"TikTok" iesūdzēts tiesā par "postošu ietekmi" uz pusaudžu garīgo veselību
foto: Shutterstock
"TikTok" saskāries ar jaunām problēmām.
Trakā pasaule

"TikTok" iesūdzēts tiesā par "postošu ietekmi" uz pusaudžu garīgo veselību

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Vairāk nekā ducis ASV štatu ir iesūdzējuši "TikTok" tiesā, apsūdzot sociālo mediju platformu par pusaudžu garīgās veselības krīzes veicināšanu.

"TikTok" iesūdzēts tiesā par "postošu ietekmi" uz ...

Divpartiju grupa, kurā ietilpst 14 štatu ģenerālprokurori no visas valsts, apgalvo, ka uzņēmums izmanto atkarību veicinošas funkcijas, lai pievilinātu bērnus lietotnei, un ka tas apzināti maldinājis sabiedrību par ilgstošas lietošanas drošību. Tas papildina juridiskās problēmas, ar kurām saskaras šī ārkārtīgi populārā lietotne, kuru, pēc aplēsēm, vairāk nekā puse ASV pusaudžu izmanto vairākas reizes dienā.

"TikTok" jau cīnās pret likumu, kuru Kongress pieņēma aprīlī, un kas aizliegtu lietotni ASV, ja Ķīnas mātesuzņēmums "Bytedance" nepiekristu tās pārdošanai.

""TikTok" zina, ka piespiedu lietošana un citas kaitīgās platformas sekas izposta miljoniem amerikāņu bērnu un pusaudžu garīgo veselību," teikts otrdien Ņujorkā iesniegtajā prasībā. "Neskatoties uz dokumentētajām zināšanām, "TikTok" pastāvīgi maldina sabiedrību, apgalvojot, ka tā platforma ir "droša un piemērota bērniem un pusaudžiem"."

Ņujorkas ģenerālprokurore Letīcija Džeimsa sacīja, ka jaunieši visā valstī ir gājuši bojā vai guvuši ievainojumus, veicot "TikTok" "izaicinājumus", un daudzi citi izjūt "lielāku skumju, trauksmes un depresijas līmeni" "TikTok" atkarību veicinošo funkciju dēļ.

Viņa pieminēja 15 gadus vecu zēnu, kurš gāja bojā Manhetenā, "pārvietojoties uz braucoša metro jumta". Pēc zēna nāves viņa māte atrada viņa telefonā "TikTok" videoklipus par šāda veida aktivitātēm, viņa sacīja.

""TikTok" apgalvo, ka to platforma ir droša jauniešiem, taču tas ir tālu no patiesības," paziņoja Džeimsa, izziņojot šo tiesvedību.

Prasībā tiek izcelti noteikti problemātiski lietotnes elementi: brīdinājumi, kas traucē gulēšanai; videoklipi, kas izgaist, mudinot lietotājus bieži pārbaudīt platformu; un skaistuma filtri, kas ļauj lietotājiem mainīt savu izskatu. Lai gan "TikTok" ir reklamējis rīkus, kas palīdz cilvēkiem ierobežot ekrāna laiku vai mainīt piedāvāto saturu, prasībā tiek apgalvots, ka uzņēmums ir nepareizi pārstāstījis šo rīku efektivitāti.

Prasības tika iesniegtas atsevišķi 13 štatos un Kolumbijas apgabalā, kur ģenerālprokurors apsūdzēja uzņēmumu arī par nelicencētu naudas pārvedumu pakalpojuma darbību, izmantojot tā piedāvāto "virtuālo valūtu". Prasībā tiek lūgts tiesai aizliegt "TikTok" šādu rīcību un pieprasīt finansiālas sodanaudas.

Regulatori ir ierosinājuši līdzīgas lietas pret "Facebook" un "Instagram" par to ietekmi uz jauniešu garīgo veselību. Tādi štati kā Teksasa un Jūta jau iepriekš ir iesnieguši līdzīgas prasības pret "TikTok", koncentrējoties uz bērnu drošību.