Slavenības
2022. gada 20. jūnijs, 06:31

Bijušais miljonārs Igors Mališkovs pārdod Latvijā pirmo golfa laukumu

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

2 500 000 eiro. Tāda ir summa, par kādu tirdzniecībā izlikts golfa laukums "Viesturi" Jaunmārupē. Tas ir viens no vecākajiem golfa laukumiem Baltijā, un tā īpašnieks kopš 2006. gada ir Krievijas pilsonis Igors Mališkovs, kam nu biznesā iestājušies grūti laiki, atgādina žurnāls "Kas Jauns".

Nekustamo īpašumu sludinājumu portālā "City24.lv" redzams sludinājums, ka piedāvājumā ir 85,3 hektāru liels īpašums, kurā ietilpst deviņu bedrīšu golfa laukums 25 hektāru platībā, tam blakus esošie zemes gabali un mežs, kā arī kluba māja. Un tas viss atrodas Jaunmārupē, klusā un jaukā mežu ielokā, 15 minūšu braucienā no Rīgas centra.

Miljonu vērtais Venecuēlas latvieša sapnis

Latvijā pirmo golfa laukumu "Viesturi" atklāja 1998. gada 11. jūlijā, kad Jaunmārupē uz tēva zemes Pēteris Vanags realizēja savu dzīves mērķi – uzcelt golfa laukumu Latvijai. Pēteris Vanags ar vecākiem Otrā pasaules kara nogalē emigrēja no Latvijas, ar laiku kļuva par turīgu vīru Venecuēlā un, kad Latvija atguva neatkarību, atgriezās dzimtenē, kur saņēma atpakaļ senču īpašumus. Tiesa gan, no mājām un saimniecības, kas padomju laikos atradās LPSR Komunistiskās partijas pirmā sekretāra Augusta Vosa medību un makšķerēšanas bāzes slēgtajā teritorijā, pāri bija palicis vien ledus pagrabs.

Pēteris Vanags ar tēvu Venecuēlā aizrāvās ar golfa spēli, un, kad tēvs 1991. gadā nomira, Pēterim radās doma viņam par piemiņu ierīkot pirmo golfa laukumu Latvijā. Ar tādu mērķi Vanags ieradās dzimtenē, 1996. gadā reģistrēja AS "Golfs Viesturi" un pēc sava paša projekta sāka izveidot golfa laukumu. Pēc gada bija jau gatavs treniņlaukums, bet visa deviņu bedrīšu laukuma celtniecība izmaksāja miljonu dolāru.

Sākotnēji laukumā nebija nevienas celtnes, izņemot nelielu guļbaļķu ēku jeb tā saukto starta mājiņu, kas darbojās kā bārs, un divus vagoniņus: vienā bija atpūtas telpas un dušas, otrā – biļešu kase, golfa inventāra veikals un ģērbtuve. Savukārt 2002. gada vasaras golfa laukumā jau bija uzbūvēta liela un skaista kluba māja ar ģērbtuvēm, dušām, saunu, restorānu, atpūtas telpām, kur varēja uzspēlēt gan biljardu, gan uzsmēķēt cigārus.

Mališkova vēriens

2006. gadā "Golfu Viesturi" no Pētera Vanaga nopirka Latvijā dzimušais Krievijas biznesmenis Igors Mališkovs. Viņš rekonstruēja kluba māju un nākamā gada vasarā rīkoja vērienīgas svinības – atklāšana tika atzīmēta ar labdarības turnīru golfā un īstām dzīrēm.

Svinību rīkotājs bija multimiljonārs Igors Mališkovs. Viņš ir dzimis Daugavpilī, kur no 1958. līdz 1973. gadam dzīvoja viņa tēvs Vladimirs Mališkovs, kas ilgus gadus bija Maskavas valdības ministrs, Patēriņa tirgus un pakalpojumu departamenta vadītājs, viens no Maskavas mēra Jurija Lužkova uzticamības personām.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Igors Mališkovs tika uzskatīts par vienu no 90. gadu Krievijas biznesa paaudzes spilgtākajiem darboņiem.

