Slavenības
2023. gada 18. septembris, 12:22

Vēlaties palielīties ar karaļa mersedesu savā garāžā? To varēs lēti dabūt — tiesa, ir nianse

Jauns.lv

Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava “Mercedes-Benz” grasās pārdot izolē, kas sāksies 21. septembrī, un sagaidāma 120 tūkstošu kronu (10,11 tūkstoši eiro) sākumcena, taču “Bilweb Auctions” uzskata, ka par šo S klases “Mercedes-Benz S 280” diez vai izdosies iegūt vairāk nekā 150 tūkstošus kronu. Iemesls vienkāršs, šis karaliskais autiņš nebūt nav karaliskā stāvoklī — tas ir vecs, bez daudzām mūsdienās pierastām lietām un pusgadsimtu nerestaurēts.

Zviedrijas karaļa mersedess (ekrānuzņēmums no izsoļu nama "Bilweb" mājaslapas)

Kārlis XVI Gustavs kāpa tronī 27 gadu vecumā 1973. gada 15. septembrī pēc sava vectēva Gustava VI Ādolfa nāves, un monarha autoparks sastāvēja no 60. un 70. gadu modeļiem, taču izsolē nonākušais modelis ne pārāk atgādina automašīnu, kas asociētos ar “zilo asiņu” īpašnieku.

Šis 280S modelis ir tālaika S klases pamatversija, aprīkots ar 2,8 litru dzinēju, kas aprīkots ar "Solex" karburatoru un spēj attīstīt 158 zirgspēku jaudu, kā arī četru ātrumu automātisko pārnesumkārbu. Salonam ir vienkārša auduma apdare un pieticīgs aprīkojums. Automašīnai, kura nobraukusi 332 619 kilometru, nav pat gaisa kondicionētāja!

Ieskats salonā (ekrānuzņēmums)
Ticiet vai ne, tas ir kādreizējās karaļa automašīnas salons (ekrānuzņēmums)

Kaut gan oriģinālais audums ir saglabājies, šofera krēsls un galvas atbalsts ir ar caurumiem, gumijas paklājiņi ir nolietoti. Virsbūve ir vēl sliktākā stāvoklī, apakšdaļa sarūsējusi. Arī oriģinālie diski ir bēdīgā stāvoklī.

Karaļa garāžā šis mersedess atradās līdz 1979. gada jūnijam. Izsoles rīkotāji vēsta, ka automašīnas pēdējā tehniskā apskate veikta 2010. gada decembrī.

Izsole noslēgsies 28. septembrī.