foto: The LIFE Images Collection/Getty
Rakstāmmašīnas, lelles un vaboles - savādās lietas, ko kolekcionē slavenie un bagātie
Demija Mūra ar Roberta Tonnera veidoto lelli. Gan Demija, gan lelle tērpusies "Dolce & Gabbana" kleitā.
Slavenības
2021. gada 5. marts, 07:10

Rakstāmmašīnas, lelles un vaboles - savādās lietas, ko kolekcionē slavenie un bagātie

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Fantastiskas automašīnas, luksusa pulksteņi un mākslas darbi nav vienīgās lietas, ko ir iecienījušas pasaules līmeņa zvaigznes. Daudzām no tām hobiji ir daudz ekstravagantāki.

Mirušais zoodārzs

Aktrises Amandas Seifīldas apsēstība ar taksidermiju sākās 2000. gada nogalē pēc  Parīzes izbāzeņu veikala apmeklējuma: “Tas ir viens no pasaulē lielākajiem taksidermijas veikaliem. Es tik ļoti mīlu dzīvniekus, un no attāluma viņi izskatās kā īsti.”

Amanda izbāzeņus uzskata par mākslas darbiem. “Jā, dažas sejas var būt biedējošas, bet tāpēc ir jāizvēlas tos, kas pašam patīk,” viņa pamāca un lepojas ar kolekciju, kur sadzīvo brieža mazulis vārdā Ša Dinastijs, miniatūra zebra Kevins Spārkls, kumeliņš Antuāns Vūdberijs, vista vārdā Linda. “Un, protams, man ir arī izbāzts jenots – kuram tāda nav? Un kad viņi ir miruši, šos dzīvniekus ir vieglāk apkopt.”

Vērtīgie komiksi

Būdams komiksu fans, aktieris Nikolass Kims Kopolla savu pseidonīmu Keidžs aizņēmās no "Marvel" supervaroņa Luka Keidža un dzīves laikā ir izveidojis vienu no vērtīgākajām komiksu kolekcijām pasaulē.

foto: RHTY/starmaxinc.com/Shutterstock
Nikolass Keidžs.

2002. gadā tā tika izlikta vairāksolīšanā par 1,6 miljoniem dolāru, bet vērtīgākā lieta – "Action Comics #1", t. i., Supermena debijas grāmata, – par 2,1 miljonu.

foto: Heritage Auctions/Bournemouth Ne
Visu laiku vērtīgākais komiksu žurnāls - "Action Comics #1".

Supervaroņa pasaule

foto: Sipa/Shutterstock
Šaks ar Supermena figūru.

Bez tā, ka Supermens ir viena no viņa iesaukām, basketbolists Šakils O’Nīls kolekcionē visu, kas saistīts ar šo komiksu varoni. Viņam uz kreisās rokas ir Supermena tetovējums, dimanta gredzens, auto sēdekļi, gulta, paklājs... Viss, ko vien var iedomāties.

Porcelāna atgādinājums

Aktrises Demijas Mūras porcelāna leļļu kolekcija esot tik liela, ka viņa pat ir iegādājusies atsevišķu māju, kur to glabāt.

foto: The LIFE Images Collection/Getty
Demija Mūra ar Roberta Tonnera veidoto lelli. Gan Demija, gan lelle tērpusies "Dolce & Gabbana" kleitā.

Otrs iemesls bijis arī bijušais vīrs, aktieris Eštons Kačers, kuru šīs lelles esot biedējušas. Viņai pašai lelles šķiet kā atgādinājums: “Neuztvert dzīvi pārāk nopietni un atcerēties, ka ir jārotaļājas.”

Pūrs topošajai sievai

Tikai loģisks ir fakts, ka sievietes kolekcionē rokassomas, bet pārsteigums – sieviešu somiņas (un specifiski – simtiem tūkstošu dārgās zīmola "Hermes Birkin" somas) krāj hiphopa mākslinieks Dreiks.

foto: CAMERA PRESS/Toby Shaw / Vida Pr
Dreiks.

Iemesls – “tās ir vienas no retajām taustāmajām lietām pasaulē, kas saglabā savu vērtību” un noderēšot “sievietei, kas paliks ar mani kopā”. Viņam ir taisnība – šo somu vērtība pārsniedz pat zelta cenu.

foto: Mark Thomas/Shutterstock

Skaistule un 900 000 briesmoņi

Vācu izcelsmes modele Klaudija Šīfere dala savu māju ne tikai ar vīru un bērniem, bet arī ar mirušu dabu.

Īstas vaboles un tauriņi, kā arī mākslas darbi ar insektiem rotā mājas sienas, un, kā baumo, to esot vairāk nekā 900 000. Tāpēc nav brīnums, ka 2011. gadā, debitējot ar trikotāžas apģērbu modes līniju, viņas logotips bija zirneklis. “Jau kopš bērnības mani ir fascinējuši rīta rasā mirgojošie zirnekļu tīkli,” romantiski noskaņota ir supermodele.

120 rakstāmmašīnas

Aktieris Toms Henkss mīl ne tikai atveidot aizraujošus kino tēlus, bet arī rakstīt. Un nevis klēpjdatorā vai kladē, bet uz senām rakstāmmašīnām.

foto: American Buffalo Pictures/Kobal/
Toms Henkss.

Viņa kolekcijas sākumi ir meklējami jau 19 gadu vecumā, kad viņam tika uzdāvināta pirmā, un 2019. gadā viņam piederējis vairāk nekā 120 senas rakstāmmašīnas.

Vilciens ir dzīve

Veselus 24 gadus mūziķis Rods Stjuarts ir strādājis pie kāda apjomīga projekta – viņš pats savām rokām ir radījis pēckara Ņujorkas un Čikāgas modeļus (kas viņa Losandželosas mājā aizņem 139 kvadrātmetrus).

Un centrālais objekts te ir, viņaprāt, būtiskākais – miniatūrs vilciena modelis: “Mans tēvs uzdāvināja vilcienu komplektu, un tas ar mani ir bijis vienmēr. Vilcieni ir mana dzīve – ne tikai modeļi, bet arī īsti tvaika vilcieni.”