Izstādes "Padegs. Suta. Vidbergs." atklāšana Liepājas muzejā 2022. gada oktobrī

2022. gada 28. oktobrī Liepājas muzeja anfilādē atklāja izstādi "Padegs. Suta. Vidbergs.", kur izstādīti mākslas darbi no Zuzānu kolekcijas. Klāt ...

gallery icon
Slavenības
2022. gada 31. oktobris, 05:29

FOTO: Liepājā atklāj "Zuzeum" kolekcijas "pērļu" izstādi

Jauns.lv

Pagājušās piektdienas, 28. oktobra, vakarpusē Liepājas muzeja anfilādē atklāja izstādi "Padegs.Suta.Vidbergs," kur izstādīti mākslas darbi no "Zuzeum" kolekcijas. Klāt bija arī mākslas kolekcionārs Jānis Zuzāns, un muzeja telpas gandrīz bija par šaurām kuplajam apmeklētāju pulkam - atklāšanā pat daļai sanākušo nācās stāvēt uz kāpnēm.

Ieradās gan dažādu paaudžu mākslinieki, gan mākslas cienītāji - interese bija ļoti liela. Jāpiebilst, ka šī izstāde būs skatāma līdz nākamā gada 6. martam.

"Liepājas muzejam tas ir ļoti nozīmīgs notikums, svarīgs arī pilsētas mākslas dzīvē, kultūras mantojuma ziņā. Pateicoties mākslas kolekcionāram Jānim Zuzānam un mākslas centram “Zuzeum”, ar kuru mums veidojas ilgstoša un laba sadarbība, tas atkal ir noticis. Īpaši laba sadarbība mums ir ar “Zuzeum” krājumu glabātāju Ingunu Ģēģeri, kura mums ir jau kā krustmāte un, protams, Lauru Briedi, šīs izstādes kuratori,” svinīgo uzrunu sāka Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, piebilstot, ka tādi vārdi kā Vidbergs, Suta un Padegs paši par sevi ir ikonas Latvijas mākslas dzīvē: ""Un ja mākslas centrs “Zuzeum” redzēja, ka šos trīs dižgarus var parādīt vienā izstādē, pirmoreiz šādā grafikas izstādē, tas noteikti ir notikums kopumā Latvijas mākslas telpā."

foto: Normunds Kaprano
Izstādes atklāšanu apmeklēja arī mākslinieks Kristians Brekte.

Jauns lv. izstādes atklāšanā uzrunāja arī Zuzānu, kurš atzina: "Šie trīs mākslinieki faktiski ir Latvijas Republikas mākslas aizsācēji tieši grafikā, zīmējumos, ir kā celmlauži. Purvītis, Rozentals un Valters tādi bija glezniecībā, bet šie - grafikā. Vēl noteikti viņiem varētu pievienot Niklāvu Strunki.”

Zuzāns atzina, ka ar Liepājas muzeju sadarbība izveidojusies ļoti laba un muzeja vadība tiešām meklē visus iespējamos risinājumus, palīdz un faktiski piekrīt visam, ko “Zuzeum” iesaka. Pazīstamais mecenāts un kolekcionārs pauž, ka Liepāja šai ziņā esot viena no visaktīvākajām pilsētām Latvijā, jo ir jābūt abpusējai sadarbībai. Jāpiebilst, ka iepriekš Liepājā tika parādītas gleznotāja Jāņa Tīdemaņa “pērles”.

"Mans vēlējums šīs izstādes apmeklētājiem - neskatīties tikai uz zīmējumu kā skaistu, ar veiklu roku zīmētu sižetu, bet mēģināt saprast katra darba būtību, kāpēc tas ir tapis. Mākslinieks jau glezno ar domu, ko viņš grib pateikt. Te tiek izcelti trīs elementi - šī pilsēta, sieviete, 20. gadsimta sākuma dzīve. Visi šie trīs mākslinieki ir ļoti dažādi. Vidberga grafiskums, līniju smalkums. Viņš ļoti atšķiras no Kārļa Padega, arī ir tikpat smalks līnijās, bet ir vairāk erotisks, viņam ir vairāk pavedinoša elegance. Romāns Suta - var just, ka viņam ir liela ekspresija, ar švunku visam pieiet, tver krogus skatus vai grāmatu ilustrācijas. Katrs mākslinieks ir pilnīgi savādāks. Pievērsiet uzmanību sīkumiem!” aicina Jānis Zuzāns.

foto: Normunds Kaprano
Jānis Zuzāns lūko, kā "Zuzeum" kolekcijas pērles izskatās pie sienas Liepājas muzejā.

Mākslas kolekcionārs atklāj, ka nākamā sadarbība ar liepājniekiem būs saistībā ar Rīgas mākslinieku grupas izstādi. Šie mākslinieki tagad skaitās pie Latvijas mākslas kanona - Jēkabs Kazaks, Jāzeps Grosvalds, abi brāļi Skulmes, Oto un Uga, Sigismunds Vidbergs, Voldemārs Tone, Niklāvs Strunke un vēl nelielāka kalibra mākslinieki. “Tā bija mākslinieku grupa, kuri uztaisīja pirmo revolūciju Latvijas mākslā ar to, ka viņi vēlējās būt nešpetni, mazliet savādāki, nekā bija pierasts 20. gadsimta sākumā. Bija vai nu izteikta portretu glezniecība, tāda akadēmiska vai ainavu glezniecība, kur aizsācējs bija Purvītis. Taču nebija ekspresīvās manieres, formu deformācijas, kubisma elementu, ko aizsāka Rīgas mākslinieku grupa. Grūti vēl teikt, kad šī izstāde būs Liepājas muzejā, bet tas noteikti nebūs aiz kalniem,” saka Jānis Zuzāns.