Ekscentriskais Liepājas uzņēmējs Luijs Fonteins pērk pilis un sauc sevi par baronu
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Rokmūziķis un uzņēmējs Luijs Fonteins savos privātajos apartamentos "Gipsy Camp".
Slavenības

Ekscentriskais Liepājas uzņēmējs Luijs Fonteins pērk pilis un sauc sevi par baronu

Sarmīte Pujēna

Žurnāls "Kas Jauns"

“Liepāja ir mirusi,” apgalvo ekscentriskais rokmūziķis un uzņēmējs Luijs Fonteins, solot rudenī pārcelties uz dzīvi Spānijā, kur iegādājies pili. Tādu viņš šobrīd cenšas nopirkt arī Latvijā.

Ekscentriskais Liepājas uzņēmējs Luijs Fonteins pē...

Rokmūziķis, kas uzstājas kopā ar grupu "The Starlight Searchers", viesmīlības un ēdināšanas biznesa un naktskluba īpašnieks, kurš pirms kāda laika kā šerifs uz balta zirga pat iejāja Liepājas domē, kļūstot par deputātu, – dānis Luijs Fonteins (īstajā vārdā Stīns Lorenss) Liepājā dzīvo jau 23 gadus. Šobrīd ir kopā ar draudzeni Ingu, bet ilgu laiku bija precējies ar liepājnieci, mākslinieci un uzņēmēju Ivonnu Kalitu, abiem ir 20 gadus vecs dēls – Fandango Fonteins-Kalita. Šobrīd puisis gatavojas diplomdarba aizstāvēšanai Liepājas Mākslas, mūzikas un dizaina vidusskolā un muzicē kopā ar tēvu. Taču vienlaikus tēvs un dēls ir sākuši Vecsatiķu muižas iegādi Saldus novada Gaiķu pagastā. “Būsim baroni Fandango un Luijs fon Fonteini!” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" priecīgs un lepns ir uzņēmējs Luijs. Fandango prātu šobrīd gan vairāk nodarbina domas par studijām Mākslas akadēmijā, lai arī tēvs gribētu dēlu redzēt sev blakus ne tikai uzņēmējdarbībā, bet arī kopā spēlējam ārpus Latvijas, piemēram, brīvdabas festivālā "Blūza nakts", kas notiks Lietuvā.

Vecsatiķu muiža gan nebūt nav vienīgais īpašums, ko iecerējis iegādāties Fonteins. Viņš noskatījis arī pili Kanjeljesā Spānijā netālu no Barselonas un “desmit minūšu attālumā no kalniem”. “Tā ir perfekta,” uzskata liepājnieks, jo ilgi meklējis piemērotu īpašumu Spānijā. “Šobrīd tur ir daudz tukšu vēsturisku ēku, ko iespējams īrēt vai iegādāties,” zina teikt topošais pilskungs.

Vecsatiķu muižas ēka celta 18. gadsimtā, un pēdējie muižas īpašnieki līdz zemes reformai 1920. gadā bijuši fon Rennes. Starp citu, viens no Rennēm, Latvijā dzimušais Vērmahta ģenerālštāba pulkvedis Aleksis fon Renne, atbalstījis 1944. gada atentātu pret Hitleru, par ko viņam tika piespriests un izpildīts nežēlīgs nāvessods. Muižas ēka atrodas ciemata centrā, kas savukārt ir dažu desmitu minūšu brauciena attālumā no Saldus, arī netālu no Kuldīgas. Padomju laikā celtnes pirmajā stāvā bijusi ēdnīca, bet augšējos stāvos – 11 dzīvokļi. Ēkas kopējā platība 1100 kvadrātmetru. Zeme zem ēkas – 310 kvadrātmetru. Fonteins stāsta, ka iecerējis ēkas vidusdaļā iekārtot savus privātos apartamentus, bet blakus spārnā – hosteli vai varbūt mākslinieku rezidences. “Blakus ir upe – Imula, dīķis, parks – šī ir laba vieta atpūtai,” uzskata uzņēmējs. Ēka esot labā stāvoklī, un pēc kosmētiskā remonta to jau šovasar varētu sākt apdzīvot.

Atšķirībā no spāņu pils Latvijas īpašums neesot izmaksājis dārgi – tikai 20 000 eiro. Toties pils īpašnieki Kanjeljesā sākumā pat prasījuši 1,7 miljonus eiro, Fonteins cenu nokaulējis līdz miljonam. Pašlaik turpinoties sarunas par pirmo iemaksu. Uzņēmējs atklāj, ka pēc tam, kad saņēmis mantojumu no tēva, kuram Dānijā piederēja santehnikas uzņēmums, un arī pārdevis savu lielāko īpašumu Liepājā – viesnīcu "Fontaine Royal" –, ticis vaļā no visiem parādiem un bankas kredītiem un turpmāk vairs nevēlas ielaisties ar bankām Latvijā. Tāpēc pils pirkšana Spānijā notikšot pakāpeniski, varbūt pat nomājot to pirms pirkšanas. “Par to esam vienojušies ar pils īpašniekiem,” saka Luijs.

