"Sinfonietta Rīga" Lielajā ģildē atklāj 16. koncertsezonu

Ar nerimstošiem aplausiem un skaļām ovācijām 2021. gada 18. septembrī Lielajā ģildē sanākusī publika sveica Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga” un ...

gallery icon
Mūzika
2021. gada 20. septembris, 16:50

FOTO: "Sinfonietta Rīga" Lielajā ģildē atklāj 16. koncertsezonu

Jauns.lv

Ar nerimstošiem aplausiem un skaļām ovācijām 2021. gada 18. septembrī Lielajā ģildē sanākusī publika sveica Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga” un tā māksliniecisko vadītāju Normundu Šnē ar 16. koncertsezonas uzsākšanu.

Orķestra sniegumā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja Agnetes Krilovas simfonija “Uz jauno pasauli”. Īpaši klausītāju gaidīta bija godalgotā uzbeku - amerikāņu pianista Behzoda Abduraimova uzstāšanās koncerta otrajā daļā, atskaņojot Ludviga van Bēthovena Pirmo klavierkoncertu.

Pēc koncerta Minsteres zālē norisinājās orķestra sezonas atklāšanas slēgtā daļa, uz kuru tika aicināti mūziķi, sabiedrībā pazīstami kultūras darbinieki un mediju pārstāvji, Uzbekistānas republikas vēstnieks Latvijā Kadambajs Sultanovs, Vācijas Federatīvās republikas vēstnieks Latvijā Kristians Heldts, Francijas Republikas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna. Sanākušajiem uzrunu teica kultūras ministrs Nauris Puntulis un orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

Spožu ārvalstu solistu, atskaņojuma vadītāju un viesdiriģentu viesošanās Rīgā sagaidāma arī turpmākajos kamerorķestra 16. sezonas koncertos. Jau šo sestdien, 25. septembrī turpat Lielajā ģildē ar Rīgas mūziķiem saspēlēsies virtuozā krievu vijolniece Alina Ibragimova. Savukārt 9. oktobrī Rudens Kamermūzikas festivāla noslēguma koncertā “Haidna uvertīra un Šūberta 4. simfonija” atkārtoti varēs tikties ar Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas koncertmeistaru un "Signum Quartet" dalībnieku vijolnieku Florianu Dondereru.

Krāšņa un neparasta solās būt igauņu maestro Olari Eltsa sastādītā un Skotijai veltītā koncertprogramma “Mendelszona simfonijas un skotu dūdas” 12. novembrī. Impozants un latviešu klausītājam neierasts šajā programmā būs Pītera Maksvela Deivisa opuss dūdām un orķestrim “Kāzas Orkneju salās, ar saullēktu”. Atskaņojumā piedalīsies viens no redzamākajiem mūsdienu skotu koncertdūdiniekiem Roberts Džordans.

Kā parāds no iepriekšējās sezonas "Sinfonietta Rīga" 16. koncertsezonas programmā iekļauti divi klausītāju īpaši gaidīti notikumi. 3. decembrī koncertprogrammā “Bēthovens, Vasks un Auznieka koncerts elektriskajai ģitārai” pirmatskaņojumu beidzot piedzīvos Krista Auznieka koncerts elektriskajai ģitārai un kamerorķestrim “Apvārsnis kamolā”, kurā kā jau iepriekš gaidīts, ģitāras solo atskaņos filigrānā korejiešu izcelsmes amerikāņu ģitāras virtuoze Dži Dži.

Savukārt festivāla “Eiropas Ziemassvētki” ietvaros uz Lielās ģildes skatuves ievērojamā igauņu maestro Tenu Kaljustes vadībā pulcēsies īpaši kupls mūziķu pulks - Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un izcili solisti - Jena Čoi (soprāns), Helēne Lepalāna (mecosoprāns), Lotārs Odīniuss (tenors) un Lisandro Abadī (bassbaritons). Mūziķu sniegumā Rīgas publikai tiks dāvāts viens no vērienīgākajiem pērnā gada jubilāra Ludviga van Bēthovena opusiem – “Svinīgā Mesa” (“Missa Solemnis”).