1dienas
21stundas
42minūtes
51sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lielas izmaiņas ieviestas Eirovīzijas balsošanas procesā
foto: ZUMAPRESS.com
Eirovīzija nākamgad noritēs Liverpūlē
Mūzika

Lielas izmaiņas ieviestas Eirovīzijas balsošanas procesā

Jauns.lv

Eirovīzijas dziesmu konkursa organizatori paziņojuši par būtiskām izmaiņām nākamā gada konkursa balsošanas procesā, raksta BBC.

Lielas izmaiņas ieviestas Eirovīzijas balsošanas p...

Profesionālās žūrijas vērtējums ir izņemts no konkursa pusfināliem, kas nozīmē, ka tikai skatītāji izvēlēsies, kuru valstu pārstāvji kvalificēsies lielajam finālam. 

Pirmo reizi konkursa vēsturē par dziesmām varēs balsot arī valstis, kas konkursā nepiedalās.

Šī gada konkursā žūrija bijusi negodīga

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad atklājās, ka sešu valstu žūrijas šī gada konkursā Turīnā, Itālijā, savstarpēji apmainījās ar balsīm. Negodīgi pagājušajā konkursā nobalsojuši Azerbaidžānas, Gruzijas, Melnkalnes, Polijas, Rumānijas un Sanmarīno žūrijas locekļi, paziņoja Eiropas Raidorganizāciju apvienība, kas organizē konkursu. Šo valstu žūrijas balsis Itālijā netika ieskaitītas kopējā balsojumā.

Zināms, ka Eirovīzijas uzvarētājs līdz šim tika noskaidrots, ņemot vērā katras dalībvalsts izveidotās žūrijas, ko ierasti pārstāv mūzikas industrijas profesionāļi, un skatītāju balsojumu. Šāda sistēma pastāvējusi jau vismaz kopš otrā Eirovīzijas dziesmu konkursa 1957. gadā.

Kalush Orchestra from Ukraine perform during the final of the 2022 Eurovision Song Contest in Turin, Italy, May 14, 2022. REUTERS/Yara Nardi

Ukrainas pārstāvju "Kalush Orchestra" uzstāšanās ar dziesmu "Stefania" un uzvara Eirovīzijā 2022

Žūrijas vērtējums joprojām tiks ņemts vērā konkursa finālā.

Balsot varēs arī valstis, kas nepiedalās

Otrs atjauninājums nākamā gada konkursā būs citu valstu iesaistīšanās balsošanā. Atļaujot konkursā neiesaistītajām valstīm balsot, tiks atspoguļota "notikuma globālā ietekme", sacīja konkursa izpilddirektors Martins Esterdāls: "Ikviens, kurš skatās šovu, neatkarīgi no tā, kurā pasaules malā dzīvo, varēs nodot savu balsi par savām iecienītākajām dziesmām."

Tiešsaistes balsojumi no "pārējās pasaules" tiks summēti un pārvērsti punktos, kuriem būs tāda pati nozīme, kā vienai dalībvalstij abos pusfinālos un lielajā finālā.

Grupas "Citi zēni" uzstāšanās Eirovīzijas pusfinālā Turīnā

Latvijas grupai "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad" otrdienas vakarā neizdevās iekļūt 66. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā.

Zināms, ka sabiedrības un žūrijas gaume bieži vien ir krasi atšķirīga. Piemēram, šogad telebalsojumā finālā pārliecinoši uzvarēja Ukraina, iegūstot 439 punktus, bet žūrijas balsojumā tā ieņēma ceturto vietu ar 192 punktiem.

Tikmēr Lielbritānijas pārstāvis Sems Raiders, kurš konkursā ieguva otro vietu, bija žūrijas locekļu mīļākais dalībnieks, iegūstot 283 punktus, bet skatītāji viņu ierindoja piektajā vietā.

Nākamā gada konkursā piedalīsies 37 valstis. Melnkalne un Ziemeļmaķedonija paziņojusi, ka lielo izmaksu dēļ Eirovīzijā nepiedalīsies. Krievija no konkursa šogad bija izslēgta iebrukuma Ukrainā dēļ. Paredzams, ka arī 2023. gadā tai būs liegts Eirovīzijā piedalīties.

"Eirovīzijas 2021" fināls: visi tā dalībnieki

Kā jau iepriekš ziņots, Eirovīzija šogad noritēs 2022. gada konkursā otro vietu ieguvušajā Lielbritānijā, Liverpūlē, jo konkursa organizatori Ukrainā drošības apsvērumu dēļ pasākumu rīkot negribēja.