Evikas Siliņas valdības apstiprināšana Saeimā

Saeimas vairākums šodien apstiprināja jauno, Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadīto vadību. Par jauno valdību nobalsoja 53 deputāti.

gallery icon
84
Slavenības
2024. gada 13. maijs, 06:43

Krāj tūkstošus, pērk automašīnas un laimē loterijā - lūkojam, kādas ir mūsu ministru finanses

Izklaides nodaļa

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājušā gada septembra vidū tikām pie jauna Ministru kabineta - pēc Artura Krišjāņa Kariņa demisijas premjera amatā stājās Evika Siliņa ar savu komandu. Lūkojam, kādi tad pērn ir bijuši mūsu ministru ienākumi, kādi viņiem ir uzkrājumi un kādi parādi.

Evikas Siliņas gada ienākumi – 100 000 eiro

Latvijas Republikas Ministru prezidentes Evikas Siliņas ienākumi pērn nedaudz pārsnieguši 110 tūkstošus eiro.

Evika Siliņa Rīgas Centrālajā stacijā sagaida Lietuvas premjeri Ingrīdu Šimonīti

Šodien, 27. decembrī, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) un satiksmes ministrs Kaspars Briškens ar kolēģiem Rīgas Centrālajā stacijā sagaidīja ...

gallery icon
67

Ministru kabineta vadītājas amatā Siliņa stājās 2023. gada septembrī un līdz gada beigām par šo darbu algā saņēma 33,5 tūkstošus eiro, liecina VID publiskotā viņas amatpersonas deklarācija. Pārējo pagājušā gada daļu Siliņa strādāja par labklājības ministri un par to saņēmusi 75,5 tūkstošus eiro lielu algu. Vēl Siliņa pie saviem ienākumiem norādījusi 1200 eiro lielu pabalstu, kas saņemts no VSAA.

Nekādus pirkumus premjere pērn veikusi nav, viņai nav ne aizdevumu, ne parādu, bet īpašumā ir 2007. gada automašīna "Mercedes-Benz GL 420", dzīvoklis Rīgā un Austrijas finanšu iestādē "Grazer Wechselseitige Versicherung Aktiengesellschaft" uzkrāti mazliet vairāk nekā 14 tūkstoši eiro.

Andris Sprūds nopērk auto

Aizsardzības ministra Andra Sprūda īpašumā ir zeme un dzīvoklis Jūrmalā, tāpat viņš sakrājis 10 tūkstošus eiro "Swedbank" un 23,13 tūkstošus "Luminor Bank".

foto: Publicitātes
Andris Sprūds.

Par deputāta darbu Saeimā politiķis pērn saņēmis 52 tūkstošus eiro, 30,3 tūkstošus liela bijusi ministra alga, vēl 40,6 tūkstoši gūti no Rīgas Stradiņa universitātes, kur Sprūds ir profesors. Tāpat norādījis, ka viņam ir 33,4 tūkstošus eiro lieli parādi un pērn iegādāta 2015. gada automašīna "Honda CR-V" – par 4415,01 eiro.

Baiba Braže sakrājusi 143 tūkstošus

Baiba Braže ir “jaunākā” no Ministru kabineta locekļiem – viņa amatā stājās 19. aprīlī pēc Artura Krišjāņa Kariņa atkāpšanās.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Baiba Braže.

Kā vēsta Baibas Bražes amatpersonas deklarācija, ko viņa pērn iesniegusi kā Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks, bezskaidrā naudā ir uzkrāti 143 tūkstoši eiro. Bražes īpašumā ir arī dzīvoklis Rīgā un nekustamais īpašums Engures pagastā, kā arī pieder viens finanšu instruments 125 tūkstošu eiro vērtībā. Tāpat jaunajai ministrei pieder divas automašīnas – 2020. gada izlaiduma "Volvo XC90" un par gadu jaunāks "Fiat 500". Nav ne deklarētas parādsaistības, ne veiktu aizdevumu.

Viktors Valainis naudu glabā zeķē

Latvijas ekonomikas ministrs Viktors Valainis, šķiet, īpaši neuzticas bankām, jo savā deklarācijā norādījis, ka uzkrātos 10 tūkstošus eiro glabā skaidrā naudā.

foto: Publicitātes
Viktors Valainis.

Nevienā bankā viņam nav tādu uzkrājumu, kas pārsniegtu Ministru kabineta noteiktās 20 minimālās mēnešalgas. Pērn algā Valainis saņēmis 53 tūkstošus kā Saeimas deputāts un 30,5 tūkstošus kā ministrs. Tos politiķis tērējis arī, par 8200 eiro iegādājoties garāžu Rīgā, par 7000 eiro nopērkot zemi Jelgavā, bet par 5170 eiro – būvi blokmājai Jelgavas novadā. Tā nu Valainim tagad ir parādsaistības 22 tūkstošu eiro apmērā, vēl viņam pieder dzīvoklis Rīgā, divi 1967. gada izlaiduma spēkrati "Moskvich 408", 2005. gada izlaiduma motocikls "Piaggio Vespa GT125" un desmit gadu vecs auto "BMW X3".