1988. gadā Igors Mališkovs pabeidza Rīgas aviācijas institūtu un uzreiz metās biznesā. Pirmais viņa bizness bija bagāžas ratiņi Maskavas starptautiskajā lidostā Šeremetjevo-2, tad tirgojis teju visu, ko Krievija iegūst, iesaistījies arī banku biznesā. Paralēli tam viņš kļuva par lidostas Šeremetjevo-2 ģenerāldirektora vietnieku, vēlāk investēja viesnīcu biznesā, arī lielā finanšu kompānijā Šveicē, līdz savu biznesu izvērsa visā pasaulē, tostarp arī Latvijā.

Prominences pulcējas labdarības turnīrā golfā „Līgo kauss”

gallery icon
69

Pārsvarā Mališkovs ar ģimeni dzīvoja Austrijā, bet pārcēlās uz Latviju. Viņš dzimtajā Daugavpilī izveidoja futbola klubu "Daugava", atvēra viesnīcu "Niedres" pie Tukuma, nopirka golfa klubu "Viesturi", jo golfa spēle bija Mališkova sirdslieta – viņa īpašumā bija trīs golfa klubi Krievijā, tostarp slavenais "Moscow City Golf Club", Mališkovs bija arī Maskavas Golfa federācijas prezidents. 2007. gadā Mališkovs kļuva par pirmo privātās reaktīvās lidmašīnas īpašnieku Latvijā, 2008. gadā par vairāk nekā diviem miljoniem latu nopirka dzīvokli Rīgā, prestižajā Alberta ielā, Rīgas lidostā par 30 miljoniem ierīkoja augsto tehnoloģiju privāto lidmašīnu apkalpošanas angāru, investēja vairākos restorānos, tostarp arī slavenajā Jūrmalas "36. līnijā".

Mališkovs zināms arī ar to, ka jau 2000. gadā Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālei dāvinājis ikonostasu un septiņus jaunus zvanus. Kādu laiku Mališkovs bijis Rīgas mēra Nila Ušakova ārštata padomnieks, taču no šī amata 2010. gadā tika atbrīvots, jo nepamatoti izmantojis pašvaldības īpašumu – datoru un biroja tehniku. Savukārt 2017. gadā, kad atklātībā nonāca tā dēvētās oligarhu sarunas viesnīcā "Rīdzene", tajās izskanēja arī Igora Mališkova vārds – viņš 2010. gadā īsi pēc Daugavpils vicemēra Grigorija Ņemcova slepkavības Aināram Šleseram stāstījis par situāciju Daugavpilī.

Biznesa grūtībās

Jaunmārupes golfa laukumā "Viesturi" Mališkovs plānoja investēt 50 miljonus eiro, izveidot jaunu 18 bedrīšu laukumu, uzcelt viesnīcu, apkārtnes mežos ierīkot nelielu safari parku ar eksotiskiem dzīvniekiem.

Diemžēl tas viss tā arī palika ieceru līmenī. Lai gan jāatzīst, ka Viesturu laukums vienmēr bijis sakopts augstā līmenī un apmeklētāju iecienīts – golferiem patīk dabas ieskautais golfa laukums, bet citiem – kluba restorāns. Bet kāpēc tad Igors Mališkovs ir ne tikai ieķīlājis, bet arī vēlas pārdot šo savu īpašumu, kuru pārvalda kopā ar dēlu Artemiju Mališkovu (uzņēmuma "Golf Estate International", kas pārvalda golfa klubu Viesturi, daļas Artemijam ir tēva dāvana 18 gadu jubilejā)? Kāpēc Mališkoviem, kuriem golfs vienmēr bijusi sirdslieta, nu par to interese zudusi?

Biznesa aprindās runā, ka pēdējos gados Igoram Mališkovam ar uzņēmējdarbību tik spoži vairs neveicas. Vieni teic, ka pie vainas problēmas ar veselību, citi apgalvo, ka kādreiz tik turīgais uzņēmējs saskāries ar pamatīgām grūtībām, kam saknes meklējamas politiskajā situācijā Krievijā. Proti, Igora Mališkova biznesa nedienas sākušās jau pēc tam, kad Kremļa nežēlastībā krita Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, kura komandā strādāja Igora Mališkova tēvs, bet tagad, kad Krievija iebrukusi Ukrainā, Mališkova bizness, kas visai cieši saistīts ar Krieviju, cieš pamatīgus zaudējumus.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!