foto: Jonathan Brady/WPA Pool/Shutterstock/ Vida Press
Kas notiks, ja karalis Čārlzs III nomirs? Lūk, kādu plānu izstrādājusi Lielbritānijas valdība
Karalis Čārlzs III Bekingemas pilī lasa kartītes un vēstules, ko sūtījuši labvēļi pēc publiskā paziņojuma par viņam diagnosticēto vēzi.
Slavenības
2024. gada 6. marts, 06:29

Kas notiks, ja karalis Čārlzs III nomirs? Lūk, kādu plānu izstrādājusi Lielbritānijas valdība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Britu karalim Čārlzam III diagnosticētā ļaundabīgā audzēja jeb vēža dēļ palielinājusies varbūtība par varas maiņu valstī. Viņa Majestātes pēkšņas nāves gadījumā britu valdībai ir slepens plāns ar kodētu nosaukumu "Menai tilts". Līdzīgs rīcības plāns bijis arī citu karalisko personu nāves gadījumos.

Karalienes Elizabetes II gadījumā jau gadiem ilgi pirms viņas došanās mūžībā eksistēja šifrētais plāns “Londonas tilts”. Tā gluži vienkārši ir nepieciešama formalitāte, ja esi monarhs. Plāns “Londonas tilts” tika izstrādāts jau sešdesmitajos gados (Elizabete II par karalieni kļuva 1952. gadā), un Viņas Majestāte to gadu gaitā pārskatīja daudzas reizes.

Lielbritānijas karaļa Čārlza III un karalienes Kamillas kronēšanas ceremonija

Svinīgā un vēsturiskā ceremonijā Vestminsteras abatijā Londonā par britu monarhijas karali kronēts Čārlzs III un viņa sieva Kamilla kronēta par ...

gallery icon

Kā vēsta izdevums “Express”, karaļa Čārlza nāves gadījumā operācija “Menai tilts” ilgs 10 dienas. Šajā laikā izskanēs oficiāli paziņojumi, par jauno karali valstī tiks pasludināts Velsas princis Viljams un notiks mirušā monarha bēres. Šāda plāna sastādīšanas galvenā ideja ir nodrošināt vienmērīgu varas nodošanas pāreju bez starpgadījumiem un problēmām.

Operācijai dots šāds nosaukums ne bez iemesla. Menai tilts ir viens no Lielbritānijas izcilākajiem vanšu tiltiem, un tas savieno Englsi salu ar Velsu. Tieši šis objekts tika izvēlēts par karaļa Čārlza III sēru operācijas nosaukumu viņa ilgstošās un ciešās saiknes dēļ, kas monarhu vieno ar šo Lielbritānijas daļu.

foto: Charlotte Graham/Shutterstock/ Vida Press
Menai tilts.

Pirmkārt, viņš ir karaliskās ģimenes pārstāvis, kurš visilgāk nesis Velsas prinča titulu - 64 gadus un 44 dienas. Šo titulu viņš ieguva deviņu gadu vecumā, taču ceremonija notika tikai 1969. gada 1. jūlijā, kad Čārlzam apritēja 20 gadu. Kopš tā laika viņš katru vasaru apmeklējis Velsu. Kas zīmīgi, arī savus studiju gadus Viņa Majestāte pavadīja, mācoties Velsas koledžā, kur apguva vietējo valodu, ko vēlāk nereti izmantoja arī savās runās.

foto: mediadrumimages/TopFoto / Vida Press
Tā karaliene Elizabete II kronēja savu vecāko dēlu Čārlzu par Velsas princi 1969. gada 1. jūlijā Kērnervonas pilī Velsā.

Par karaļa nāvi briti varēs uzzināt pēc zvanu kaskādes, un pēc tam traģiskā ziņa tiks paziņota BBC tiešajā ēterā. Tāda pati procedūra notika pēc Elizabetes II nāves: 2022. gada 8. septembrī plkst.18.30 BBC žurnālists informēja sabiedrību. Karaliene mūžībā devās tās pašas dienas plkst. 15.10 Balmorālas pilī Skotijā.

Čārlzu III pirmo reizi sveic monarha oficiālās dzimšanas dienas militārajā parādē

Sestdien, 17. jūnijā Londonā ar tradicionālo militāro parādi pirmo reizi monarha godā dzimšanas dienā sveikts karalis Čārlzs III.

gallery icon

Operācija “Menai tilts” noritēs pēc tāda paša plāna kā Elizabetes II nāves gadījumam izstrādātā operācija “Londonas tilts”. Nākamajā dienā pēc Čārlza nāves princim Viljamam (pirmajam rindā uz troni) būs jāsaka uzruna, un tad valstī iestāsies sēru periods līdz bērēm. Karaļa nāves diena tiks atzīmēta kā D-Day (death day – nāves diena), bet nākamā kā D-Day+1. Tā līdz D-Day+10, kad notiks valsts bēres.

Princis Viljams un princese Ketrīna apmeklē karaļa Čārlza III otro kronēšanas ceremoniju Skotijā

gallery icon

Sākumā šādi kodētie nosaukumi tika ieviesti, lai ziņas par monarha nāvi netiktu publiskotas medijos pirms oficiālā paziņojuma. Tomēr tagad šie vārdi ir kļuvuši vispārzināmi. Piemēram, princeses Diānas nāve tika dēvēta “Operācija Tejas tilts”, prinča Filipa – “Operācija Fortas tilts”, bet karaļa Džordža IV – “Haidparka stūris”.