foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pretrunīgi joki par Krimu un prezidenta apsmiešana - tauta šokā par aktiera Edija Zalaka stāvizrādi
Aktieris Edijs Zalaks savu izvēli izdarījis par labu Krievijai, bet mazliet naudas mēģina nosmelt arī Latvijā.
Slavenības
2024. gada 20. februāris, 05:47

Pretrunīgi joki par Krimu un prezidenta apsmiešana - tauta šokā par aktiera Edija Zalaka stāvizrādi

Kas Jauns Avīze

Kādreizējā Dailes teātra aktiera Edija Zalaka, Artūra lomas atveidotāja seriālā "Nemīlētie", dzīve šobrīd rit starp Rīgu un Maskavu, kur viņam ir ģimene, sieva maskaviete. Aktieris, šķiet, vairs nedomā par atgriešanos dzimtenē, tomēr ierodas Rīgā ar viesizrādēm – lai paņirgātos par savu valsti, ar kuru saista vairs tikai pase.

Tā var secināt pēc aculiecinieču, kuras apmeklēja Zalaka stāvizrādi "Coming Out", stāstītā. Izrāde norisinājās Rīgas centrā, "Digital Art House" telpās. “Es patiešām biju šokā! Divām draudzenēm uz viņu svētkiem uzdāvināju šīs biļetes,” tā "Kas Jauns Avīzei" pastāstījusi Baiba Lipska.

Apsmej prezidentu

Trīs draudzenes domājušas, ka dosies uz latviešu izrādi, un nebija ievērojušas, ka tā būs krievu valodā. “Šķiet, mēs vienīgās latvietes trāpījāmies,” saka Baiba un piebilst – bijuši ļoti nepatīkami joki par Latviju.

“Apsmēja mūsu prezidentu Edgaru Rinkēviču, ka viņš ir gejs, salīdzinot vēl ar Putinu. Arī latviešu aktierus, kuri izdzīvojot ar 900 eiro mēnesī, un viņš pats, tik labs aktieris būdams, tāpēc esot aizgājis projām no latviešu seriāliem. Ieminējās, ka tagad labāk pelnot, te neesot arī nākotnes, viss ir d...” tā Zalaka stāvkomēdijas žanru raksturo Baiba.

foto: Aculiecinieka
Aktieris Edijs Zalaks savu izvēli izdarījis par labu Krievijai, bet mazliet naudas mēģina nosmelt arī Latvijā.

Galvenais, ka samaksājāt!

Kad devušās prom, nespējot vairs klausīties, Zalaks teicis: ejiet, galvenais, ka samaksājāt! “Mana draudzene bija dzirdējusi, ka pat krievu sievietes atzinušas, ka tā nedrīkstot, tas viss neesot normāli,” teic Baiba. Izrādi apmeklējusi  dažāda vecuma publika, ap 100 cilvēku, daudzi par šiem jokiem smējušies un aplaudējuši.

Baibai gan šis vakars bijis pilnībā sabojāts: “Kāpēc apsmej mūsu prezidentu? No Zalaka nāca ļoti liels negatīvisms un augstprātība. Viņš dzina jokus arī par krieviem, Putinu un Krimu. Es uzrakstīju vēstules Kultūras ministrijai un Valsts drošības dienestam – lai pārbauda pasākumu saturu. Arī Biļešu servisam uzrakstīju – kāpēc iepriekš nepārbauda, pirms pārdod biļetes? "Facebook" redzēju, ka "Forum Cinemas" 8. martā paredzēta šī pati izrāde krievu valodā, es arī tur uzrakstīju – draugi, netērējiet naudu par šo ākstu!”

Pret filmēšanu ar ūdens pistoli

Kādreiz Baibai Zalaks kā aktieris ļoti paticis, bet tagad par viņu pilnībā mainījusi domas. Kā labu stāvizrāžu komiķi viņa piemin Maksimu Trivaškeviču – viņš dzen jokus par latviešiem un sevi kā krievu, bet latviešu valodā un patiešām jautri un pozitīvi. “Zalaks salīdzinot ir pilnīgs pretstats un vājprāts. Neciena Latviju, bet naudiņu šeit prot savākt!” dusmīga ir Baiba.

Daudzu komiķu, arī Trivaškeviča, sniegumu var redzēt "YouTube", bet Zalaks nevēlas, lai viņa mākslu redz pārāk daudzi. Aktieris parādījis ūdens pistoli un spaini, brīdinot – ja filmēs vai fotografēs, esot gatavs apšļakstīt.

foto: Aculiecinieka
Fotografēt drīkst, bet tiem, kuri, pēc Zalaka domām, filmē, tiem tiešām tiek solītās šļakatas.

