas ģimenes puses ir apvienotas, daloties jaunā cerības saiknē... Šis ir jautājums par patiesību, taisnīgumu un dziedināšanu. Viņu turpmāka ieslodzīšana nekalpo nekādai rehabilitācijas funkcijai.”

Anamarija sacīja, ka brāļi bija "kultūras, kas nebija gatava uzklausīt, upuri,” aicinot rajona prokuratūru "ņemot vērā visu kopējo ainu".

Šī preses konference bija lielākā paplašinātās ģimenes sapulcēšanās kopš brāļi tika atzīti par vainīgiem pirmās pakāpes slepkavībā un sazvērestībā uz slepkavību 1996. gadā, septiņus gadus pēc slepkavībām, un pēc otrās tiesas prāvas. Tomēr viņu advokāti apgalvo, ka, ņemot vērā sabiedrības mainīgos uzskatus par seksuālu vardarbību, tiesas spriedums mūsdienās varētu būt citāds.

Kitijas Menendezas māsa, Džoana Andersena Vandermolena, arī sacīja žurnālistiem: "Man nebija ne jausmas par to, cik lielā mērā viņi tika vardarbīgi izmantoti no mana svaiņa puses. Neviens no mums to nezināja. Mēs zinām, ka vardarbībai ir ilgtermiņa sekas, un traumas upuri dažkārt rīkojas veidos, kurus ir ļoti grūti saprast."

Šī mēneša sākumā rajona prokurors Džordžs Gaskons paziņoja, ka nav šaubu par to, ka brāļi izdarīja slepkavības, taču viņa birojs pārskatīs jaunus pierādījumus un pieņems lēmumu, vai ir pamats pārspriedumam.

Brāļu advokāti apgalvo, ka viņiem vajadzēja izvirzīt apsūdzības par slepkavību bez iepriekšēja nodoma, nevis par slepkavību, taču šī iespēja nebija pieejama žūrijai otrās tiesas laikā. Tajā laikā žūrija noraidīja nāvessodu un lēma par mūža ieslodzījumu bez tiesībām uz nosacītu atbrīvošanu.