Fonteins ir nolēmis kārtējo reizi optimizēt savu biznesu, tāpēc šoreiz pavisam nopietni plāno pārdot vienu no divām vēsturiskajām ēkām Liepājā  – 17. gadsimta noliktavas ēku Jāņa ielā 1 “ar visu restorāna inventāru” (otra ir apartamentu viesnīca "Fontaine Mansion" Vecajā ostmalā 51). Šo ēku par 35 000 eiro, kā pats saka, “sentimentālu jūtu vadīts”, Luijs iegādājās 2014. gadā, pēc tam, kad nomira uzņēmēja tēvs, kam šis nams esot paticis. Ēka ir daļēji restaurēta, izstrādāts arī pilns būvprojekts, un Fonteins plāno pirms ēkas pārdošanas pabeigt otrā stāva atjaunošanu.

Pārdota tiks arī viesnīca "Fontaine Garden Village" Zanzibārā, tā Luijam Fonteinam pieder jau vairāk nekā desmit gadus un uz to vēl 2020. gada nogalē viņš kopā ar draugiem devās, bēgdams no kovida un sejas maskām. Toreiz savā "Facebook" lapā dzīves baudītājs ierakstīja: “Piezvaniet, kad šis “kovida bulšits” būs beidzies!”

Pirms nelaimīgā “kovida bulšita” Luijs paguva iegādāties arī lielu īpašumu Pāvilostā – bijušo alus rūpnīcu, pirms tam spirta brūzi. “Tie ir lielākie pagrabi, kādi man jebkad piederējuši, griesti ir astoņus metrus augsti,” toreiz atzina Fonteins. Viena no idejām, ko bija izteicis eksprezidenta Valda Zatlera vecākais dēls Gustavs Zatlers, – ierīkot šeit viskija rūpnīcu. Pagaidām tas gan nav noticis, bet "Fontaine Rock City", viesu nams "Tauriņu māja", kas šo sezonu sagaidījis jau ar nedaudz plašākām telpām nekā pērn, telšu pilsētiņa un citi iestādījumi turpina darboties, pastāsta Luijs.

Ar Fonteina karaļvalsts īpašnieku "Kas Jauns" tiekas viņa brīvdabas kultūrvietā "Gipsy Camp", kurā dienu iepriekš notikusi muzikāla vasaras sezonas atklāšana. "Gipsy Camp" dziļumā atrodas arī Luija un Ingas privātie vasaras apartamenti. Lai gan esam vienojušies runāt par jaunumiem, tomēr nevaru nepajautāt, vai beidzot ir atrisinājušās problēmas ar "Gipsy Camp" brīvdabas skatuvi, kas tika ekspluatēta 15 gadu garumā, piedzīvojot neskaitāmus koncertus un ballītes, tostarp saviem sarīkojumiem to vairākkārt nomāja arī pilsētas dome, taču pirms gada Liepājas būvvalde aizliedza muzikantu grupām kāpt uz tās, jo atzina šo būvi par nelegālu un bīstamu. Nē, atrisinājies neesot nekas, bet “man pietiek”, saka Luijs, vairs neieguldīšot ne centa, pērn jau iztērējis ap 6000 eiro, lai mēģinātu sakārtot papīrus, taču velti. Tagad skatuve ir tikai dekoratīvs elements “čigānu nometnē”, muzicēšana notiek uz blakus esošās platformas, kas ir vienā līmenī ar pārējo pagalmu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Rokmūziķis un uzņēmējs Luijs Fonteins savos privātajos apartamentos "Gipsy Camp".
Rokmūziķis un uzņēmējs Luijs Fonteins savos privātajos apartamentos "Gipsy Camp".

Uzņēmējs ir no sirds sašutis par Latvijas nodokļu politiku, kas mazajiem un pavisam mazajiem uzņēmējiem neļauj elpot – “man jāstrādā tikai, lai varētu samaksāt nodokļus!”. Par šo tēmu uzņēmējs ir gatavs runāt ilgi, un gada sākumā pat nāca klajā ar atklātu vēstuli. Gandrīz neiespējami esot dabūt labu pavāru, uz jauniešiem, kuri vasarā grib pastrādāt un piepelnīties, paļauties nevarot – “no rīta piezvana un pasaka, ka šodien darbā nebūs”. Šīs problēmas kļuvušas aktuālākas, kopš Luijs Fonteins iegādājās vēl vienu īpašumu – glītāko no Liepājas pludmales kafejnīcām, kurai devis nosaukumu "Mermaid Liepāja" un kuru viegli atpazīt, pateicoties patuklajai nārai uz kafejnīcas jumta (autors – tēlnieks Egons Peršēvics).

Nemitīgā cīņa ar problēmām un ierēdņiem novedusi pie tā, ka rudenī Luijs plāno pārcelties uz dzīvi Spānijā. “Vairs negribu dzīvot Latvijā! Pietiek.” Spānijā valsts mazajiem uzņēmējiem nākot pretī un neliek viņu biznesam šķēršļus. Ja vēl nebūs iespējams ievākties noskatītajā pilī, tad noīrēšot pagaidu mītni. Liepājas īpašumus un biznesu atstāšot uzticamu cilvēku rokās, kā uzņēmējs reiz jau darīja, kad uz ilgāku laiku apmetās Jaunorleānā ASV, kur 2017. gadā iegādājās naktsklubu "Handsome Willy’s Bar&Cafe" (pērn bizness ir pārdots). Toreiz Luijs klubu "Fontaine Palace" un Jāņa ielas noliktavu iznomāja, viesnīcu "Fontaine Royal" pārdeva, bet viesnīcu "Fontaine Hotel" uzticēja sievai Ivonnai.