Trakā pasaule
2021. gada 26. augusts, 12:55

Pētnieki pārsteigti par video, kas atklāj, ka bruņurupuči varētu nebūt zālēdāji

Jauns.lv

Pētniekiem Seišelu salās izdevies iemūžināt pavisam pārsteidzošu situāciju, kad bruņurupucis bez žēlastības nomedī mazu putnēnu. Pētnieki ir pārsteigti, jo līdz šim ticis uzskatīts, ka lielie rāpuļi ir veģetārieši.

Paši pētnieki ir nobrīnījušies par redzēto. Šī ir pirmā reize, kad kādam būtu izdevies iemūžināt, ka bruņurupucis nomedītu dzīvu radību. Līdz šim tika uzskatīts, ka lielie rāpuļi ir veģetārieši. 

foto: Current Biology
Pētnieki neplānoti novērojuši, kā burņurupucis notiesājis mazu putnēnu.

“Tas ir ļoti pārsteidzoši un pat biedējoši,” stāstīja zoologs Džastins Gerlahs. “Bruņurupucis pavisam apzināti novēroja putnu, mērķtiecīgi to nogalināja un tad apēda. Viņš to nomedīja.”

Līdz šim šos lielos bruņurupučus, kas patlaban dzīvo tikai Seišelu salās un Galapagu salās, zinātnieki uzskatījuši par zālēdājiem. Turklāt viņu veģetārās diētas spēlējušas būtisku lomu vietējo ekosistēmu izveidē.

Tomēr pētnieki novērojuši vairākus faktorus, kas norāda, ka lielie rāpuļi šad un tad papildina savas diētas, vēstīts pirmdien publicētajā rakstā zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

Līdz šim jau bija izskanējušas aizdomas, ka bruņurupuči mēdz nomedīt kādu putnēnu, kas izkrititis no ligzdas un kļuvis bezpalīdzīgs. Tomēr līdz šim tam nebija pierādījumu.

foto: Current Biology
Pētnieki neplānoti novērojuši, kā burņurupucis notiesājis mazu putnēnu.

“Neviens līdz šim nebija centies to apstiprināt. Bruņurupuši pēc dabas nav mednieki,” komentējis Gerlahs. “Tā būtu tikai laika izšķiešana, meklēt kādu bruņurupuci - mednieku.”

Tomēr tagad zoologs prāto, kas vēl mums nav zināms par lielajiem rāpuļiem, kas spēj nodzīvot pat ilgāk nekā 200 gadu.

“Šī ir mistērija,” komentējis Džeimss Gibss, kurš pētījis bruņurupučus jau vairāk nekā 30 gadus. Skatoties video, viņš bijis pārsteigts, cik lēni un lempīgi bruņurupucis uzbrucis putnēnam.

“Tas ir interesants savienojums starp apņēmību un nekompetenci,” vērojot video teica Gibss. Viņš norādīja, ka lielajiem bruņurupučiem, kas var svērt pat 250 kilogramus, ir īpatnējas attiecības ar putniem.

“Bruņurupuči pacelsies ar visām savām ekstremitātēm, cik vien augstu var, kamēr putni no tiem nolasīs parazītus, kas atrodami uz bruņurupuču ķermeņa,” stāsta pētnieks. “Esmu arī dzirdējis, ka dažkārt bruņurupuči uzsēžas uz putniem, saspiež tos un tad tos apēd. Tomēr tie ir tikai nostāsti, kamēr es daudzu gadu laikā, ko esmu pavadījis viņus pētot, neko tādu neesmu redzējis.”

Pētnieki uzskata, ka video redzamais bruņurupucis jau iepriekš ir medījis putnus. Kad bruņurupuči ēd lapas, zāli vai augļus, tie izpleš savas mēles un ievelk noskatīto ēdienu savās mutēs. Tomēr video redzams, ka rāpuļa mēle ir ievilkta un acis aizvērtas, kas norāda, ka viņš ir nojautis, ka šī maltīte varētu būt riskanta un izaicinoša. 

“Šis dzīvnieks neuzvedās kā parasti bruņurupucis rīkojas, kad gatavojas ēst,” uzsver Gerlahs. “Viņš nevis vienkārši savāca savu ēdienu, viņš vispirms to nogalināja, lai varētu to pēc tam savākt.”

“Esam pieraduši domāt, ka šie bruņurupuči ir diezgan garlaicīgi radījumi, kas pārvietojas lēni un nav pārāk gudri,” teica zoologs Gerlahs. “Acīmredzot, mēs par viņiem daudz ko vēl nezinām.”

Tēmas