Rihards Kozlovskis ņem zaļās enerģijas kredītu

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pērn ņēmis 3200 eiro lielu “zaļās enerģijas kredītu”, kā arī nokārtojis finanšu līzingu gandrīz 10 tūkstošu eiro vērtībā.

foto: Publicitātes
Rihards Kozlovskis.

Tāpat ministrs norādījis, ka viņam lietošanā ir divi dzīvokļi – Jūrmalā un Mārupes pagastā –, kā arī valdījumā ir 2017. gada auto "Toyota Yaris Hybrid" un 2018. gada spēkrats "Nissan X Trail". Pagājušā gada ienākumi – 32 tūkstoši eiro no Valsts kancelejas un gandrīz 56 tūkstoši no Saeimas. Toties krietni vairāk ierakstu ir parādsaistību ailītē – seši. Lielākais no tiem ir 60 tūkstoši eiro, un kopsummā Kozlovska parādi sasniedz gandrīz 80 tūkstošus.

Arvils Ašeradens paliek bez auto 

Arvils Ašeradens finanšu ministra amatā ir kopš 2022. gada decembra vidus.

foto: Publicitātes
Arvils Ašeradens.

Nekādus ievērojamus skaidrās vai bezskaidrās naudas uzkrājumus politiķis nav deklarējis, līdzekļus ieguldot finanšu instrumentos. Tā viņam ir viens “naudas tirgus instruments” 174 tūkstošu ASV dolāru vērtībā, viens – 203,5 tūkstošu eiro vērtībā un 11 obligācijas, katra tūkstoti vērta. Transportlīdzekļu Ašeradena īpašumā nav, bet viņam pieder nekustamais īpašums Rīgā un Rojas pagastā, kopīpašumā – Liezēres pagastā. Algā ministrs pērn saņēmis vairāk nekā 108 tūkstošus eiro, 880 eiro saņēmis procentos no "SE Capitalia", un vēl 9820 eiro viņam izmaksājusi apdrošināšanas akciju sabiedrība "Balta" pēc ceļu satiksmes negadījuma. Apdrošināšana izmaksāta par automašīnu "Citroen DS5", kas vēl 2022. gadā bija politiķa īpašumā, bet vairs nav.

Anda Čakša uzkrājusi vairāk par 100 tūkstošiem

Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas deklarācijā lūkojams, ka viņa pērn algā saņēmusi gandrīz 112 tūkstošus eiro, vēl 300 eiro nākuši kā pabalsts no VSAA, vēl 360 – procenti no "Luminor Bank" noguldītajiem līdzekļiem. Un tur Čakša glabā gandrīz 105 tūkstošus eiro.

foto: Publicitātes
Anda Čakša.

Vēl ministre ir izsniegusi divus aizdevumus – 52,6 tūkstošus un 10 tūkstošus eiro. Viņai valdījumā ir 2022. gada izlaiduma auto "Mini Contryman Cooper S ALL4", īpašumā ir dzīvoklis Rīgā, vēl viens dzīvoklis galvaspilsētā ir lietošanā.

Kaspars Melnis saimnieko Rēzeknē

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis savā darba mūžā ir sakrājis 10 tūkstošus eiro skaidrā naudā un vēl piecus tūkstošus glabā bankā.

foto: Publicitātes
Kaspars Melnis.

Toties viņa īpašumā ir zeme Rēzeknē un Griškānu pagastā, divas būves Rēzeknē un vēl nekustamais īpašums Kaunatas pagastā. Tāpat viņam ir 16,3 tūkstošu eiro vērtas kapitāldaļas SIA "Sprūževa M" un 2640 eiro vērtas kapitāldaļas SIA "GAS", kurā bijis valdes priekšsēdētājs. Parādu Melnim nav, viņš ir aizdevis 6813 eiro un pērn nopelnījis 42,4 tūkstošus eiro kā deputāts Saeimā un gandrīz 30 tūkstošus eiro kā ministrs. SIA "GAS", kas Melnim pieder kopā ar māsu Ievu Jansoni, nodarbojas ar “mežsaimniecības palīgdarbībām, zāģēšanu, ēvelēšanu un impregnēšanu”, aizpērn apgrozījis 67,6 tūkstošus eiro un uzrādījis gandrīz 20 tūkstošu eiro lielu peļņu. Savukārt SIA "Sprūževa M", kurā Melnim pieder mazliet vairāk nekā deviņi procenti daļu, aizpērn strādājusi ar sešu miljonu apgrozījumu un guvusi gandrīz 1,4 miljonu eiro lielu peļņu. Šis uzņēmums Rēzeknes novadā nodarbojas ar piena lopkopību.

