foto: Ingram Publishing / Alamy/ Vida Press
Respektēts futūrists izsaka drosmīgu prognozi - roboti palīdzēs cilvēkiem astoņu gadu laikā kļūt nemirstīgiem
Pēc futūrista domām roboti palīdzēs cilvēkiem veikt jaunu evolūcijas lēcienu.
Trakā pasaule
2023. gada 31. marts, 12:42

Respektēts futūrists izsaka drosmīgu prognozi - roboti palīdzēs cilvēkiem astoņu gadu laikā kļūt nemirstīgiem

Jauns.lv

Bijušais Google inženieris Rejs Kurcveils, kurš pazīstams kā futūrists ar augstu prognožu rezultātu, atzinis, ka cilvēki astoņu gadu laikā sasniegs iespēju kļūt nemirstīgiem. Par to viņš pavēstīja sarunā YouTube kanālā “Adagio”, apspriežot ģenētikas, nanotehnoloģiju un robotikas paplašināšanos, kas, viņaprāt, novedīs pie "nanobotu" ražošanas, ka novērsīs cilvēka ķermeņa novecošanos.

Rejs Kurcveils ir kļuvis visnotaļ populārs un respektēts futūrists, jo 86 procenti no 147 viņa nākotnes prognozēm izrādījušās pareizas.

Pēc Kurcveila domām, nanoroboti atjaunos bojātās šūnas un audus, kas bojājas, organismam novecojot, un padarīs mūs imūnus pret tādām slimībām kā, piemēram, vēzis.

Prognozes, ka šāds varoņdarbs būs paveicams līdz 2030. gadam, tika sagaidītas ar sajūsmu. Tomēr netrūkst ar skeptiķu futūristu fanu vidū, jo visu nāvējošo slimību ārstēšana šķiet pārlieku neiespējama.

Kurcveilu Google nolīga 2012. gadā, lai viņš "strādātu pie jauniem projektiem, kas saistīti ar mašīnmācīšanos un valodu apstrādi", taču viņš jau ilgi pirms tam izteica prognozes par tehnoloģiju attīstību.

1990. gadā viņš prognozēja, ka pasaules labākais šahists zaudēs datoram līdz 2000. gadam, un tas notika 1997. gadā, kad dators “Deep Blue” pārspēja Gariju Kasparovu. 

Kurcveils 1999. gadā izteica vēl vienu pārsteidzošu prognozi: viņš teica, ka līdz 2023. gadam klēpjdatoram par 1000 ASV dolāriem būs cilvēka smadzeņu skaitļošanas jauda un atmiņas ietilpība.

Tagad bijušais Google inženieris uzskata, ka tehnoloģijai ir jākļūst tik spēcīgai, ka tā palīdzēs cilvēkiem dzīvot mūžīgi, tā sauktajā singularitātē. Singularitāte ir teorētisks punkts, kad mākslīgais intelekts pārspēj cilvēka intelektu un maina mūsu evolūcijas ceļu, ziņo “LifeBoat”.

Kurcveils, autors, kurš sevi raksturo kā futūristu, prognozēja, ka tehnoloģiskā singularitāte notiks līdz 2045. gadam, bet mākslīgais intelekts līdz 2029. gadā izturēs derīgu Tjūringa testu. Proti, tas ir tests datora spējai izrādīt saprātīgu uzvedību, kas ir līdzvērtīga cilvēka uzvedībai vai nav no tās atšķirama.

Pretēji dažu bailēm viņš uzskata, ka datoru implantēšana mūsu smadzenēs mūs uzlabos. "Mēs iegūsim vairāk neokorteksa (smadzeņu jaunākā daļa, kas izveidojuseis evolūcijas gaitā – red.), mēs būsim smieklīgāki, mēs būsim labāki mūzikā. Mēs būsim seksīgāki," viņš teica, "mēs patiešām vairāk parādīsim visas lietas, ko mēs novērtējam cilvēkos."

Tā vietā, lai veidotu vīziju par nākotni, kurā mašīnas pārņems cilvēci, Kurcveils uzskata, ka mēs radīsim cilvēka un mašīnas sintēzi, kas padarīs mūs labākus.