Kā jums patīk Putins?

No trijotnes zālē vēl palika Agneta, kura izturēja apmēram pusstundu. “Izrāde sākās ar to, ka Zalaks diezgan zīmīgi pateica publikai, ka viņš neesot gejs. Pēc neilga laika bija runa, ka viņš esot latvietis, bet varētu būt labāks prezidents par Edgaru Rinkēviču. Konteksts vēl bija, ka viņam patīk arī Putins un tas, ko viņš izdarījis ar Krimu,” tā "Kas Jauns Avīzei" stāsta Agneta.

Viņas draudzenes izgājušas no zāles, Zalaka repliku pavadītas, kad arī Agneta piecēlusies, aktieris viņai vaicājis krievu valodā: vai arī tev apnika?

“Es latviski atbildēju: atvainojos, man ir kauns par jums! Kad vēlreiz atgriezos zālē, viņš runāja par kaut kādiem killeriem, bērnu slepkavām. Protams, viss ar jokiem, informācija bira tik ātri kā pupas, bet priekšnesums bija ļoti nepatīkams, brīžiem agresīvs,” raksturo Agneta.

Zalaks klāstījis, ka Krievijā dāsnāk maksājot, kopumā bijis grūti pat saprast, kas tas par priekšnesumu. “Bija savārstījumi, no kuriem pat īsti nevarēja pateikt, ko cilvēks ar sacīto domā. Tā nav pozitīva stand-up izrāde. It kā Zalaks runā par Latviju, bet tajā pašā laikā – kā jums patīk Putins? Mētājas ar vārdiem šurpu turpu. Es noteikti nekad dzīvē vairs neiešu uz Zalaka izrādēm,” atzīst Agneta.

Kad žurnāls "Kas Jauns" nedēļas nogalē apmeklēja Zalaka uzstāšanos, varēja šķist, ka viņš uz ātro koriģējis scenāriju – Putins netika pieminēts ne reizi. Publika no smiekliem pušu nesprāga, izņemot kādu iereibušu dāmu zāles aizmugurē. Toties, kā atzina Zalaks, priekšā sēdēja viņa mamma. Tas gan nelika viņam mulst, un izrādes teksts tika piesārņots rupjiem krievu lamuvārdiem.

Tāpat Zalaks itin savādā manierē pats arī nokomentējis atnākušo neizpratni un piktumu par viņa nekvalitatīvo stāvizrādi: “Varbūt cilvēki, kuri to raksta, ir pingvīni vai banāns? Vismaz prāta un intelekta viņiem ir tikpat daudz kā taburetei, kura mētājas šķūnī un gaida, kad kāds uz tās apsēdīsies.”

Dzīve starp Latviju un Krieviju Edijam Zalakam rit kopš 2011. gada, kad viņš iestājās populārajā Maskavas Dailes teātra mākslas skolā, bet pēc tam, vēl students būdams, atrada mīlestību – maskavieti Vasilisu. Izveidojot ģimeni, Zalaku pāris sākotnēji dzīvoja Rīgā, taču, saskatot Krievijas tirgū vairāk darba iespēju, Edijs atstāja vietu Dailes teātrī un pārcēlās uz Maskavu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Izveidojot ģimeni, Zalaku pāris sākotnēji dzīvoja Rīgā, taču, saskatot Krievijas tirgū vairāk darba iespēju, Edijs atstāja vietu Dailes teātrī un pārcēlās uz Maskavu.

Seriāla varoni nogalināja

Edija Zalaka atveidotais Artūrs kopš seriāla "Nemīlētie" pirmās sezonas 2020. gadā bijis stāsta galvenais varonis. Skatītāji Artūru iepazina kā vienkāršu puisi, kurš, vēloties ar draudzeni un bērnu dzīvot labāk, iekrīt kārdinājumā aplaupīt seifu un nonāk cietumā. Daudzas sezonas skatītāji juta Artūram līdzi, ticēja viņa labajiem nodomiem pat tad, kad viņš, iznākot no cietuma, bija kļuvis par noziedzīga grupējuma bosu. Līdz iepriekšējās sezonas noslēgumam, kad mantkārīgos nolūkos viņš aukstasinīgi izplānoja savu draugu nodošanu un biznesa partnera nogalināšanu, lai tiktu pie viņa miljoniem. Artūrs bija kļuvis tik neciešams, ka, sākoties jaunajai sezonai, viņš pēkšņi nokļuva atpakaļ cietumā, kur viņu kailām rokām jau pirmajās minūtēs nomušīja ilggadējs draugs un grupējuma partneris Lorenss.