Sarkanais paklājs
2023. gada 30. augusts, 18:48

VIDEO & FOTO: pēc 42 gadiem māte pirmo reizi satiek viņai nolaupīto dēlu

Jauns.lv

Emocionāli košs notikums noticis Čīlē - 42 gadus vecais jurists Džimijs Liperts Teidens no ASV pirmo reizi dzīvē tikās ar savu bioloģisko māti Mariju Andželiku Gonsalesu. Izrādās, ka Teidens kā zīdainis tika nozagts savai mātei īsi pēc dzemdībām un vēlāk pārdots kādam pārim ASV. Čīles diktatora Augusto Pinočeta valdīšanas laikā tā esot bijusi ierasta prakse.

Šajā vasarā Džimijs Liperts Teidens ar ģimeni – sievu un divām meitām beidzot devās uz Dienvidameriku, lai pirmo reizi satiktos ar savu bioloģisko māti.

"Viņa nezināja par mani, jo viņi (slimnīcas darbinieki – red.) mani paņēma piedzimstot un manai mammai teica, ka esmu miris," atklāja Džimijs Liperts Teidens pirms pirmās tikšanās ar savu māti, "kad viņa lūdza manu ķermeni, viņi viņai teica, ka ir no tā atbrīvojušies. Tātad mēs nekad neesam turējuši viens otru rokās, mēs nekad neesam apskāvušies."

Ejot pa ielu mātes dzimtajā pilsētā Valdivijā, kas atrodas aptuveni 740 km uz dienvidiem no Čīles galvaspilsētas, ar ziedu pušķi rokās, Liperts Teidens ar asarām apskāva Mariju Andželiku Gonsalesu, savu bioloģisko māti.

Māte satiek savu dēlu pēc 42 gadiem

Emocionāli košs notikums noticis Čīlē - 42 gadus vecais jurists Džimijs Liperts Teidens no ASV pirmo reizi dzīvē tikās ar ...

gallery icon

Viņš devās uz Čīli kopā ar sievu un divām meitām – šī tikšanās bija īpaša, jo 42 gadus vecais Teidens pirmo reizi satika savu māti, bet viņa meitas - pirmo reizi satika savu vecmāmiņu.

Liperts Teidens atjaunoja saikni ar ģimeni, pateicoties DNS izsekojamībai, izmantojot vietni MyHeritage.com un Čīles nevalstisko organizāciju “Nos Buscamos”, kas palīdz atjaunot saikni ar cilvēkiem, kas šķirti 17 gadus ilgās Pinočeta diktatūras laikā. Pinočeta valdīšanas laikā, kas beidzās 1990. gadā, atklājās, ka tūkstošiem cilvēku bija pazuduši un desmitiem tūkstošu spīdzināti.

“Nos Buscamos” dibinātāja Konstanza del Rio izveidoja organizāciju pēc tam, kad nespēja atrast informāciju par savu bioloģisko ģimeni. “Nos Buscamos” pārstāvji atklāj, ka ir izdevies palīdzēt aptuveni 400 cilvēkiem atrast savu ģimeni.

"Šī lieta ir viena no simtiem vai tūkstošiem bērnu tirdzniecības gadījumu diktatūras un demokrātijas laikā," sacīja del Rio. "Šie bērni tika pasludināti par mirušiem un pārdoti ārzemniekiem par 10 000 vai 15 000 ASV dolāru," del Rio skaidro Teidena dzīvesstāstu.