Agnese Logina bez parādiem, uzkrājumiem un aizdevumiem

Kultūras ministres Agneses Loginas ienākumi pērn sasnieguši 66 tūkstošus eiro. Gandrīz 30 tūkstoši no tiem nopelnīti, strādājot par ministri. Bet vēl 24,2 tūkstoši gūti par darbu Rīgas valstspilsētas pašvaldībā.

foto: Publicitātes
Agnese Logina.

8684 eiro bijusi alga Latvijas Kultūras akadēmijā, gandrīz divus tūkstošus autoratlīdzībā samaksājis Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Vēl pieskaitāmi 300 eiro algā no Latvijas Universitātes, 350 eiro stipendija no Valsts kultūrkapitāla fonda, 240 eiro autoralīdzība no SIA "Rīgas laiks", 49 eiro – no AS "Latvijas mediji". Bet 750 eiro norādīti kā saņemti no mātes Ināras Loginas.

Uzkrājumu, parādu un aizdevumu Loginai nav, īpašumā ir dzīvoklis Rīgā, kā arī līdzekļi ieguldījumu fondos – kopā 583,4 eiro vērtībā. Viņai pieder arī 2008. gada izlaiduma automašīna "Mercedes-Benz B 200".

Uldis Augulis nomaina auto

Spriežot pēc labklājības ministra Ulda Auguļa iesniegtās deklarācijas, viņš pērn nomainījis automašīnu. Par 31 tūkstoti eiro viņš pārdevis savu 2019. gada izlaiduma "Škoda Kodiaq", bet vietā noslēdzis līzinga līgumu par 65 665 eiro vērtas pavisam jaunas "Škoda Enyaq" iegādi.

foto: Publicitātes
Uldis Augulis.

Ministram, kura lietošanā ir zeme un ēkas Bērzes pagastā, norādītas gandrīz 40 tūkstošu eiro lielas parādsaistības. Uzkrājumu Augulim nav, vien finanšu instrumenti 72 eiro vērtībā – no tiem 71 eiro sastāda 67 īpašumā esošas AS "Rīgas dzirnavnieks" akcijas. Kādi tad bijuši Auguļa ienākumi bez tā saņemtā 31 tūkstoša par pārdoto auto? Gandrīz 37 tūkstoši eiro alga par deputāta darbu Saeimā, gandrīz 31 tūkstotis par ministra pienākumu pildīšanu. Un vēl 1960 eiro nākuši no SIA "Latvijas grauds".

Kaspars Briškens sakrājis 40 tūkstošus

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens bezskaidrā naudā glabā vairāk nekā 40 tūkstošus eiro.

foto: Publicitātes
Kaspars Briškens (vidū).

Algā pērn viņš 57 850 eiro saņēma kā deputāts, 31,3 tūkstošus – kā ministrs. Un vēl Briškens, kam Rīgā pieder divi dzīvokļi, bet Carnikavas pagastā zeme un ēkas, deklarējis ienākumus no divām privātpersonām – 3010 eiro un 1600 eiro. Ministra īpašumā ir arī 2008. gada izlaiduma automašīna "Volvo S80".

Ineses Lībiņas-Egneres alga – 113 tūkstoši

Tieslietu ministres alga pērn sasniegusi gandrīz 113 tūkstošus eiro, vēl 6860 eiro bijusi alga Latvijas Universitātē, kur Inese Lībiņa-Egnere ir docētāja juridiskajā fakultātē.

foto: Publicitātes
Inese Lībiņa-Egnere (pa labi).

Politiķei pieder nekustamais īpašums Rīgā un Rencēnu pagastā, lietošanā ir zeme un ēkas galvaspilsētā. Kopš 2021. gada viņas valdījumā ir spēkrats "Jeep Renegade", bezskaidrā naudā Lībiņa-Egnere uzkrājusi 36,5 tūkstošus eiro, parādu un aizdevumu viņai nav.

Inga Bērziņa tiek pie jaunas mazdas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa var lepoties ar īpašumā esošiem astoņiem dzīvokļiem Kuldīgā, uzkrātiem 16,4 tūkstošiem eiro "Swedbank" un 16,4 tūkstošiem eiro AS "Citadele banka".

foto: Publicitātes
Inga Bērziņa.

Kā savā deklarācijā precizē Bērziņa, viņai “Kuldīgā pieder trīs atsevišķi dzīvokļu īpašumi, pārējie veido māju, kur vēl nav veikta dzīvokļu apvienošana vienā īpašumā”.

