foto: REUTERS/SCANPIX
"Sūkā manu mēli", "Eiropa pieder eiropiešiem": šī nav pirmā reize, kad Dalailama pateicis ko patiešām mulsinošu
Dalailama 2016. gada 11. septembrī.
Trakā pasaule
2023. gada 11. aprīlis, 17:30

"Sūkā manu mēli", "Eiropa pieder eiropiešiem": šī nav pirmā reize, kad Dalailama pateicis ko patiešām mulsinošu

Jauns.lv

Tibetas garīgais līderis Dalailama tiek plaši kritizēts pēc tam, kad izplatījās video, kurā viņš budistu pasākumā skūpstīja bērnu uz lūpām un pēc tam lūdza viņam "sūkāt mēli". Taču šī nav pirmā reize, kad garīgais līderis pateicis ko kontraversālu.

10. aprīļa paziņojumā Dalailamas birojs sacīja, ka viņš nožēlo notikušo. "Dalailama bieži vien nevainīgi un rotaļīgi ķircina cilvēkus, kurus viņš satiek," teikts paziņojumā.

"Viņa Svētība vēlas atvainoties zēnam un viņa ģimenei, kā arī viņa daudzajiem draugiem visā pasaulē par sāpēm, ko viņa vārdi varēja nodarīt," teikts paziņojumā. 

Tomēr šī nav pirmā reize, kad garīgais līderis saskaras ar pretreakciju par saviem komentāriem.

Šeit ir apskatīti visi viņa pagātnes strīdīgie komentāri:

"Ja atnāk sieviete [pēctece], viņas sejai vajadzētu būt ļoti, ļoti pievilcīgai"

2015. gada intervijā raidorganizācijai BBC ticības līderis bija teicis: "Es domāju, ka sievietei(-ēm) ir jāuzņemas svarīgāka loma, un tad — es teicu reportierim —, ja sieviete atnāks pēc manis, viņas sejai vajadzētu būt ļoti, ļoti pievilcīgai."

Viņa komentāri izskanēja, atgādinot desmit gadus iepriekš kādam franču žurnālistam izteiktos izteikumus, ka ir jābūt sievietei Dalailamai, jo, pēc viņa teiktā, sievietēm ir lielāka bioloģiskā spēja izrādīt pieķeršanos un līdzjūtību.

Sievietei jābūt “ļoti, ļoti pievilcīgai”

Intervijā raidorganizācijai 2019. gadā Dalailama atkārtoja savus 2015. gada komentārus, ka sievietes pēctecei vajadzētu būt “ļoti, ļoti pievilcīgai”, jo pretējā gadījumā viņa nebūtu īpaši noderīga.

"Ja atnāks sieviete Dalailama, tad viņai vajadzētu būt pievilcīgākai," viņš teica.

Garīgajam vadītājam tika jautāts, vai viņa izteikumu var uzskatīt par sieviešu objektivizāciju un vai Dalailamas mantijas uzņemšanai vajadzētu būt par to, kas ir cilvēks no iekšpuses.

"Jā, es domāju, ka abi," viņš atbildēja.

Viņa birojs vēlāk izplatīja paziņojumu, kurā piedāvāja atvainošanos par izteikumiem.

„Viņa Svētība patiesi nedomāja apvainot. Viņam ir ļoti žēl, ka viņa teiktais ievainoja cilvēkus, un viņš sirsnīgi atvainojas," teikts paziņojumā.

Trampam trūkst "morāles principu"

2019. gada intervijā raidorganizācijai BBC garīgais līderis kritizēja bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu par viņa “morāles principu trūkumu” saistībā ar ASV administrācijas attieksmi pret maziem bērniem uz ASV un Meksikas robežas.

"Kad es redzēju attēlus ar dažiem no šiem mazajiem bērniem, man kļuva skumji," viņš teica.

"Amerikai... jāuzņemas globāla atbildība," viņš teica. 

Viņa Svētība Dalailama ieradies Latvijā

Viņa Svētība Dalailama ieradies Latvijā

gallery icon

Džavaharlāla Neru "uz sevi vērstā attieksme"

2018. gadā Dalailama izraisīja vēl vienu strīdu pēc tam, kad viņš teica, ka Indija un Pakistāna būtu palikušas vienotas pēc Lielbritānijas koloniālās varas beigām, ja valsts pirmais premjerministra Džavaharlāla Neru nebūtu vērts uz sevi. 

"Džavaharlāla Neru uz sevi vērstā attieksme bija iemesls, kāpēc Muhamedu Ali Džinnu nevarēja iecelt par Indijas premjerministru," viņš sacīja.

Viņa birojs vēlāk atvainojās par komentāru.

"Eiropa pieder eiropiešiem"

2018. gadā Dalailama bija izraisījis dusmas par viņa komentāriem par bēgļiem Eiropā.

"Uzņemiet viņus, palīdziet viņiem, izglītojiet viņus... bet galu galā viņiem vajadzētu attīstīt savu valsti," viņš teica, runājot par bēgļiem.

"Es domāju, ka Eiropa pieder eiropiešiem," teica garīgais līderis. 

Budisti Dalailamu uzskata par Budas vai Bodhisatvas izpausmi, kas izvēlas reinkarnēties, lai kalpotu citiem.

Pašreizējais 14. Dalailama Tenzins Gjatso ir pasaulē pazīstamākais dzīvais budistu līderis.

Garīgais līderis atrodas Indijā kopš 1959. gada, kur devās pēc neveiksmīgās tibetiešu sacelšanās pret Ķīnas okupācijas spēkiem. 1989. gadā viņam tika piešķirta Nobela prēmija par mieru.