Slavenības
2021. gada 24. maijs, 06:55

Amala Agnese Vīksniņa sākusi smelties zinības Vēdisko studiju institūtā

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Deju studijas "Fandango" vadītāja, jogas pasniedzēja Agnese Vīksniņa uzsākusi mācības Amerikas Vēdisko studiju institūtā. Viņa žurnālam "Kas Jauns" pastāstījusi par jauno zināšanu apguvi.

Agnese atzīst, ka, tieši pateicoties pandēmijas laikam, nolēmusi papildināt savas zināšanas un uzsākusi studijas Amerikas Vēdisko studiju institūtā. “Tagad ir lielo pārmaiņu laiks, kad cilvēkiem jārada jaunas vērtības un varbūt pat no jauna jāmeklē dzīves ass, ap kuru centrēties un rotēt. Šajā dinamiskajā laikā, kad valda neziņa un trauksme, cilvēki spēku un iedvesmu var smelties tūkstošgadēs pārbaudītās universālās zināšanās par laimīgas dzīves principiem,” viņa skaidro seno gudrību nozīmi mūsdienās.

Zināšanas apgūs 300 stundās

“Institūta dibinātājs un vadītājs ir pasaulē zināms Indijas kultūras pētnieks, skolotājs un daudzu grāmatu autors Deivids Froulijs,” pastāsta jogas praktiķe, kurai mācību process Amerikas Vēdisko studiju institūtā noris attālināti. “Kurss ir apjomīgs – ap 300 mācību stundu, vairāki pārbaudes darbi. Institūts piedāvā kursus ājurvēdā, jogā, vēdiskajā astroloģijā džotiša, vēdiskajā arhitektūrā. Agnese skaidro, ka vēdiskā un jogas psiholoģija un dzīves māksla mēdz izgaismot notiekošo atšķirīgā, neierastā veidā. Es tajā atrodu saskarsmes punktus gan ar Junga psiholoģiju, gan eksistenciālo skolu, gan pat ar biheiviorismu. Indijas dzīvesziņas amplitūda ir ļoti plaša un vērienīga,” aizrautīgi stāsta Amala.

Agnese Vīksniņa Ēģiptē

Agnese Vīksniņa Ēģiptē 2020. gada pavasarī.

gallery icon

Interesē Indijas kultūra un dzīvesziņa

“Indijas kultūra un dzīvesziņa mani vienmēr ir interesējusi un intuitīvi pievilkusi, tamdēļ daudzus gadus esmu regulāri pavadījusi daļu gada Indijā gan ceļojot, gan mācoties un praktizējot jogas un mākslas āšramā pie sava jogas skolotāja Swami Amrit Mahamedha. Vēlāk vedu jogas interesentu grupas no Latvijas uz Indiju. Pēc skolotāja aiziešanas arī vadīju jogas kursu Indijas āšramā. Arī manā dejas pasaulē jau ilgu laiku kā ievijusies indiešu klasiskā deja, savukārt mūziku esmu dzirdējusi, šķiet, vienmēr. Vēl nesen Latvijas Universitātes Indijas studiju un kultūras centrā apguvu brīnišķīgu kursu Ziemeļindijas klasiskajā mūzikā aroda spēles meistara Sergeja Ancupova vadībā. Arī jogiskais ahimsas jeb nevardarbības princips manī rezonē jau sen. Tāpat savulaik, pateicoties mediķa izglītībai, ieguvu medicīniskās jogas instruktora kvalifikāciju Stokholmas Medicīniskās jogas institūtā. Zviedrijā pat jogas terapeiti oficiāli strādā slimnīcās. Tolaik, kad dzīvoju Stokholmā, mācījos arī hindi valodu,” par līdzšinējo pieredzi šajā jomā stāsta Agnese.