“Notikums, kur omītes var satikties ar pankiem” – Veidenbauma muzejā notiks "Veidenfests"
Pasākums būs balstīts dzejnieka Eduarda Veidenbauma vērtībās - gan pankiem, gan omītēm, gan ikvienam kurš mīl labu mūziku, mākslu un literatūru.
Mūzika
2023. gada 16. augusts, 10:52

“Notikums, kur omītes var satikties ar pankiem” – Veidenbauma muzejā notiks "Veidenfests"

Jauns.lv

Šī gada 19. augustā, sestdien, pulksten 14:00, mūžam jaunā, drosmīgā dzejnieka Eduarda Veidenbauma mājās “Kalāči”,  notiks šīs vasaras skaistākajs bohēmas un brīvības festivāls VEIDENFESTS.

Mūzikas un mākslas festivāls "Veidenfests" ir bezmaksas pasākums prāta brīvībai, pašizaugsmei, mūzikas un dzejas atklāsmei, kā arī labi pavadītam laikam veselīgā vidē. Pasākums balstīts dzejnieka Eduarda Veidenbauma vērtībās. Tas ir gan pankiem, gan omītēm, gan ikvienam kurš mīl labu mūziku, mākslu un literatūru. Festivālā ikvienam būs iespēja būt gan skatītājam, gan dalībniekam.

Uz festivāla skatuvē dosimies jumtu raujošā mūzikas ceļojumā ar dažādu žandru, dažādu paaudžu mūziķiem. Jūs gaida leģendārais Jura Kulakova un Ievas Akurāteres duets ar “Septiņām ar pus dziesmām ar Eduarda Veidenbauma vārdiem”, Reinis Jaunais, Chris May (Austrija), Grēcīgie partizāni, Kārlis Rudra Jirgens un citi lieliski mūziķi! Festivālā piedalīsies dzejnieki Andris Akmentiņš, Ieva Melgalve, Agnese Rutkēviča, Māra Ulme un citi.

Dienas programmā notiks vadīta meditācija “spogulis pagātnē”, būs pieejams kliegšanas kambaris, tiks veidotas kopīgas lielformāta gleznas, varēs piedalīties teātra, dzejas, mūzikas darbnīcās, matu griešanas perfrormancē. Pietuvoties dabai un sev ikviens varēs caur sarunām ar “Kalāču” kokiem, kavējoties “zāļu mājā”, veidojot zemes mākslas darbu, piedaloties audio performances veidošanā un citās performances, darbnīcās.

"Kalāču" pārstāvis Kristaps Broks: "Tā būs vieta, kur omītes var satikties ar pankiem un kur iepazīt vienam otra kultūru, saprasties labāk. Veidenbaums mums asociējas ar jauniešu reālismu, ar veidu, kā būt brutālam un tiešam, un festivālu mēs vēlamies veidot tā, ka varam viens otram pasniegt, kā to redz vecākā paaudze un kā – mēs, jaunieši, un arī vienkārši labi pavadīt laiku."

Projekta mērķis ir sniegt jauniešiem iespēju mācīties organizēt kultūras pasākumus, radīt jaunu kultūras notikumus, kas ļauj arī lauku jauniešiem iepazīt profesionālus mūziķus, māksliniekus, dzejniekus, rakstniekus un citus radošo industriju pārstāvjus, līdzdarboties ar viņiem kultūras produktu radīšanā un piedzīvošanā.

Līdz ar Veidenfesta īstenošanu uzsākas arī pētniecības projekts "Ceļā uz līdzdalīgu iesaisti muzejos: Latvijas muzejpedagoģijas prakses izpēte" (lzp-2022/1-0379), kura ietvaros jaunieši kopā ar LKA Kultūras un mākslu institūta pētniekiem analizēs, kā muzejiem iespējams veiksmīgāk iesaistīt jauno paaudzi muzeju darbā, ar kādiem šķēršļiem sastopas jaunieši, kuri vēlas līdzdarboties muzejos un kādas jaunas zināšanas, pieredzes un jaunas iespējas tie gūst, veidojot kopienu un īstenojot projekts sadarbībā ar muzeju.

Festivālu top Solidaritātes projekta “ Kultūra, līdzdalība, personība” ietvaros, to veido “Kalāču” neformālā jauniešu grupa, kurā ir Cēsu un Valmieras novadu jaunieši vecumā no 13 līdz 22 gadiem. Festivāla tapšanu atbalsta Dzērbenes jauniešu centrs, Cēsu novada pašvaldība, Tradicionālās kultūras inciatīvu centrs “KasTe”, VPR un VKKF.