Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Biju ļoti, ļoti lepna par sevi!"- Sandra Kalniete uzkāpusi Vezuvā
foto: no privātā arhīva
“Nebija laika pārģērbties, jo uz Vezuvu braucām pa taisno no darba apspriedēm,” savu šādam kāpienam nepiemēroto apģērbu – kleitu un kurpes – skaidro Sandra Kalniete. Bet, tā kā viņa regulāri peld un arī katru dienu dodas garās pastaigās, tad fiziskā forma ļāva pieveikt šo kāpienu.
Slavenības

“Biju ļoti, ļoti lepna par sevi!"- Sandra Kalniete uzkāpusi Vezuvā

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Kleitā un kurpēs! Tāda Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete uzkāpusi līdz 1281 metru augstajam stratovulkāna Vezuva krāterim Itālijā.

“Biju ļoti, ļoti lepna par sevi!"- Sandra Kalniete...

“Biju ļoti, ļoti lepna par sevi, kad tiku līdz krāterim. Kāpiens Vezuvā bija stāvs un grūts. Šaubījos, vai spēšu, taču pamazām ķermenis piemērojās, pat pārtraucu elst. Arī sirds ritms vairs nepulsēja ausīs, un smagums, kas bija uzgūlies krūtīm, pazuda. Kāpēju, kas devās augšup un lejup pa ceļu līdz virsotnei, bija tik daudz, ka izskatījās kā gājēju pārpildīta iepirkšanās iela kādā lielpilsētā. Ik gadu Vezuvu apmeklē četri miljoni! Veci, jauni, ar nūjām, ar spieķi, kopā ar bērniem. Visapkārt valodu Bābeles tornis, gar ausīm slīd teikumi: turi mammas roku; man izlādējies mobilais; vēl jākāpj 300 metri...” iespaidos soctīklā "Facebook" dalās Sandra Kalniete.

“Augšup iet sāku saules staros. Pakāpeniski iegāju mākonī, kas bija man visapkārt kā bieza, mikla migla. Tas ienāca manī ar katru elpas vilcienu, iesūcās drēbēs, viļņojās visapkārt un kā dūmi slīdēja virs krātera. Brīžiem mākonī pavērās zilas debesis, vai arī tas kļuva tik plāns, ka saules stari radīja žilbinošu baltumu. Mistiski skaisti! Krāteris ir dziļš, taču tajā ieskatīties līdz dibenam neizdevās, jo drošības pēc tas ir norobežots. Biju tik pacilāta, ka pat apgāju tam apkārt, nemaz nejūtot nogurumu no kāpšanas asā slīpuma leņķī smeldzošajās kāju pēdās,” sajūsminās politiķe, piebilstot, ka vulkāna virsotnē viņa no smagā kāpiena jau bija atguvusies, jo ceļš ap krāteri esot samērā plakans.

Atceļā Kalniete apmeklēja Vezuva observatoriju, kas arī bijis īsts piedzīvojums. “Bija jākāpj augšā uz elegantu villu, kurā kopš 19. gadsimta beigām pamazām veidojusies observatorija, un tagad tur ir izvirdumu radīto minerālu ekspozīcija un skapji ar novērojumu sējumiem. Muzeja daļā mūs sagaidīja ar operas āriju un populārāko itāļu dziesmu solo izpildījumu. Tas lietišķajai vizītei piešķīra izsmalcinātu itāļu pieskārienu,” atceras Sandra Kalniete, kurai kāpiens Vezuvā notika Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas frakcijas deputātu darba semināra ietvaros, un šādi darba semināri notiek regulāri dažādās Eiropas valstīs – šoreiz Itālijā.