foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Kaut kad ir jāprotas aiziet..." - Zigfrīds Muktupāvels pēc nostrādātiem 15 gadiem pamet darbu radio
Zigfrīds Muktupāvels, strādājot "Kultūras rondo", paralēli darbojies arī televīzijā. 2007. gadā viņš pievienojās TV3 raidījuma "Bez tabu" komandai, bet no 2014. gada oktobra LTV1 vadīja "Nacionālos dārgumus. 100 g kultūras".
Slavenības
2023. gada 20. novembris, 06:36

"Kaut kad ir jāprotas aiziet..." - Zigfrīds Muktupāvels pēc nostrādātiem 15 gadiem pamet darbu radio

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Zigfrīda Muktupāvela skanīgā balss Latvijas Radio raidījuma "Kultūras rondo" klausītājus priecēja vairāk nekā 15 gadu garumā. Nu vienā no raidījumiem Zigfrīds paziņoja, ka tas viņam būšot pēdējais. Žurnālam "Kas Jauns" viņš saka – šo lēmumu nav pieņēmis vienas dienas laikā, bet gan ilgstoši apsverot nākotnes radošās darbības plānus.

Raidījuma "Kultūras rondo" veidotājiem tas bija rūpīgi apsvērts solis, jo studijā Muktupāvels intervēja Gustavu Terzenu, kas nu stājies viņa vietā. “Ir tā diena un stunda, kad nodošu stafeti Gustava Terzena rokās, jo šis ir mans noslēdzošais raidījums,” pauda Muktupāvels.

Saņēmis uzslavas no Gustava par augstu uzcelto latiņu gan latviešu valodas lietojuma, gan plašās kultūras pieredzes ziņā un solījumu to turēt, Zigfrīds no klausītājiem atvadījās, atskaņojot savu mīļāko skaņdarbu – dziedājumu "Lido doma zelta spārniem" no Džuzepes Verdi operas "Nebukadnecars".

Sarunā ar "Kas Jauns" Zigfrīds Muktupāvels savu aiziešanu no raidījuma "Kultūras rondo" raksturo ar bagātīgu humora pieskaņu: “Es negribēju sagaidīt to brīdi, kad aiz muguras runās: “Kad tas vecais muļķis beidzot vāksies projām!?” (Smejas.)

Tāpēc labāk aiziet tad, kad esmu tik ļoti saaudzis ar šo raidījumu, lai paliek normālas atmiņas.

Tas nav pēkšņs lēmums, to es tā lēni, lēni, sevi pētot un kontrolējot, pieņēmu. Kaut kad ir jāprotas aiziet... Es tik ilgus gadus esmu nostrādājis, tagad nāk jauna paaudze. Esmu pārliecināts, ka jaunie ir tikpat labi kā mēs, jo redzu, kādi enerģijas pilni, gudri un zinoši cilvēki nāk mūsu kultūras redakcijā. Tas ir labi, ka raidījums iegūs jaunu elpu un svaigumu. Esmu pārliecināts, ka neaizvietojamu cilvēku nav.” Protams, ka pieņemt šo lēmumu nav bijis emocionāli viegli, jo, kā atzīst Muktupāvels, gribējis sagaidīt Latvijas Radio simtgadi: “Es vienkārši iekšēji jutu, ka man ir jābeidz. Domāju, domāju, lēmumu pieņēmu un izdarīju. Dzīvošu tālāk!”

Un ko tad tālāk? Līdz gada beigām Muktupāvela darba grafiks piepildīts ar muzicēšanu. Tāpēc dziedātāja talanta cienītāji nu varēs viņu satikt klātienē koncertos. “Ir saplānoti aptuveni 20 koncerti. Mums ir divatā ar Jāni Lūsēnu koncerti, ar grupu bet bet ir vesela Ziemassvētku sērija. Mūzika ir un būs mana pamatnodarbošanās,” viņš precizē.

Grupas "Zodiaks" koncerts Siguldā 2023. gada jūnijā

2023. gada 16. jūnijā Siguldas pilsdrupu estrādē notika grupas "Zodiaks" koncerts.

gallery icon

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!