Viņa arī pērn nomainījusi auto – par 16 tūkstošiem eiro pārdevusi savu 2019. gada "Opel Insignia Grand Sport" un tagad viņas valdījumā ir pavisam jauns "Mazda CX-5". Viņas ienākumu ailītē ir gan nepilni 60 tūkstoši par deputātes darbu Saeimā, gan 30,1 tūkstotis kā ministres alga. 500 eiro un 357 eiro saņemti no Kuldīgas novada pašvaldības, 5397 eiro nākuši no īpašuma pārdošanas, tāpat norādīti ienākumi no saimnieciskās un komercdarbības – SIA "Agro J.U." samaksājusi  politiķei 2736 eiro, SIA "B23" – 2073 eiro, bet zemnieku saimniecība "Dāvji" – 3240 eiro. Vēl 4718 eiro saņemti no SIA "Lateira" kā ienākumi no “kokmateriālu un augoša meža atsavināšanas”.

Armands Krauze laimē "Latvijas Loto"

Zemkopības ministra īpašumā ir trīs zemes gabali Krimuldas pagastā un dzīvoklis Rīgā, vēl viens dzīvoklis galvaspilsētā tiek nomāts.

foto: Publicitātes
Armands Krauze.

Krauzes īpašumā ir arī 1987. gada automašīna "VW Golf" un divi "Ford Capri" (1978. un 1979. gada), bet lietošanā – pagājušā gada izlaiduma "Subaru Outback". Ne skaidrās, ne bezskaidrās naudas uzkrājumu viņam nav, toties pieder 15 AS "Rīgas kuģu būvētava" akcijas 86 eirocentu vērtībā un 100 kapitāla daļas SIA "BB Solutions" – 3113 eiro vērtībā. Ministra deklarācijā netrūkst arī citu ierakstu – viņš izsniedzis 16,55 tūkstošus eiro lielu aizdevumu, aizņēmies 18,8 tūkstošus eiro, par 19,5 tūkstošiem pārdevis iepriekšējo auto un nokārtojis 43 380 eiro vērtu līzingu. Krauzes parādsaistību ailītē ir divas summas – 15,4 tūkstoši un 39 tūkstoši eiro. No Saeimas Krauze algā pērn saņēmis gandrīz 57 tūkstošus eiro, kā ministrs no Valsts kancelejas – gandrīz 30 tūkstošus. Tāpat politiķis norādījis, ka 71,26 eiro viņš guvis kā laimestu no VAS "Latvijas Loto".

Hosama Abu Meri parādsaistības – 220 tūkstoši

Hosams Abu Meri ienākumus pērn guvis ne tikai kā deputāts (55 tūkstoši eiro) un ministrs (30,4 tūkstoši eiro), bet vēl arī 26 tūkstošus saņēmis no SIA "Jelgavas poliklīnika", bet 14 tūkstošus – no pašam piederošās SIA "AMH". Vēl 630 eiro nākuši no SIA "Lotos Pharma", 150 eiro no SIA "Cēsu klīnika", 240 un 330 eiro – no SIA "RSU Ambulance", 400 eiro no SIA "Bicodex", 228 eiro no SIA "Veselības centrs 4", bet 51 eiro – no Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas.

foto: Publicitātes
Hosams Abu Meri.

Tāpat 4457 eiro saņēmis kā ienākumus no saimnieciskās darbības un komercdarbības, visticamāk, nekustamā īpašuma izīrēšanas. Un, ko izīrēt, Hosamam ir. Ministra īpašumā ir dzīvoklis Rīgā un Libānā, kopīpašumā – dzīvoklis, zeme un būve Rīgā, zeme un būve Libānā, zeme Ropažu pagastā un nekustamais īpašums Garkalnes pagastā.

Hosama Abu Meri mītne "Berģu muižā"

Ārsts un Arābu kultūras centra priekšsēdētājs Hosams Abu Meri, kas šovasar plāno precēt LTV žurnālisti Lindu Krūmiņu, uz dzīvošanu iekārtojies ...

gallery icon
13

Abu Meri arī deklarācijā norādījis pirkumu par 37 tūkstošiem, un kopš pagājušā gada viņa valdījumā ir 2017. gada izlaiduma automašīna "Ford Mustang". Aizdevumu un uzkrājumu Hosamam nav, bet parādsaistības sasniedz 220 tūkstošus eiro (vēl gadu iepriekš bija 201 tūkstotis). Tāpat deklarācijā par 2022. gadu politiķis bija norādījis bezskaidrās naudas uzkrājumus, kas sasniedza gandrīz 13 tūkstošus eiro, bet nu kontos nav vairs nekā deklarēšanas cienīga.